İhraç Kayıtlı Mal İadesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan eksen
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
ihraç kayıtlı satılan malımız iade edildi
ben firmanın bana kestiği faturadaki kdvyi indirim konusun yapabiliyormuyum

610 satıştan iadeler
191 ind kdv
120 alıcılar

120 alıcılar
191 tecil kdv kayıt budur sanırım peki ihraç kayıtlı satışın yapıldığı ayda düzeltme yapmam gerekiyormu

Ynt: İhraç Kayıtlı Mal İadesi

tecil edilecek kdv 191 değil 192 olması gerekli

120
192

ihracatçının kestiği fatura doğru kdv li olmalı ....eğer ilgili ayda ihraç kayıtlı kdv nin tamamını kullandıysanız ödenecek kdv çıktıysa kdv beyanını düzeltmenizi isterler .. yok iade aldıysanız düzeltmenize gerek yok iade alıcağonı rakam vergi daire sisteminde eksik gözükür..

duydu hanım teşekkürler ihraç kayıtlı satışı yaptığımız ayda iademiz çıktı düzeltme vermiycez onu analadım bide 192 hs alacaklandırınca maliyedeki iade rakamı ile bizim kayıtlarımızdaki rakam eşit olacak bu durumda sorun kalmıyo sanırım

evet doğru ama dairedeki kdv iadenizle ilgilnen memurlada teyitleşin .. çünkü size problem var diye dönerler..
onunda fikrini alın normalde ben iade aldığım dönemde bu gibi durumlarda değiştirmezdim beyannamemi..

eksen ' Alıntı:
ihraç kayıtlı satılan malımız iade edildi
ben firmanın bana kestiği faturadaki kdvyi indirim konusun yapabiliyormuyum

610 satıştan iadeler
191 ind kdv
120 alıcılar

120 alıcılar
191 tecil kdv kayıt budur sanırım peki ihraç kayıtlı satışın yapıldığı ayda düzeltme yapmam gerekiyormu

İhraç kayıtlı satış yaptığınız aydaki Kdv beyannamesinde iade edilecek kdv rakamı fazla güzüktüğü için iade gelen mala isabet eden iade tutarına Kdv beyannamesine düzeltme vermeniz gerekmektedir. Düzeltme beyannamesini verdikten sonra dilekçe ekinde iade gelen ihraç kayıtlı mal nedeni ile düzeltme yaptğınızı belirten bir dilekçe ile vergi dairenize bilgi vermelisiniz. Biz bu şekilde yapıyoruz..

ORYILMAZ beyannamede görünen iadeyi zaten alamıycam bunuda 192 tres kayıtla düzeltiyorum iade talep edilen ayda devir kdvvem var tekrar neden düzeltme yapmak zorundayım anlatırmısınız

%10 geçmeyen eksik iade alımlarımda düzeltme yaptırmıyor benim dairem o nedenle size dairenizle görüşün dedim belki onlar ısarla isteyebilir.. ama tutar baya yüklüyse ozaman isteyebilirler.

eksen ' Alıntı:
ORYILMAZ beyannamede görünen iadeyi zaten alamıycam bunuda 192 tres kayıtla düzeltiyorum iade talep edilen ayda devir kdvvem var tekrar neden düzeltme yapmak zorundayım anlatırmısınız

Sayın Eksen..
Vergi dairesi sizin malınızın geri geldiğini, bu nedenle beyannamede yazan iade rakamını istemeyeceğinizi nasıl bilecek.. Bu nedenle ihraç kayıtla sattığınız malın iade geldiğini ve iadeden vazgeçtiğinizi belirten dilekçe ekinde düzeltilmiş kdv beyannamesi ve iade faturasının fotopisi ile vergi dairenize bilgi vermeniz gerekir. Düzeltme yapmazsanız vergi dairesi kayıtlarında iade rakamı hep gözükür ve sizden yine düzeltme isterler...

