İhbar Süresinde İş Arama İzni

Üyelik
24 Ağu 2005
Mesajlar
31
Marhaba

İşverenin işçiyi işten çıkarma durumunda ihbar süresince günlük 2 saatlik iş arama izni vermesi zorunlu olduğunu bilyoruz, işçinin kendi ayrılması durumunda da ihbar süresince 2 saatlik iş arama izni var mıdır?

Tşk.
 
İş kanununda her hangi bir ayrım mevcut değil.

Kıstas olarak sadece " bildirim sürelerinde " ibaresi geçmektedir.

Her iki durumda da kullanılabilir kanaatindeyim.
 
İhbar süresinde iş aramaz izni

Merhaba,
Bende Sayın A.B.G gibi düüşünüyorum, kanunda ayırım yoktur.
 
Selim' Alıntı:
Marhaba

İşverenin işçiyi işten çıkarma durumunda ihbar süresince günlük 2 saatlik iş arama izni vermesi zorunlu olduğunu bilyoruz, işçinin kendi ayrılması durumunda da ihbar süresince 2 saatlik iş arama izni var mıdır?

Tşk.

Kod:
Yeni iş arama izni
MADDE 27. - Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama
iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde
iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş
arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve
bu durumu işverene bildirmek zorundadır.

Sn. Kemal ve Sn. ABG nin yorumlarına katılamayacağımı belirtirim.
Bildirim süreleri ibaresinin çoğul olması karşılıklılık ifadesinden çok çalışma süresine göre bildirim sürelerininde birden fazla olmasının bir ifadesidir şeklinde düşünüyorum. İş kanunumuz işverenin iş akdini feshetmesi durumunda, bildirim süreleri içinde iş arama iznini kullandırtacağını kesin çizgilerle belirlediği için işçinin mağdur olmasının önüne geçmiştir. Ama iş akdini işçinin feshettiği durumlarda işçinin bu duruma zaten hazırlıklı olması gerektiği de düşünülmelidir. Bu durumda da bildirim süreleri ibaresinin karşılıklılık ifadesinden çok birden çok sayılan bildirim sürelerini kastetmesi olasıdır.
 
Benim şahsi kanaatimde sayın h.Murat arkadaşımla aynı yöndedir.Olaya keyfiyet ve mağduriyet açısından bakacak olursak işten çıkmak isteyen işçi bunu kendi keyfiyeti doğrultusunda yaparken mağdur olan işveren olmaktadır.Bu nedenle işçi bu tavrıyla işsiz kalmak ve sonuçlarına katlanmak konusunda kendisinin buna hazır durumda olduğunu ifade etmektedir.Tersi durumda ise işveren işçiyi işten çıkarırken çalışacak işçiden mahrum olmaya katlanmakta ama bu duruma hazırlıklı olmayan işçiye de bu mağduriyetinin giderilmesi için için yeni iş arama iznini vermek durumundadır.

Bu nedenle iş arama izni sadece işverenin işten çıkarması durumunda sözkonusudur diye düşünüyorum.
 
Değerli arkadaşlar
konuyu bir de böyle düşünelim.
İşçinin yeni iş arama izni işveren tarafından çıkarılmasında verilir.Burada işçinin magdur edilmemesi söz konusu olduğundan işçiye iş arama izni verilir.
İşveren hem işçisini çıkarıyor hem de üstüne iş arama izni veriyor.
İşçi kendisi çıkıcağını söylüyor ise burada işçi işverene kendisi yerine birisini bulması için işverene yeni işçi araması için izin veremeyeceğine göre yeni iş arama izni olmayacaktır.
 
diyelimki işalan işinden memnun ve aslında işten ayrılmak istemiyor. ama eşi devlet memuru ve başka bir ile tayini çıktı. sizce işten ayrılacağını ve iş arama iznini topluca kullanacağını işverene bildiremez mi?
 

Benzer konular

Üst