İhbar Süresi sayılan haller hk.

Merhaba Arkadaşlar;

İşyerinden istifa ettim. Pozisyonum ve kıdem sürem dikkate alınarak işyeri 8 hafta beni çalıştıracağını belirtti.

İşyerine bu sürede faydalı olamayacağımı belirtmeme rağmen ısrarla çalışmam gerektiğini belirtti.

Bu 8 haftayı ben ne kadar öne çekebilirim?

Örneğin;
15 gün birikmiş yıllık iznim var. Yıllık iznimi ihbar süremden düşebilir miyim?
İş arama iznini toplu olarak kullanabilir miyim? ve bu süreyi toplu olarak kullanabilirsem 8 haftadan düşebilir miyim?

Son sorum;
İhbar süremin hemen başında bel fıtığı oldum ve doktorum bana 5 gün işgöremezlik belgesi düzenledi.
İşyeri bu 5 gün'ün ihbar süresine sayılmadığını ihbar süresinin soruna 5 gün ekleneceğini söyledi.

Bu doğru olabilir mi?

Konuyla ilgili yorum ve görüşlerinizi rica ederim.

Teşekkürler, iyi çalışmalar.

Ynt: İhbar Süresi sayılan haller hk.

İş sözleşmesinin feshinde bildirim süreleri işveren için geçerli olduğu gibi işçi içinde geçerlidir.
Yıllık izninizi kullanmanız halinde ihbar süresi kesilir izin bittiğinde tekrar kaldığı yerden işlemeye başlar.
Günlük 2 saat iş arama izniniz var isterseniz biriktir toplu olarak kullanabilirsiniz.
Rapor almanız halinde de ihbar süreniz kesilir rapor bittiğinde işlemeye başlar.

Size göre işyerine faydalı olamayabilirsiniz fakat onların yerinize birini yetiştirmek görev devri gibi durumların tamamlanması için bu süreyi değerlendirmek zorundalar. Ayrıca İş kanunun 17 maddesinde belirtildiği gibi bu süreler asgaridir.

Bildirim şartına uymayıp tazminat ödeyerek işten ayrılabilirsiniz.

Mazeret izni süreyi durdurur mu? bilemiyorum... işveren ile görüşerek mazaret izni isteyebilirsiniz. Bu izinlerin ücretini ödemeyerek anlaşabilirsiniz. Ama tam emin değilim. İyi Çalışmalar

Merhaba Turgut Bey;

Cevabınız için çok teşekkür ederim.

İstifa dilekçemde "ailevi ve işyerine ulaşabilmek için servisten geçen süreye dayanarak" istifa ettiğimi bildirdim.

Sabah ve akşam olmak üzere istanbul il sınırları içerisinde günlük yolda geçirdiğim süre 4 saat.

İşyerinde ilgili kişilere işe gelip-gitmek için 4 saat yolda vakit harcadığımı buna bir çözüm bulmalarını istedim yazılı olarak henüz bir dönüş alamadım.

İstifa ediş nedenimin ihbar süresinde bir sebebi olur mu?

Bu şekilde öne sürülen bir neden ihbar süresini etkilemez. Siz ihbar süresini kısaltmak istiyorsunuz. Ancak anladığım kadarı ile işveren yerinize eleman bulmak için süreyi kullanmak istiyor.
Bu arada kullanmadığınız izin hakkınız varsa (işverenle anlaşarak) belki bir süre kısaltma yapabilrisniz.
Bu mümkün olmaz ise süre sonunda kullanmadığınız izin günlerinin bedelini size ödemek zorundalar.

Merhaba Nizam Bey;

İşveren art niyetli davrandığı için başlığı meşgul ediyorum kurusa bakmayın.

İşveren ihbar süresi içinde yıllık izinlerimi kullanarak bitirmemi istiyor.

Çalıştığım firmada yönetici konumundayım. Şirket hattım ve laptop'um bulunuyor. İşten 5'te çıkıp eve 8'de varıyorum üstelik ev'e vardıktan sonra ev'den çalışmaya devam etmek zorunda kalıyorum.

İş ve özel hayat dengesini kurmam mümkün değil. Sabah 6:10'da servise biniyorum.

Nerdeyse bütün gün'üm şirketim için geçiyor ve eşimle boşanmamın eşiğindeyiz.

Maddi durumum malesef ihbar süremi ödiyecek durumda değil.

İhbar süremi kısaltmanın yasal bir nedeni hiç mi yok?

İhbarda bulunduğunuz tarih itibariyle ihbar süreniz başlar.Bu süre 8 haftadır.8 hafta =56 gün geçmeden işi bırakmanız durumunda işverenin ihbar tazminatı talep hakkı doğar.Süre , belirtildiği gibi minimum süredir.İş arama izinlerinizi toplu olarak ta kullansanız, hemen ardından kullanmadığınız ücretli izinlerinizi de kullansanız, o 8 haftanın dolmasından önceye denk getirmek zorundasınız.