fonradar

İhale konusu isler

Ant Z

Tanınmış Üye
Üyelik
30 May 2009
Mesajlar
1,907
Arkadaslar merhaba
İhale konusu isler nelerdir ? Temizlik ısı girer mı ?
Teşekkür ederim
 
Ynt: İhale konusu isler

"Temizlik işini taşere edecekseniz "alt işverenlik yönetmeliği"ne bakarak ,asıl iş- yardımcı iş olup olmadığı ile alt işverenilk sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken hususları inceleyebilirsiniz
 
Ynt: İhale konusu isler

3) Asıl işveren işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak hakları kısıtlanmak suretiyle çalıştırılmaya devam ettirilmesini,

Üstad demek istediğiniz bu değil mi ?
 
Ynt: İhale konusu isler

Sn.ANT Z
(ben üstad değilim,üstadım,ama izah etmeye çalışacağım)
Bu ve benzeri konular gerçekten çok sıkıntılı(sizi anlıyorum),alt işveren yönetmeliği yürürlüğe girmiş olmasına RAĞMEN, sorunlar hala devam etmektedir.
Sorunuza gelince,hayır öyle demek istemedim.Bu konuya benzer bir soru geldi, cevap verildi bu "forum" (iş kanunu mevzuat ın)da mevcut,sn.Kadersnp nin olayında,kafanız karışmasın.
Bu nedenle,kompozisyon yazar gibi cevap yazmak istemem net olsun iyi anlaşılır...
Muvazaa olgusuna istinaden önce Yasa da 2 durum vardı,Yönetmelikte ise(M.3/g de) bu 2 durumla beraber 4 durum zikredilmiştir.Sizin dediğiniz husus burada(M.3/g-3)mecut.
En iyisi siz anlatmayın,ben sorayım siz cevep veriniz,
Bu temizlik işi sizin asli(daimi -süreki yaptığınız ana)iişiniz mi,yoksa diğer işlerin görüldüğü işyerinde yapılan bildiğimiz temizlik işimi?
 
Ynt: İhale konusu isler

Teşekkür ederim :)

Bildiğimiz temizlik işi , yani normal işimiz değil
bu şekilde temizlik ve güvenlik hizmetleri alıyoruz

Güvenlikte çalışan arkadaşlar bizim eski personelimiz aslında
 
Ynt: İhale konusu isler

Anlaşıldı,kurumunuzun temizlik ve güvenlik işleri sözkonusudur.Her iki ş de sizin işverenliğinizin "yardımcı işleri"ndendir.Konuyu dağıtmamak adına bu işin mazisine gimeyelim(girecek isek ayrıca değerlendiririz)
Her iki işin de bu manada pek farkı yok(sadece güvenlik işi ne ait özel Kanunu var)
Yardımcı işlerin taşere edilmesi "asıl iş"e göre daha basittir,ancak bu durum, bu konuda "muvazaa" çıkmayacağı anlamına gelmez.Çünkü,bu hukuki ilşki de alt işverenlik ilişkis mevcuttur.Bu mevcudiyet,sorumluluk doğurur.
Yne detaya girmeden,tabiri caizse işin püf noktaları ,(diğer hükümlere riayet etmekle beraber) YÖNETMELİĞİN M.3/g ve M.12 hükümlerine ÖNCELİK OLARAK dikkat etmenizdir.
Önce buraları inceleyin,sonra gerekirse sorabilirsiniz.
(NOT.Sn.Üyeler.burada yanlış bilgi paylaşımı görürseniz lütfen müdahil olunuz)
 
Ynt: İhale konusu isler

Şeref Bey
Çok teşekkür ederim
ilgili maddeleri okudum
Aslında benim merak ettiğim ihale konusu işlerde teminat almak zorunlu mu ? Hakedişlerini ödemeden önce çalışanların maaş ve sgk larını yatırdığını kanıtlaması gerekli mi ? Mevzuat olarak ?

Saygılarımla
 
Ynt: İhale konusu isler

sgk mevzuatı yönün den evet,hakediş öncesi sgk dan borcu yoktur yazısı alıp size ibraz edebilirler,ayrıca alt işveren işcilerinin aylık maaslarının ödenip- ödenmediğini takip etmelisiniz (tabiri caizse biraz uçuk örnek olacak ama "davul"asıl işverenin boynunda."tokmak"taşeronun elinde gibi oluyor...ayrıca tazminat durumların da ise alt işverenlik ilişkisi oluşuyor ise ÜCRETLERE İLŞKİN TÜM ALACAKKLAR dan asıl işverende sorumLU TUTULUYOR.)
Bu nedenlerle ki,asıl işveren taşere ettiği işe ait DENETİM YETKİSİNİ ÜST SEVİYEDE KULLANMALIDIR.
 
Ynt: İhale konusu isler

Şeref bey , bilgilerinizden faydalanıyoruz tesekkur ederiz
Peki asıl işveren kendi yaptıgı işle ilgili alt işveren calistirabilir mı?
Yani tekstil firması başka firmadan tekstil işçisi temin edebilir mı ?
Kanunda işçi temini yasaklanmış mıdır ?
Saygılarımla
Birde asıl işverenin alt işverene verdigi islerde teminat alması zorunlu mudur ?
 
Ynt: İhale konusu isler

A .Peki asıl işveren kendi yaptıgı işle ilgili alt işveren calistirabilir mı? Cevap:kendi yaptığı esas işin bir bölümünü taşere edebilir,tabiki şartları var.(NOT.bu soru "asıl iş"in konusudur,yardımcı iş(in konusu) değildir.
B. Yani tekstil firması başka firmadan tekstil işçisi temin edebilir mı ? cEVAP:ödünç iş ilişkisi çerçevesinde 3defa*6ay=18 ay süreliğine edebilir.
C. Kanunda işçi temini yasaklanmış mıdır ?Cevap:bu konuda taşere edilen işte "işcilik temini"amacı güdülmüş-amaçlanmış olduğu tespit olunduğunda, bu durum muvazaa demektir ki,asıl işveren-altişveren ilişkisinde yasaktır.
D. Birde asıl işverenin alt işverene verdigi islerde teminat alması zorunlu mudur ?Cevap;evet(işi taşere etmekle işveren yükümlülüklerinden kurtulmuyorsunuz,aynı zamanda bu ticari faaliyetin riski olmayacakmı?
 
Üst