İhbar Tazimatı Alabilir mi?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan R.M.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
7 Ara 2009
Mesajlar
1
merhaba,
nişanlım 8 aydır bir liman şantiyesinde gece vadiyasında sorumlu olarak çalışıyordu, firma bir süre önce işçi çıkarmaya başladı ve nişanlımı firma malına zarar vermek gibi bir bahaneyle işten çıkardı ve ihbar tazminatını vermek istemiyorlar bu konuda ne yapabiliriz? ilginize teşekkürler...
 
Ynt: ihbar tazimatı alabilir mi?

Fesih sebebinin gerçek olmadığı iddiasıyla işe iade şartları sağlanıyorsa iade için veya ihbar tazminatı için dava açabilirsiniz.
 
Ynt: İhbar Tazimatı Alabilir mi?

merhaba.10 yıldır bir devlet kurumunda şirket elemanı olarak görev yapmaktayım.bu şirket her yıl ihaleyle geliyor 10 yıldırda ihaleyi kaybetmedi.fakat 12 ay dolmadan her sene girdi-çıktı yapılıyor.bu şirketin bizlere her yıl ihbar tazminatı ödemesi gerekmiyormu yani bu tazminatı alma hakkımız varmı?
teşekkür ederim.
 
Ynt: İhbar Tazimatı Alabilir mi?

İş sözleşmeniz belirli süreli iş sözleşmesi olduğundan ihbar tazminatı alma hakkınız yok. Çünkü işe başlama ve işten çıkış tarihleriniz işe girişte belirtilmiş.
 
Ynt: İhbar Tazimatı Alabilir mi?

10 yıldır her yıl tekrarlanan belirli süreli sözleşmenin geçerli olduğunu kim iddia edip,kabul ettirebilir?
 
Ynt: İhbar Tazimatı Alabilir mi?

Yargıtay Dokuzuncu Hukuk Dairesi
Tarih : 22.02.2001
Esas No : 2000/ 18588
Karar No : 2001/ 3147
Belirli süreli hizmet akitlerinde ihbar tazminatına hükmedilemeyeceği gibi; bu tür hizmet akitlerinin süresi sonunda kendiliğinden son bulması durumunda da kıdem tazminatına hak kazanılamaz.
İstemin özeti: Davacı,ihbar ve kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı, işyerinde mevsimlik işçi olarak çalıştığını iddia ederek ihbar ve kıdem tazminatı isteklerinde bulunmuştur. Davalı ise davacının belirli süreli hizmet akitlerine dayalı olarak çalıştığını savunmuştur. Mahkeme davacının isteği doğrultusunda karar vermiştir.
Sağlıklı bir sonuca varabilmek için öncelikle taraflar arasındaki iş ilişkisinin ne tür bir hizmet akdine dayandığının açıklığa kavuşturulması gerekir.
Mevsimlik işler genellikle iklim koşullarına bağlı olarak senenin belli aylarında çalışmayı ve diğer aylarında da çalışmamayı gerektiren belirsiz süreli işlerdendir. Dosya arasında mevcut taraflar arasında imzalar 12.06.1999-29.11.1996, 11.08.1997- 19.10.1997 ve 03.06.1998-27.10.1998 tarihleri arasını kapsayan sözleşmeler incelendiğinde, bunların belirli süreli hizmet akitleri olduğu ve davacının da bu sözleşmelere göre çalıştığı görülmektedir. Ayrıca davacı tarafından imzalanan ibranamelerin içeriğinden de bu sözleşmelerin bitim tarihlerinde taraflarca tekrar uzatılmayıp iş ilişkisinin son bulduğu anlaşılmaktadır.
Her ne kadar davacı tanıkları davacının mevsimlik işçi olarak çalıştığını davacının yeni sezonda müracaatına rağmen işe alınmadığını söylemişlerse de, az önce belirtilen ve davacının açıkça itiraz etmediği bu yazılı belgeler karşısında tanık beyanlara itibar edilemez.
1475 sayılı İş Kanunu' nda hangi hallerde ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanılacağını hükme bağlanmıştır. Belirli süreli hizmet akitlerinde ihbar tazminatına hükmedilemeyeceği gibi; bu tür hizmet akitlerinin süresi sonunda kendiliğinden son bulması durumunda da davacı kıdem tazminatına hak kazanamaz.
Bu olgular karşısında davanın reddi gerekirken mahkemenin yanlış değerlendirme sonucu ihbar ve kıdem tazminatına hükmetmesi hatalıdır. Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten bozulmasına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, oybirliğiyle karar verildi.
 
Ynt: İhbar Tazimatı Alabilir mi?

Belirli süreli iş sözleşmesi birden fazla aynı süre için tekrarlanıyorsa artık belirsiz süreli hale gelmiştir.
Yargı kararı farklı bir durum için özel olarak verilmiştir.
 
Üst