İhbar taz.çıkışta hemen yatmalımı.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mesutboga
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
1 ekim itibariyle işten ayrıldım.hazırladıkları istifa kağıdında taşeronluk teklifi yapıyorlar ve bende altına kabul etmeyif istifa ediyorum diye yazıp imza atıyorum.başka bir evrak ta ise bütün haklarımı aldım diye imza attırıyorlar.daha önceki arkadaşlarımda aynı şekilde işten ayrıldı.tüm haklarını veriyor ama tek sıkıntı canı istediği zaman.
ama bizim ihbarımızı bile hala vermedi para olunca vereceklermiş.
kanunen ihbar taz.çıkışta hemen veriliyor bildiğim kadarıyla.
ne yapmamı önerirsiniz.şikayet etsem faydası olurmu yoksa beklemelimiyim.
gerçi bekleyemem param yok.diğer arkadaşların paraları çıktığı gün ödendi.
kıdem tazminatı taksitler halinde ödenecek şikayet etsem peşin alırmıyım.teşekkürler.

Ynt: ihbar taz.çıkışta hemen yatmalımı.

şirket tüm hakları veriyor.yargı kararlarınıda okudum.insan 10 yılını bırakıpta gitmez diyor ve hakimlerin kararları bu yönde.zaten onların hazırladığı ibrada tüm hakların ödeneceği veya ödediği diye yazının altına imza attırıyorlar.ve biliyorsunuz bu ödemelerin banka yoluyla olması lazım.ödedik diyemezler ellerinde dekont yok.

unutmadan bize bir evrakta vermediler ve işsizlik sigortasındanda faydalanabiliyoruz.çok sınırlı bir süre içerisinde hemen imzaları attım.daha önceki arkadaşlarda aynı şekilde çıktığı için ve alacaklarımı daha önceden hesaplayıp hesabın doğruluğunu gördükten sonra imzaları attım çıktım ama hangi maddeden çıktım bilmiyorum.evrak vermediler.

sayın demiral,

biliyorsunuz ki türkiye şartlarında herşey işverenlerin istediği gibi sonuçlandırılmak isteniyor.işveren işçiyi çıkarırken bütün yolları tıkamak istiyor.işçilerde mecburen imza atmak zorunda kalıyor.eğer imza atmasam desemki hayır kardeşim ben sizin yaptığınız bu teklifi kabul etmiyorum ve istifa ediyorum desem.sadece tazminatımı alabiliyorum kanunen.ama 2,630 tl ihbarım var onuda bırakmak istemiyorum..eeee işverende bunu vereceğim ama keyfim bilir diyor.ama ibrada belirtilen tüm haklarımı aldım demek bunu işvereninde ödeyeceği anlamına gelir ve mahkemeye de bunu banka yoluyla ödediğni kanıtlamak gerekir.ben mahkeme yoluna gitmek istemiyorum.sadece alacaklarımı onların keyfine bırakıp pul olmasını istemiyorum.merak ettiğim mahkemeye gitmeden bunların ödenmesini sağlayabilirmiyim.örnek mahkeme kararlarınıda okudum olumlu bitiyor.

Ynt: İhbar taz.çıkışta hemen yatmalımı.

işveren beni ve diğer arkadaşlarımı sendikanın önüne geçmek için çıkarıyor.120 kadrolu kişiydik şuan 10 kişi kaldı.herkezi temizledi.anlattığım gibi çıkarırkende herkezin hakkını veriyor.görev değişikliği teklif ediliyor sen kabul etmeyip istifa ediyorsun.durum bu...
istifa kağıdında görv değişikliği dışında göze çarpan bir şey yok.alacaklarımı aldım diye attığım imzayada gelince,alacaklar sadece banka yoluyla yapılır kanun böyle diyor.demezlermi bu adama yaptığınız tazminat ödemelerinin dekontu nerede.hak etme konusuna gelince evet istifa halinde hakkın yok fakat görev değişikliklerinde 6 gün içerisinde görevi kabul etmeyip istifa hakkın var tazminatınıda kanunen alırsın.bunlar ihbarınıda veriyor.dediğim gibi tek sıkıntım bu ödemeler onların keyfine göremi olacak istifa olduğu için...
teşekkür ederim

tabiki,ihbarını ertesi gün banka yoluyla aldılar.kıdem tazminatlarınıda taksitle aldılar.ama bu taksit sayısı onların keyfine kalmış,10000 tl yi 3 taksit yapıyorlar 5 ayda ödüyorlar.benim tek sıkıntım 1 hafta geçmesine rağmen ihbarı hala alamadık.kıdemi de kaç ayda alacağım belli değil.

