İhraç kayıtlı satış ve ihracat

Üyelik
19 Kas 2010
Mesajlar
3
Merhaba arkadaşlar;

Üç arkadaş bir firma kurup tarfımıza gelen talepler doğrultusunda yurtdışına ihracat yapmak istiyoruz.Fakat kafamıza takılan birkaç şey var.

Herhangi bir fabrikadan ihraç kayıtlı mal aldığımız takdirde fabrika bize %18 kdv kesiyor mu?
Sanırım biz yurtdışına fatura keserken kdv oranı boş bırakılıyormuş bu doğrumu?
Bu ihraç kayıtlı satış işlemini her fabrika yapabiliyor mu?

eğer yukarıdaki söylediklerim doğruysa biz her mal istediğimiz fabrikadan ihraç kayıtlı mal istememiz gerekiyor yanılıyor muyum?

Birde son olarak ürün yabancı ülkeye girdikten sonra gümrük vergi ve işlemleri halledildikten sonra ayrı bir vergi (kdv) ödememiz gerekiyor mu ?

Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Ynt: ihraç kayıtlı satış ve ihracat

Öncelikle konular teknik olduğundan mali müşavirinizden destek alın.

Kabaca her firma ihraç kayıtlı fatura kesemez, ihraç kayıtlı faturada kdv gösterilir,

Mantık şudur,ihracat yaptığınız zaman ihraç mal ile ilgili ödediğiniz KDV yi devletten belirli şartların gerçekleşmesi halinde geri alırsınız.

İhraç kayıtlı ihracatta ise, ihraç ettiğiniz mal ile ilgili KDV ödemediğiniz için iade (belirli durumlar hariç) almazsınız. Ancak yine belirli prosedürler vardır. Eğer mali müşaviriniz yok, illa işin teknik yönünü öğrenme gayreti içinde iseniz, forumda arama yapabilirsiniz örnek teşkil edecek başlık muhakkak vardır.
 
Ynt: ihraç kayıtlı satış ve ihracat

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

Firmayı kurduktan sonra muhasebemize bakacak bir mali müşavir arkadaşım var en iyi detaylı olarak ona sormak.
 
Ynt: ihraç kayıtlı satış ve ihracat

bu işlerin burada henüz aklınıza gelmeyen daha birtakım teknik ayrıntıları var. o nedenle bir mali müşavirle anlaştığınız takdirde gerekeni yapacaktır ve bu soruları sormanıza gerek kalmayacaktır
 
Ynt: İhraç kayıtlı satış ve ihracat

öncelikle her imalatçı firma ihraç kayıtlı teslim gerçekleştiremez. kanunun belirlediği bazı ölçüler sözkonusu,
ihraç kayıtlı yapabilmek için...
imalatçı olunması,
sanayi sicil belgesine sahip olunması (yada belge için başvuru yapılmış olması) gibi şartların mevcut olması,
veya vergi dairesince yapılan yoklama sonucunda imalatçı olduğu tutanağa bağlanmış olması lazım.. (3065 sayılı KDV Kanunu 11/1-c)

ihraç kayıtlı yaptığınız alımla ilgili her hangi bir kdv iadesi alamazsınız. faturayı kesen fabrika kdv'yi faturada gösterir fakat sizden tahsil etmez.... sizde bunu indirim konusu yapamazsınız. sizden tahsil etmediği bu kdv'yi siz ihracatı gerçekleştirdikten sonra (takip eden aydan itibaren 3 ay içinde ihraç etmeniz lazım) ihracat belgeleriniz ile birlikte devletten alır.

ihracatla ilgili ayrıca gümrükte her hangi bir kdv ödemezsiniz. kdv ithalat yaparsanız ödersiniz. ihracatta kdv sözkonusu değildir.
 

Benzer konular

Üst