İhaleli İşlerde Geçici Vergi

arzuty

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Şub 2010
Mesajlar
171
Konum
İSTANBUL
Merhaba arkadaşlar, sorum biraz uzun olacak ama yardımcı olursanız sevinirim, gelir vergisi mükellefimin iki ihaleli işi var, biri içme suyu diğeri katı atık valilikten iş aldı. Katı atık işi 2014 ekim ayında başlayıp 2015 eylülde sona erdi, yani yıllara sari bir iş, içme suyu işi ise 2015 şubatta başlayıp yine 2015 eylülde sona erdi. Kafama takılanlar şunlar, öncelikle bunları geçici vergiye dahil edecek miyiz, edersek çıkan vergiden yıllara sari kesinti olarak yapılan yüzde 3 lük gelir vergisini düşebiliyor muyuz? Bana bu konuyla ilgili yardımcı olabilir misiniz? Atladığım yada bilmediğim bir şey var mı ? Birde bu yüzde 3 lük kesinti sadece katı atık işinde yapıldı, diğerinde yok, ben toplamını yazıp iki işin karından düşebilir miyim? Şimdiden teşekkürler...
 
Öncelikle bu işler yıllara sari inşaat ve onarım işi midir ona bakmak lazım. Yazdıklarınızdan yıllara sari olduğu anlaşılıyor. Ancak GVK 42 m. kapsamında bir inşaat ve onarma işi değilse yapılan tevkifat fazla veya yersiz ödemiş olduğunuz vergi olur. Onu da beyanname üzerinden mahsup edemezsiniz. Dilekçe ile isteyecekseniz. İşten elde ettiğiniz kazancı ise geçici vergi beyannamelerinize dahil edeceksiniz. İçme suyu işinde tevkifat yapılmadığı için mahsup edebilecek bir vergi de yok.

Fakat bu işler inşaat işi ise (örn. içme suyu hattı inşaatı, katı atık tesisi inşası... ) tevkifat yerinde olup kazanç işin bittiği yılın kazancı olacak yani geçici vergi beyannamesine dahil edilmeyecek, mahsup da yıllık beyanname üzerinden yapılacaktır.
 

Benzer konular

Üst