Selamlar.
İhbar tazminatı ile bir yazıdan alıntı paylaşmak istiyorum.Tabiki olayın dava konusu yapılması durumunda iş hukuku konusunda deneyimli bir avukata danışılması gerektiği de muhakkaktır.

.....
Uygulamada iş sözleşmesi feshedilen işçi noter tebligatıyla alacaklarının ödenmesini isteyerek işvereni temerrüde düşürmektedir. İşverenin bu şekilde temerrüde düşürülmemesi halinde ise davanın açıldığı tarihten itibaren kanuni faiz uygulanmaktadır.

İhbar tazminatının hesabında, kıdem tazminatına esas olacak ücretler ve ödemeler dikkate alınmaktadır. Ancak, kıdem tazminatının süresinde ödenmemesi halinde akdin feshi faiz başlangıç tarihi olarak dikkate alınmaktayken ihbar tazminatı için faiz başlangıç tarihi işverenin temerrüde düştüğü tarih olacaktır. Yani, kıdem tazminatı dışındaki diğer işçilik hakları için faiz başlangıcı akdin feshedildiği tarih olmayıp, işverenin temerrüde düştüğü tarihtir.

İhbar tazminatının süresinde ödenmemesi halinde, mahkemece faize hükmedilmektedir. Mahkeme, İhbar ve diğer işçilik hakları için temerrüt tarihinden veya (temerrüdün ispat edilememesi halinde) davanın açıldığı tarihten itibaren kanuni faize hükmetmektedir.

İhbar tazminatı, işçinin fesih bildirimi süresine ilişkin gün sayısı ile kıdem tazminatına esas tutulan (giydirilmiş) bir günlük ücretinin çarpılması suretiyle hesaplanacaktır. İhbar tazminatında, kıdem tazminatında olduğu gibi herhangi bir tavan tutar uygulaması yoktur.

İşçinin giydirilmiş ücreti üzerinden hesaplama yapıldığından bazı durumlarda (özellikle çok yüksek ücretli) işçiye ödenecek ihbar tazminatı kıdem tazminatından fazla hesaplanabilmektedir. İhbar tazminatı için faiz temerrüt tarihinden itibaren yürütülür.

Ancak, Yargıtay'a göre, davalının dava tarihinden önce temerrüde düşürüldüğünün belirlenememesi halinde, bu tazminat için dava tarihinden itibaren yasal faize karar vermek gerekir, bu konuda kıdem tazminatında olduğu gibi mevduata uygulanan en yüksek faize hükmedilemez.

..............

Yine;
4857 sayılı İş Kanunu?na Göre İhbar Tazminatı ve Uygulaması
başlıklı bir yazıdan alıntıdır.

