İhraç kayıtlı satış kuru

karakaya_

Katkı Sunan Üye
merhaba
ihraç kayıtlı kdv iadesi için dosya vermiştim
kur olarak fatura tarihinden bir önceki günün döviz alış kurunu kullandım
memur kurlar tutmuyor önceki günün değil o günün efektif kurunu kullanın dedi
tebliğden bakabilirsiniz hangi kur kallanılacağına dedi ama çokta konuya hakim gelmedi bana bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurmusunuz teşekkürler..

Ynt: İhraç kayıtlı satış kuru

İhraç kayıtlı teslimlerde satıcının döviz kuruyla bağlantısını anlayamadım. Sen malı 100 TL + kdv den satış yaparsın, ihracatçıdan almadığın 18 TL.kdv yi de duruma göre iade istersiniz. İhracatçının satış kuru, tutarı satıcıyı ve vergi dairesini ilgilendirmez. Önemli olan alınan malın aynen (aynı miktar ve cins) ihraç edilmesidir.

siz hangi kurdan bahsediyorsunuz öncelikle onu belirtin siz almış olduğunuz faturayı döviz olarak mı aldınız eyerki almış olduğunuz fatura içinse kur malın teslim edildiği tarih yani fatura tarihi.

satış faturalarımız dolar üzerinden kesilmiş vergi daireside benim baz aldığım kuru kabul etmiyor

valla kardeş benim bildiğim malın teslim edildiği gün yani fatura tarihi veya hut irsalye tarihi baz alınmalı.peki siz neye dayanarak fatura terihinden bir önceki günü alıyorsunuz.

Fatura döviz olarak kesilmişse, TL tutarında mutlaka faturada belirtilmesi gerekir. 385 sayılı VUK Tebliğinin 8. Bölümünde döviz cinsi düzenlenen faturalarda TL karşılığının bulunmaması durumunda ceza uygulanacağı belirtilmiştir.

tcmb de ki döviz alış kurunu kullanmanız gerekli, bu gün fatura kesmeniz halinde 27/12/2011 tarihli kur saat 15:00 vb... den sonra açıklanır bu sebeple bir gün öncesinin kurunu kullanabilirsiniz.

İhcaratta hangi güne kesilmiş ise fatura ogüne ait 4 kurdan (Döviz Alış - Döviz Satış - Efektif Alış - Efektif Satış) birisini kullanmak zorundayız. Kurlar birgün evvelden belli olduğu için mesela 03.01.2012 tarihine kesmiş isek faturayı merkez bankasının sitesinde kurlara 02.01.2012 tarihine bakmalıyız. Baktığımızda zaten 03:30 saati yazar. Yani 02.01.2012 tarihinde saat 03.30 dan sonra belirlenen kur 03.01.2012 tarihine aittir.

anlaşılan ihraç kayıtlı satış faturasını döviz cinsinden kestiniz, şayet öyleyse fatura üzerindeki tarihteki kuru baz alıyorsunuz.

yalnız döviz cinsinden kesmediyseniz kur konusunda sizi ilgilendiren bir durum yoktur.

siz sadece tecil ve terkin yazısı yollayın ihracatcıya KDV yi tecil ve terkin ettirmeyeceğine dair, ind.KDV listesin ve ihraç kayıtlı satış faturası listesini( yeni düzene göre gelir idaresinden) hazırlayın ve iadesini isteyin

iyi çalışmalar