Ynt: İhbar taz.çıkışta hemen yatmalımı.
mesutboga ' Alıntı:
işveren beni ve diğer arkadaşlarımı sendikanın önüne geçmek için çıkarıyor.120 kadrolu kişiydik şuan 10 kişi kaldı.herkezi temizledi.anlattığım gibi çıkarırkende herkezin hakkını veriyor.görev değişikliği teklif ediliyor sen kabul etmeyip istifa ediyorsun.durum bu...
istifa kağıdında görv değişikliği dışında göze çarpan bir şey yok.alacaklarımı aldım diye attığım imzayada gelince,alacaklar sadece banka yoluyla yapılır kanun böyle diyor.demezlermi bu adama yaptığınız tazminat ödemelerinin dekontu nerede.hak etme konusuna gelince evet istifa halinde hakkın yok fakat görev değişikliklerinde 6 gün içerisinde görevi kabul etmeyip istifa hakkın var tazminatınıda kanunen alırsın.bunlar ihbarınıda veriyor.dediğim gibi tek sıkıntım bu ödemeler onların keyfine göremi olacak istifa olduğu için...
teşekkür ederim
4857 sayılı kanun madde 22 de çalışma koşulları değişikliği ile ilgili açıklama şu şekildedir.
Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi
Madde 22 - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.
Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.
Buna göre
- İşveren çalışma koşullarında değişikliği yazı ile işçiye bildirecektir.
- İşçi 6 gün içinde değişikliği kabul ederse iş sözleşmesi yeni şartlara göre devam eder.
- İşçi değişikliği kabul etmeyebilir ve mevcut şartlarda çalışmak istediğini söyler.
(istifa etmez) Buna karşılık işveren geçerli bir sebep sunarak veya fesih için başka bir geçerli neden sunarak işçinin iş sözleşmesini feshedebilir.
Bu durumda işçi durumu mahkemeye taşır.
Mahkeme işverenin geçerli bir nedene dayanarak işçinin görevinin değiştirdiğine karar verirse, işçinin tazminat hakkı olmaz. Aksi karar çıkar ise tazminat hakkı doğar.
Soruda işçi istifa dilekçesini imzalamış aynı zamanda tüm haklarımı aldım diyerek ayrı bir evrakta imzalamış. İşveren çıkışı istifa olarak değerlendirmemiş (çünkü işçi işsizlik maaşı alabiliyor) Burada işveren tarafında çelişki var. İstifa dilekçesinin geçerli olmayacağını düşünüyorum. İşçinin çıkış kodu da istifa değildir.
Tüm haklarını aldığına dair imzalamış olduğu evrak bulunsa dahi işçinin banka hesabına ödeme yapılmamıştır.
İşçi olayı mahkemeye taşıdığında dava işçi lehine sonuçlanır ve tazminatını alır.