...
5-ÖDEME ZAMANI, FAİZ, YARGI YERİ VE ZAMANAŞIMI

İhbar tazminatı iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra ödenmemesi halinde kıdem tazminatında olduğu gibi sözleşmenin sona erdiği tarihten değil işverenin temerrüde düşürüldüğü tarihten itibaren faize hükmedilmektedir. İspat külfeti açısından genellikle noter aracılığıyla ihtarname ile karşı taraf temerrüde düşürülmektedir.İhbar tazminatı borçlusu daha önce temerrüde düşürülmediği veya kanıtlanamadığı takdirde dava açıldığı tarihten itibaren yasal faize karar verilmektedir.Ancak ihbar tazminatı alacağı toplu iş sözleşmesinden kaynaklanıyorsa 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi ve Grev Lokavt Kanunu?nun 61. maddesi uyarınca yasal faiz yerine en yüksek işletme kredisi üzerinden temerrüt faizine karar verilmektedir.
İhbar tazminatı ile tüm uyuşmazlıklarda görevli mahkeme İş Mahkemeleridir.İş Mahkemelerinin olmadığı yerlerde İş Mahkemesi sıfatı ile Asliye Hukuk Mahkemelerinde davalar görülmektedir.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu?nun 5.maddesinde dava tarihinde dava olunanın Türk Medeni Kanunu gereğince ikametgahı sayılan yer mahkemesinde veya işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede bakılabileceği buna aykırı sözleşmelerin geçerli olmadığı belirtilmiştir.
İhbar tazminatlarında ispat külfeti, genel hukuk kuraları gereğince işveren ödediğini iddia ediyorsa iddiasını ispatlamakla zorunludur.
İhbar tazminatında zamanaşımı süresi Yargıtay ve öğretide benimsenen görüşe göre ödeme ücret niteliğinde olmadığından Borçlar Kanunu 125. maddesi uyarınca 10 yıldır.Zamanaşımı işçinin iş sözleşmesinin sona erdirildiği tarihten itibaren başlamaktadır.Bilindiği gibi zamanaşımı alacak hakkını sona erdirmeyip dava edilebilme olanağını ortadan kaldırmaktadır.

....

Saygılar.

teşekkürler TWOLF.en azından paralarımızın yatırılmadığı taktirde ne yapacağımızı biliyoruz.

saygılar.

mesutboga ' Alıntı:
işveren beni ve diğer arkadaşlarımı sendikanın önüne geçmek için çıkarıyor.120 kadrolu kişiydik şuan 10 kişi kaldı.herkezi temizledi.anlattığım gibi çıkarırkende herkezin hakkını veriyor.görev değişikliği teklif ediliyor sen kabul etmeyip istifa ediyorsun.durum bu...
istifa kağıdında görv değişikliği dışında göze çarpan bir şey yok.alacaklarımı aldım diye attığım imzayada gelince,alacaklar sadece banka yoluyla yapılır kanun böyle diyor.demezlermi bu adama yaptığınız tazminat ödemelerinin dekontu nerede.hak etme konusuna gelince evet istifa halinde hakkın yok fakat görev değişikliklerinde 6 gün içerisinde görevi kabul etmeyip istifa hakkın var tazminatınıda kanunen alırsın.bunlar ihbarınıda veriyor.dediğim gibi tek sıkıntım bu ödemeler onların keyfine göremi olacak istifa olduğu için...
teşekkür ederim

4857 sayılı kanun madde 22 de çalışma koşulları değişikliği ile ilgili açıklama şu şekildedir.

Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi
Madde 22 - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.
Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.

Buna göre
- İşveren çalışma koşullarında değişikliği yazı ile işçiye bildirecektir.
- İşçi 6 gün içinde değişikliği kabul ederse iş sözleşmesi yeni şartlara göre devam eder.
- İşçi değişikliği kabul etmeyebilir ve mevcut şartlarda çalışmak istediğini söyler. (istifa etmez) Buna karşılık işveren geçerli bir sebep sunarak veya fesih için başka bir geçerli neden sunarak işçinin iş sözleşmesini feshedebilir.
Bu durumda işçi durumu mahkemeye taşır.
Mahkeme işverenin geçerli bir nedene dayanarak işçinin görevinin değiştirdiğine karar verirse, işçinin tazminat hakkı olmaz. Aksi karar çıkar ise tazminat hakkı doğar.

Soruda işçi istifa dilekçesini imzalamış aynı zamanda tüm haklarımı aldım diyerek ayrı bir evrakta imzalamış. İşveren çıkışı istifa olarak değerlendirmemiş (çünkü işçi işsizlik maaşı alabiliyor) Burada işveren tarafında çelişki var. İstifa dilekçesinin geçerli olmayacağını düşünüyorum. İşçinin çıkış kodu da istifa değildir.
Tüm haklarını aldığına dair imzalamış olduğu evrak bulunsa dahi işçinin banka hesabına ödeme yapılmamıştır.
İşçi olayı mahkemeye taşıdığında dava işçi lehine sonuçlanır ve tazminatını alır.

katkılarınız ve yorumlarınız için teşekkür ederim.