kolay gelsin arkadaşlar ,
ağustos da ihraç kayıtlı sattığımız mal eylül de iade geldi ağustos beyn.düzeltme vereceğim beyanname üzerinde ne yapmam lazım, (ihraç kayıtlı satışalrı iade kadar azaltacakmıyım) ayrıca ağustos kdv tahkkukunu nasıl düzeltmem lazım.
yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler
saygılarımla;

Sayın A-Ce

Muhasebe Kaydı;

610 xxx
191 xxx
120 xxx

120 xxx
192 xxx

Kdv beyanında da ihraç kayıtlı satışlar kısmında yüklenilen kdv kısmında iade de ki KDV kadar eksik yazacaksınız.
Eğer Ödeme çıkacaksa:

192 xxx
360 xxx
şeklinde kayıt yapılır.

Kolay Gelsin...

sayın ebruu öncelikle çok teşekkür ederim,
ek sorum beyannamenin Tevkifat uygulanmayan işlemler bölümün de (toplam satışların Beyanı) herhangi bir değişiklik yapmıyoruz değil mi?
saygılarımla;

Hayır yapmıyorsun. Senin fatura dönemine ilişkin yapacağın şey tevkifat uygulamarında matrah ve yüklenilen bölümünde iade tutarı kadar düşük bildirim yapman. Düzeltieln beyannameyi bir dilekçe ekinde vergi dairesinise bildirmeni tavsiye ederim. İade alacaksan bu iade detayını vergi dairesinin bilmesi gerekli. Ödeme çıkarsa ilgili kaydı yukarda yazdım zaten. Ayrıca ödeme çıkıyorsa pişmanlık talepli ve Düzeltme seçmeyi unutma. Kesilen iade faturasının bildirimini de eylül ayı kdv beyanında satıştan iadeler kısmında göstererek yapmalısın. Kolay Gelsin..

ebruu hn.kusura bakmayın tekrar soruyorum olayı tam öğrenmek istiyorum,
benim ağustos ayında devreden kdv var düzeltme verirken bu rakamda bir değişme olacak mı ? yine toplam matrah ve kdv de değişme olmayacak mı ?(yani satışları azaltma olacak mı?)
ya da sadece beyannamenin ''ihraç kaydıyla teslimlere ait bildirim'' bölümündeki rakamı mı azaltacağım
teşekkür ederim saygılarımla

Sadece ihraç kayıtlı bildirim kısmında düzeltme yapacaksın. Devreden KDV rakamında değişiklik olmaz. Tecil ya da iade edilecek KDV kısmında ilgili tutarı görebilirsin.

Kolay Gelsin...

sn. a-ce satışlarınızda azalma olmayacak. Zaten ihraç kayıtlı teslimler "tevkifat uygulanmayan işlemler" kısmında beyan ediliyor. İhracatın gerçekleşmemesi nedeniyle ihraç kayıtlı tesliminiz normal kdvli teslime dönüşmüş durumda. Beyannamenizi düzeltirken ihraç kayıtlı teslim kısmını iade edilen tutar kadar azaltığınızda sonraki döneme devreden kdv niz iade edilen malın kdv si kadar azalacaktır. Bir kdv beyannamesinde uygulamalı yaparsanız daha durumu görebilirsiniz.

sn.bulent249 öncelikle ilginiz için teşekkürler,
sadece ihr.kay.bildirim kısmını düzelltiğimde devreden kdv de değişiklik olmuyor, sayın ebruu nun dediği gibi mi olmalı acaba
sonuç olarak İhraç kayıtlı satış iadelerinde; beyanname de sadece ''ihraç kayıtlı teslimlere ait bildirim'' kısmı mı düzeltilmeli başka herhangi bir satır/bölümde değişiklik yapılmaz mı
meşgul ettiğim için özür dilerim işin doğrusunu öğrenmek istiyorum.
saygılarımla;

T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ
İl Defterdarlığı

Katma Değer Vergisi Gelir
Müdürlüğü​

TARİH : 30.04.2003

SAYI : KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.11.2185

KONU : İhraç kayıtlı satılan malın iadesinde KDV?nin

ne şekilde beyan edileceği.

