İhraç Kayıtlı Satışlarda Kur Farkı Faturası Kesilir mi?

Üyelik
9 Kas 2007
Mesajlar
34
11 ayda ihraç kayıtlı satış yaptık bedelleri euro olarak geldi kur farkı faturası düzenlicekmiyiz

bide şöyel bi durum gelmesi gereken tutar 5.000,00 euro iken 4.500,00 euro geldi aradaki farkı nasıl kapatcam
 
Ynt: İhraç Kayıtlı Satışlarda Kur Farkı Faturası Kesilir mi?

Merhaba,
Soru pek açık değil, anladığıma göre açıklamaya çalışayım.

- Eğer kur farkı oluşmuşsa elbeete ilgili taraf kur farkı faturası kesecektir.

- Paranızı 500 Eur eksik ödedilerse bu eksik gönderilen bedeli alıcıdan isteyeceksiniz. Ödemezlerse icra takibi youyla almanız gerekir.

Eğer soruyu yanlış anlamışsam, daha açık olarak (hatta rakamları ile) sorarsanız daha somut yanıtlar alacağınıza eminim.
 
Ynt: İhraç Kayıtlı Satışlarda Kur Farkı Faturası Kesilir mi?

Sayın polat_ist ..
30 Haziran 2007 tarih ve 105 sayılı KDV Genel Tebliği ile
2. Kur Farkları

Bedelin döviz cinsinden veya dövize endekslenerek ifade edildiği işlemlerde, bedelin kısmen veya tamamen vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihten sonra ödenmesi halinde, satıcı lehine ortaya çıkan kur farkı esas itibariyle vade farkı mahiyetinde olduğundan, matrahın bir unsuru olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Buna göre, teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan lehte kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanacaktır.

Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından satıcıya bir fatura düzenlenerek, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.

Şeaklinde düzenleme yapılmıştır.

Kolay gelsin

Tahsil etmediğiniz 500,00 eura bakiye alacağınız daha sonra tahsil etmeniz halinde de o günkü kura göre durumu değerlendireceksiniz.
 
Ynt: İhraç Kayıtlı Satışlarda Kur Farkı Faturası Kesilir mi?

biz imalatçıyız (tekstil) ihraç kayıtlı satış yaptık bedelini euro olarak tahsil ettik gümrük beyanname kuru 1,6848 paranın bizim hesabımıza gelip bozulduğu kur 1,7030 ytl bozduk şimdi ben bu iki kur arasında gelir elde etmiş oldum buna istinaden kur farkı kescekmiyim ihraç kayıtlı satışlarda kesilmesi gerekiyomu ben bunu iç piyasa gibi düşünmem gerekmiyomu


eksik gelen para içinde şöyleydi sorum tam olarak anlatamadım sanırım kususra bakmayın şimdi biz firmaya 5.420,00 euro satış yaptık ft kestik adamlar bizden kesinti yaptılar 4.500 euro para gönderdiler biz kabul ettik bu kesintiyi hesaplar nasıl kapancak ben bunlardan aradaki tutar kadar dekont yada ft istemem gerekmiyo
 
Ynt: İhraç Kayıtlı Satışlarda Kur Farkı Faturası Kesilir mi?

Sayın Sayın polat_ist ..
Aleyhte oluşan kur farkının imalatçıya Katma Değere Vergisi hesaplanarak fatura edilmesi ve imalatçı tarafından ise aleyhte oluşan kur farkı kadar ihraç kayıtlı satışını azaltması ve KDV?si kadar da iadesini azaltması gerekmektedir
Buna göre ihracatçı firma size kur farkı üzerinden KDV li fatura kesecektir.

Bunun dışında ihracatçı yine kdv li 920 euro tutarında fiyat farkı faturası kesecektir.
Kolay gelsin..iyi tatiller...
 
Ynt: İhraç Kayıtlı Satışlarda Kur Farkı Faturası Kesilir mi?

Sayın Mehmet Orhan

gelen bedelin bozum tarihi 28/12/2007 bu tarihde beyannameyi göndermiş oluyoruz nasıl beyannameden düşcez anlamadım bide kur farkı gelirini ben elde etmiş oluyorum ben imalatçı olarak kesmem gerekmiyomu bu faturayı
 
Ynt: İhraç Kayıtlı Satışlarda Kur Farkı Faturası Kesilir mi?

Sayın polat_ist,

Kur farkı faturası gelirini firmanız elde etiği için (faturanın tahsilat kuru - ihr.kay.sat.fat.kuru) firmanız tarafından kur farkı faturası kesilmesi gerekmektedir. Uygulama için 25 seri nolu KDV genel tebliği D bendini okuyunuz.

Kur farkları için 25 seri nolu KDV genel tebliği D bendi, 105 seri nolu KDV genel tebliğin E/2 bendi ile 2004-14 nolu KDV sirkülerini okursunuz.

Diğer sorunuza gelince, cevabını Sayın Orhan vermiş olup, eksik ödenen tutar için müşteriniz Fiyat farkı yada reklamosyon olarak faturası kesmesi gerekmektedir.

Saygılar.
 
Ihraç kayıtlı fatura kur farkı kaydı

Merhabalar firma olarak ihraç kayıtlı satışımız var yıl sonunda kur değerlemesi yaptık ve oluşan farkı alıcı firmaya faturalandırdık. Yani bi fatura kestik (kdv li) şimdi bu kur farkı faturasının kaydı nasıl olacak 601 li hesap mı kullanıcak vede 192-391 hesap yine berabermi çalışacak yoksa kur farkı olduğundan normal satışa mı kayıt edilecek saygılar ihraç kayıtlı satıştan kaynaklanan kur farkı faturası:25000 matrah --- 4.500 kdv vede toplam 29500 tl dir
 

Benzer konular

Üst