fonradar

İhbar Ve Kidem Tazminatı Kaç Günde Ve Hangi Şekilde Ödenmelidir?

Üyelik
21 Kas 2015
Mesajlar
2
Konum
Denizli
S.a iyi forumlar herkese. Forumda yeniyim kural yada konu hatası olursa affola.

Is baslangic tarihi: 19.09.2013
Isten ayrılış tarihi: 20.10.2015
4 kouu ile is fesih bildirimi imzaladım.
Ihbar ve kıdem tazminatı alacağım yazıyordu.
Tam 1ay geçti ve hala ödeme yok.
Alo 170 hattını arayip tanıştığımda. Bir sonraki maaş gününde ödeme olabilir dediler. Maaşı her ayın 5i ve 20si olarak iki parça da oluyordu.
Olaki ödeme olmazsa işveren sizi 20gün daha oyalayabilir yani en geç 10 aralık a kadar ödemeli dedi.
Çok uzun bir zaman 50gün....
Yasal olarak mevzuat tam olarak nedir?...
Muhasebeyi aradığımda bir kısımı nakit bir kısımı evrak verilecek dedi. Evrak nedir ben bilmem dedigimde ÇEK VERİLECEK dedi.
Yasa nedir. Ben tamamını nakit olarak tek sefer de alamazmıyım?....


İkinci sorum ise: resmiyet te ASGARİ ücret alıyordum sgk priminde asgari ücret yatıyordu ama elden aldığım ucretlerde vardı.

Bankaya yatan : 1000 tl
Maasa ilave : 200 tl
Yol ucreti : 200
Yemek karti SETCARD :200TL
Total olarak 1600tl...
Simdi muhtemelen isveren asgari ücret olarak verecek.
Buna itiraz etme hakkım varmı.
Elimde elden para aldığıma dair günlük mail attigimiz kasa raporları var.
Yani iki yılında gün gün elden paralarin2kanıtı var.
 
Sayın Yakıcıklı
1-Kanuna göre kıdem tazminatı defaten ve nakit olarak ödenmelidir. 50 gün çok uzun bir süre. noterden iş yerinize ihtarname çekip 3 gün içinde tazminatınızın ödenmesini isteyebilirsiniz. Eğer ödeme yapılmaz ise iş mahkemesine dava açıp gecikme faiziyle birlikte tazminatınızı talep edebilirsiniz.
2-Tazminatınız size yapılan tüm ödemelerle birlikte brüt ücretten hesaplanır. yol ve yemek ücreti eklenmeli. Ayrıca aldığınız 1200 TL maaşın brütü hesaplanmalı. Burada elden aldığınız 200 TL tutarı ispat etmek size düşer (elinizdeki kasa mailleri kanıt olabilir). Fakat dava açarsanız bilirkişi tazminat hesabına yemek ve yol ücretini dahil edecektir.
 
Sayın Menteş öncelikle cevabınız için teşekkür ederim..
Defaten dediğiniz paranın tamamı sanırım.
Ayrıca ihtarname içeriği nedir.
Noter bilirmi ne söylemek gerekli.
Isyerine ucret hesaplamasini yasaya en uygun nasıl soylemem gerekir.
Alo170 hattindaki arkadaş ucretini bekle eksik yatti ise itiraz hakkın olur dedi.
Birde isyeri bana bu paranın kalem kalem neler içerdiğini açıklaması gerekmez mi?...
Daha 2yıllık izin hakkimda var. Onun ucretinide almadim.
1aylik maaşım da duruyor....
Benim takip etmem yol nedir?
 
Yasalara göre, işyerinizle ilişiğinizin kesildiği, yani çıkışınızın yapıldığı gün tüm haklarınızın da ödenmiş olması gerekir, lakin bunu yapan işveren pek fazla yok.

Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, almadığınız herhangi bir hakkınızın ödendiğini belirten hiç bir belgeye eksiksiz aldım şeklinde ifadeyle imza atmamanız, en azından fazlaya dair haklarımı saklı tutuyorum şeklinde not düşerek imzalamanızdır. Böylece ileride dava açarak eksik ödenen kısım için talepte bulunma hakkınızı korumuş olursunuz.