?????? TİC LTD ŞTİ​

İlgi dilekçeniz ile 3065 Sayılı KDV Kanunu?nun 11/1-c bendi kapsamında ihraç kayıtlı mal teslimi hükmüne göre düzenlemiş olduğunuz faturalarda ihracatçı firmadan KDV tahsil edilmediğini, vergi dairenizce de ödenecek KDV?lerinin tecil edildiğini ancak bazı durumlarda ihracat gerçekleşmeden (3 aylık süre dolmadan) ihracatçı firma tarafından ihraç kayıtlı teslim ettiğiniz malların iade edilebildiğini, ihracatçı firmanın düzenlemiş olduğu iade faturalarında KDV hesaplandığı ve bu tutarın tarafınızdan talep edildiği, fakat ihracatçı firmanın iade faturasındaki KDV tutarını beyannamelerindeki tecil edilecek KDV tutarından düştüğünüzü, ihracatçı firmanın iade ettiği bu mallara ait KDV?ni iade faturalarının düzenlendiği dönem KDV beyannamesinde hesaplanan KDV içinde beyan ettiğini bildirdiği, bu durumda ne tür bir işlem yapacağınız hakkında tarafımız görüşü sorulmaktadır.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu?nun 1/1. maddesine göre, Türkiye?de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki mal teslimi ve hizmet ifaları katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.

Aynı Kanunun 11/1-c bendinde;

?İhraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisi ihracatçılar tarafından ödenmez. Mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu vergi, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur.

Söz konusu malların teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içerisinde ihraç edilmesi halinde ise tecil edilen vergi terkin olunur.

İhracatın yukarıdaki şartlara uygun olarak gerçekleşmemesi halinde, tecil olunan vergi, tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren 6183 Sayılı Kanunun 51. maddesine göre belirlenen gecikme zammının %50 fazlası ile birlikte tahsil olunur. Ancak ihraç edilmek şartıyla teslim edilen malların Vergi Usul Kanunu?nda belirtilen mücbir sebepler nedeniyle ihraç edilmemesi halinde, tecil edilen verginin tecil edildiği tarihten itibaren 6183 Sayılı Kanunun 48. maddesine göre ilgili dönemler için geçerli tecil faizi ile birlikte tahsil edileceği.? açıklanmıştır.

Yine Kanunun ?Matrah ve İndirim Miktarlarının Değişmesi? başlıklı 35. maddesinde; ?Malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellefler bunlar için borçlandığı vergiyi, bu işlemlere muhatap olan mükellef ise indirim hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzeltir. Şu kadar ki, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesi şarttır? hükmü yer almaktadır.

Buna göre, firmanızca ihraç kayıtlı satılan ancak süresinde ihracı gerçekleşmediğinden ihracatçı firma tarafından iade edilen mallarla ilgili tecil edilen vergi tarafınızca, tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren 6183 Sayılı Kanuna göre belirlenen gecikme zammının %50 fazlası ile birlikte vergi dairesine yatırılacaktır.

Öte yandan, ihraç kaydıyla teslim edilen malların teslim edildiği vergilendirme döneminde ihracatçı tarafından iade edilmesi halinde 35. maddedeki şartlar dahilinde düzeltme işlemleri yapılacak iadenin daha sonraki dönemlerde yapılması halinde ise fatura düzenlenecek ve düzenlenen faturada %18 KDV hesaplanacaktır. Hesaplanan bu KDV tarafınızdan ödenerek takvim yılı aşılmamak kaydıyla kanuni defterlerinize kaydedildiği dönemde indirim konusu yapılabilecektir.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.