İhbar tazminatı hk.

yeterlilik

Tanınmış Üye
Merhaba Arkadaşlar,

8 hafta ihbar öneli bulunan bir personeli,işveren performans düşüklüğünden dolayı işten çıkarıyor.

Kendisine 8 haftalık ihbar süresini kullanmasını istiyor ancak personel,ben bu kadar süre çalışamam,sonuçta mağdur edildim 1 hafta sonra işi bırakıyorum dediği zaman,kıdem ve ihbar tazminatı yönünden durumu ne olur ??

İş kanunu maddelerine istinaden cevap veren arkadaşlarım olursa çok sevinirim.

İhbar süresince iş sözleşmesi aynen devam eder, çalışan o sürede normal çalışmasına devam etmek, işveren de ücret ödeme ve diğer yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır.
İhbar süresi tanınmışsa zaten ihbar tazminatı olmayacak demektir. İhbar süresi içinde ben bu süreyi çalışamam diyen çalışan ayrıldığında, kıdem tazminatı alma hakkını kaybeder.

Kendisine 8 haftalık ihbar süresini kullanmasını istiyor ancak personel,ben bu kadar süre çalışamam,sonuçta mağdur edildim 1 hafta sonra işi bırakıyorum dediği zaman,kıdem ve ihbar tazminatı yönünden durumu ne olur ??

İhbar süresince iş sözleşmesi aynen devam eder, çalışan o sürede normal çalışmasına devam etmek, işveren de ücret ödeme ve diğer yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır.
İhbar süresi tanınmışsa zaten ihbar tazminatı olmayacak demektir. İhbar süresi içinde ben bu süreyi çalışamam diyen çalışan ayrıldığında, kıdem tazminatı alma hakkını kaybeder.

Bu konuda,sn.Keremcem beye katılıyorum.

İşcinin sözlü olarak"mahdur edildim 1 hafta sonra işi bırakıyorum"demesi ve 1 hafta sonrada işi bırakması karşısında, işverence yapılacak işlemlerin safahatı açısından küçük bir ek yapmak isterim ki;
Bildirim süresi içinde, iş sözleşmesi,diğer ifadeyle iş sözleşmesinin 3 ana unsuru(bağımlılık-iş görme-ücret ödeme)devam eder,bu bildirim süresi içinde taraflar şartların oluşması halinde(işci yönünden M.24/II,işveren yönünden M.25/II belirtilen haller karşısında)fesih yoluna gidebilir,buna engel yok ve olamaz.
Şimdi işcinin bahsekonu ifadesine bağlı olarak işi bırakması(yani işe gelmemesi/devamsızlık yapmış olması)halinde, işverenin M.25/II-g bendine göre süreci(devamsızlık günlerine ilişkin şahitli tutanaklar-diğer kayıtlar,noter kanalını işletmesi)başlatmasının ve sonuca göre işlem yapmış olmasının,işverenin elini ziyadesiyle güçlendireceği,kıdem tazminatı ödenmeyen işci olayı dava konusu etse dahi,davanın işveren lehine sonuçlanacağı kuvvetle muhtemeldir.

Öncelikle çok teşekkür ediyorum cevaplarınız için,bende aynen sizin dediğiniz gibi biliyorum,ancak avukat işçi çalışıp çalışmamakta serbestir,25. Madde hükümlerine göre değil siz normal performans düşüklüğü ekonomik kriz vs gibi sebeplerle çıkardığınız için,işçi ihbar süresine uymasada her iki tazminatıda vermek zorundasınız diyor.İlk defa böyle bir yorum duydum ondan sordum sizlere.

Teşekkürler tekrardan.

Öncelikle çok teşekkür ediyorum cevaplarınız için,bende aynen sizin dediğiniz gibi biliyorum,ancak avukat işçi çalışıp çalışmamakta serbestir,25. Madde hükümlerine göre değil siz normal performans düşüklüğü ekonomik kriz vs gibi sebeplerle çıkardığınız için,işçi ihbar süresine uymasada her iki tazminatıda vermek zorundasınız diyor.İlk defa böyle bir yorum duydum ondan sordum sizlere.