Ödemenin tamamının nakit olması gerekir, ancak karşılıklı anlaşma durumunda çek-senetle de ödemeyi kabul edebilirsiniz, yasal düzenlemeye göre bu da ödemenin yapılmış olması anlamına gelir. Ancak burada aklınızda bulunması gereken nokta, senet veya çeki kabul ettiğinizde, işyerinden olan işçilik alacaklarınızın tamamı ödenmiş olur, çek veya senetteki ödeme gecikmesi veya yapılmaması durumunda hukuk yoluyla tahsil yoluna gidecek olursanız artık alacağınızın adı işçilik alacakları değil, o firmanın size olan borcu olarak işlem görür.
İşçilik alacakları öncelikli alacaklardandır, ama senet-çek aynı konumda değildir.

Ayrılma tarihiniz itibariyle, o güne kadar olan çalışmanızın karşılığı olan ücret, varsa ödenmemiş olan , fazla çalışma ücreti, kullanmamış olduğunuz izin sürelerine ait ücret, kıdem tazminatı ve eğer ihbar süresine uyulmadan sözleşmeniz feshedilmişse ihbar tazminatınızın ödenmesi gerekir. Ödemesi yapılan her şeyin de tutarı ve ne için ödendiğinin belirtildiği bir belge düzenlenip imzalanır, bu belgeye ibra belgesi denir, yani, o belgede belirtilen haklarınızı eksiksiz olarak aldığınızı, artık işverenden herhangi bir alacağınızın kalmadığını beyan etmiş olursunuz. Yukarıda bahsettiğimi, eksik ödeme varsa not düşerek imzalayın dediğim belge ibra belgesidir.

Haklısınız, işsiz kalmış, bir süre geliri olmayacak olan kişi için 50 gün uzun bir süre.
Haklarınızı alamamanız nedeniyle iş mahkemesinde dava açma hakkınız elbette var ve bu davayı açtığınızda, ıspatlayabildiğiniz tüm haklarınızı almanız mümkün.
Ancak ülkemizde iş mahkemelerinde davanın temyiz süreci de dahil olduğunda, davanın sonuçlanma süreleri ortalama 1,5-3 yıl arasındadır. ( bu da 50 güne göre uzayda boşluk gibi bir süredir) .
Önerim işverenle ters düşmeden, sakince ,görüşme yoluyla süreyi kısaltabilmek için çaba harcamanızdır.
Normal ücret ödeme gününde (05.11) ödenmemesi durumunda işverene noter kanalıyla ,
19.09.2013 tarihinde çalışmaya başladığınız xx işyerinde , 20.10.2015 tarihinde işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden , bildirim süresine uyulmadan sözleşmenizin feshedilmesi sonucunda ödenmesi gereken , kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücretleri , kullanılmamış isin ücretlerinin 7 gün içinde xxx banka hesabınıza ödenmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağınızı bildiren bir ihtar gönderebilirsiniz.
İhtarınızın işverene ulaştığı tarihi takip edip, o tarihten itibaren ( ihtarınızda belirttiğiniz) 7 gün sonunda dava açma hakkınızı kullanabilirsiniz.

Davada sizinle aynı dönemde çalışmış olan kişileri şahit gösterebilirsiniz, bahsettiğiniz maillerin dijital ortamdaki kopyalarını delil olarak sunabilirsiniz, dilerseniz mahkemeden emsal ücret tesbiti isteyebilirsiniz.
 
Merhaba yanlis yere yaziyorsam yada bu forumla alakasiz bir konu ise kusura bakmayin isyerinden çıkışımı verecekler 09.03.2010 yilinda isbasi yaptim ve bu ay cikis olacak agi haric net 2400 lira maasim var ama aldigim paradan yatmiyor malesef bi uygulamada hesapladim ama guvenemedim aldigim paranin burutunden almam gereken ihbar ve kidem tazminati nekadar tutar acaba yardimci olabilecek bir arkadaş varmi
 
Üst