İhbar ve kıdem tazminatları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan esrefk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
15/02/2008 tarihinde belirli süreli işe başladım.31/12/2009 yılında 1 yıl uzatıldı.31/12/2011 yılında 31/03/2011 tarihine kadar uzatıldı.ve bu tarihde sözleşmemiz iş veren tarafından fes edildi. ihbar tazminatı ve kıdem tazminatına hak kazanıyomuyum.

Ynt: İhbar ve kıdem tazminatları

maalesef tanzimat alamazsınız ama sözleşle 1 kez daha uzarsa belirsiz süreli kabul edilir o zaman haklarınızı alabillirsiniz bu durumda 1 defa yenilenmiş ve maalesef tanzimat alamazsınız üzgünüm yalnız sizin için özellikli bir durum var belirli süresi iş sözleşmesi 1 yıl iiçin yapılır en fazla 1 kere uzatılır ama siz yıllardır çalışıyorsunuz 2008-2011 arası bu durumda işveren uyanıklık yapmaya kalkmasın ya sizin hesap yanlış yada işveren aklı sıra uyanıklık yapıyor 2 seneyi geçtiğiniz anda belirsiz süreli sayılır kanunlar önünde tazminat hakkınız vardır tabii işveren öderse sizi rahat olun haklısınız almanız lazım tazminat ama nasıl olacak bilemiyorum

Sözleşme 1 kere uzatılmamış ki..

15/02/2008 başlangıç..

31/03/2011 bitiş..

Sözleşme uzatma sebebleri..kanun önünde geçerli değilse.. bu sözleşme işe başlangıç tarihinden itibaren belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilir..

Bu şartlarda kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanırsınız..

Belirli süreli iş sözleşmelerinde "ihbar tazminatı" yoktur.
Ancak bence de birden fazla yenileme yapıldığı için . "kıdem tazminatı" almanız gerekir.

Nizam bey..

Bilgi sahibi olmadığım için soruyorum..

Mesela.. 1 senelik belirli süreli iş sözleşmesine.. işveren sözleşme bitiş tarihini riayet etmeden çıkış gerçekleştirirse.. işçiye ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmaz mı?

Evet tabi. Ancak o başka bir kavram. Onun adı da zaten ihbar tazminatı olmaz.
Sözleşme süresi dolmadan taraflardan biri sözleşmeyi fesih etmek isterse, bu konuda bir hüküm konduysa " vazgeçme tazminatı" bunu öder. Hüküm yoksa da genellikle sözleşme sonuna kadar olan ücretler ödenir.

Hm anladım.. teşekkür ederim..

Farzedelim ki.. 1 senelik bir sözleşme yapıldı.. sonradan da 2 sene daha uzatıldı..geçerli bir neden yoksa.. belirli süreli iş sözleşmesi hükmünü yitiriyor..bu şartlarda.. işçi belirsiz süreli iş sözleşmesine sahip oluyor.. gene mi ihbar haketmez..? Yani işçi çıkışında hala belirli süreli iş sözleşmesini mi dikkate alacağız?

İhbar yine yok. Çünkü sözleşmenin ne zaman biteceği baştan bellidir. Yani hem işveren , hemde çalışan iş akdinin ne zaman sona ereceğini sözleşmeyi yaparken bilmektedirler.

ilginize teşekkürler arkadaşlar peki kıdem tazminatının nasıl hesaplandığını bilen varmı?

İsmi Belirli süreli her iş sözleşmesi, belirli süreli olarak yargı karşısında hüküm ifade ediyor mu ona da bakmak gerekiyor. Her önünüze gelene süresi belirli iş akdi yapılamaz kanaatindeyim.