Teşekkürler tekrardan.
Avukat sizin avukatınız mı, çalışanın avukatı mı?

Bizim avukatımız.Ben gerekli prosüdürleri yaptım.İllada çalışmam derse kıdemini verecektim ihbar vermeyecektim açıkcası.

A-......,ancak avukat işçi çalışıp çalışmamakta serbestir,.....................................................................................................neye göre?
B-25. Madde hükümlerine göre değil siz normal performans düşüklüğü ekonomik kriz vs gibi sebeplerle çıkardığınız için,................işveren henüz çıkarmış değil,daha sonra yani feshi ihbar süresinin bitiminde çıkış olacak,şu an iş sözleşmesi devam ediyor.
C-işçi ihbar süresine uymasada her iki tazminatıda vermek zorundasınız diyor.........................................................................ilgili bu düşüncesini"A"şıkkına göre söylemektedir,OYSA bildirim süresi içinde sözleşme devam eder(inkitaya uğramaz)tarafların iş sözleşmesinden doğan hak ve borçları aynen devam eder
Yargıtay 9.HD.nin 10.10.2003 T.2003/4302 E.2003/16781 K.sayılı kararını inceleyebilirsiniz.

Teşekkür ederim :)) insan kendi bildiğinden şüphe ediyor ara sıra.Avukat çok net konuşunca araştırma ihtiyacı duydum.

Şimdi daha netleşti sayenizde

İyi çalışmalar herkese...

.............siz normal performans düşüklüğü ekonomik kriz vs gibi sebeplerle çıkardığınız için,işçi ihbar süresine uymasada her iki tazminatıda vermek zorundasınız diyor..........
-Önel verilerek yapılan fesihlerde,fesih önel süresi sonunda gerçekleşiyor,önel süresi içinde de hiç bir değişiklik olmaksızın iş sözleşmesi aynen devam ediyor,dolayısıyla işci, madem öyle(yani ey işveren senmisin sözleşmeyi fesheden) hadi bana eyvallah diyemiyor,
Bu noktada ince çizgi;
a."bildirim şartına uymayan taraf ,bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür."hükmü karşısında,
b-bildirim süresi içinde sözleşmenin devam ediyor olması,
Ancak,burada "a"şıkkı en baştan kesinleştirilmeli,yolun ortasında(bu süre içinde) işci bu tazminatı ödeyip kurtulamaz,dolayısıyla da k.tazminatını hak edemez,bu sürecte(iş sözleşmesinin sürekli yenilik doğurması nedeniyle) illaki ve illa olayımızdaki devamsızlık olgusuna bağlı olarak,M.25/II-g otamatikman devreya girer ve işveren bu yeni süreci isterse işletir,mani yok.
-"performans düşüklüğü,ekonomik kriz"yani M.18 kapsamında yapılan fesih lerde, 17 ci madde uygulanmıyor/uygulanmaz/uygılanamaz mı?saçmalık.
(o zaman bu durumda 17.maddeyi işletmeyelim ya da 17ci maddenin sonuna bir fıkra ekleyerek,bu gibi durumlarda yani "işcinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin,işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan nedenlerle işveren tarafından yapılan fesihlerde 17 ci madde hükümleri uygulanmaz" veya bu gibi hallerde "önel verilerek işverence fesih yapılamaz"diyelim :))

Öncelikle sn Avukat yanlış bilgi vermiş. /zaten bu konuda uzman avukat çok fazla değil/.
İhbar öneli bölünemez. Ya tam olarak kullandırılır/ödenir/ ya da yoks ayılır.
Yani ben bir hfat çalışırım , gerisini çalışmam eyvallah bana haklarımı ver diyemez çalışan.