İhracat Bedelimiz Gelmiyor

Üyelik
7 Kas 2005
Mesajlar
10
Sayın forumdaşlar,

2005/03.ayda yapmış olduğumuz vesaik mukabili ihracatımızın bedeli gelmedi hatta vesaikler bankaya geri iade edildi. Bizde başka bir firmaya çok düşük fiyattan açıktan satış yapma yoluna başvurduk. Nakliyeciye malı başka bir kişinin alacağını bildirdik(AÇIK). Şimdi gelecek bedel G.Ç.B tutarının çok altında. Toplam gçb tutarı 25000 usd. Bu bedeli bu dosyaya saydırabilirmiyiz. Ve eksik kalan kısım için yapmam gereken nedir. Her hangi bir reklemasyon alamıyoruz.
 
Sn. Sezerçelikt,
Açıklamanızdan olayı tam olarak çözemedim. Fakat yardımcı olma açısından şunları söyleyebilirim;
Bilindiği gibi vesaik mukabili ödemede, para bankaya düşmeden banka ilgili ihracat ve yükleme belgelerini alıcıya teslim etmez. Belgelerin teslim edilmemesi halindede alıcı malı gümrükten çekemez. Dolayısıyla bu ödeme rejimi ihracatçıyı bu yönden koruyan bir sistemdir. Anlattığınız olayda ihracatın gerçekleşmediği, alıcının malı gümrükten çekemediği anlaşılmaktadır. Bu durumda ilk müşteri adına düzenlenen belgelerin iptali gerekir. İlk açtırdığınız GB' yi de iptal ettireceksiniz, çünkü bu GB ilk alıcınız adınadır. Tabi düşük fiyata sattığınız için GB tutarı da değişmelidir. Siz elinizdeki eski G' yi iptal ettirip, yenisini açtırmalısınız.(Bkn: İhracat Yönetmeliği, Md.15)
 
SAYIN DEMİRKALE,

İTHALATÇI FİRMA MALI MAKSATLI ÇEKMEDİ VE 6 AYLIK SÜRE DOLDUKTAN SONRA NAKLİYECİ FİRMA MALIN GÜMRÜKTE İMHA EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ BİLDİRDİ VE BU İŞLEMİNDE ÜCRETE TABİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ. AÇIKÇASI BİZ BU MALI ÇEKEBİLMESİ İÇİN MALIN SERBEST BIRAKILIP X KİŞİNİN EVRAKSIZ ALABİLMESİ İÇİN NAKLİYECİYE TALİMAT GEÇTİK. YANİ DURUMU İYİCE KARMAŞAYA SOKTUK. BU DURUMDAN TEDİRGİN OLDUĞUM İÇİN ÇIKIŞ YOLU ARIYORUM.
TEŞEKKÜRLER..
 
Sn. Sezerçelikt,

Olayın karmaşık olduğu doğru, olayda tam mutabakat sağlayamadık. Mal hangi gümrükte? Türkiye Gümrük Bölgesinde mi, alıcı gümrüğünde mi(dışgümrük) ? Siz teslim anlaşmasını nasıl yaptınız, FOB mu, CIF mi, vb.? GB açtırırken Tükçe fatura kesmiş olmalısınız, bunu hangi dönemde beyan ettiniz? Biliyorsunuz açtırdığınız GB' ye konu malları 3 ay içinde ihraç etmiş olmalısınız. Tabi mal bedelinin Türkiye' ye getirilmesi ve millileştirilmesi yönünden de Kambiyo Mevzuatı hükümlerini yerine getirmelisiniz. Konu yukarıdaki ayrıntıların belirtilmesinden sonra netlik kazanacak olmasına rağmen sizin Re-Export uygulaması yapmanız gerekecek. Malı Türkiye Gümrük Bölgesine sokacak, vergi Dairenizden bu ihracatla ilgili iade, mahsup kullanmadığınıza dair bir yazı alarak ilgili Gümrüğe başvuracaksınız. Bu yazıya istinaden Gümrükte KDV ödemeden malı çekeceksiniz. Eğer mal yurtdışında bir başka firmaya verildi ise belgelerin hepsini iptalinin yapılıp, yenilerinin düzenlenmesi gerekecektir.
 
Sayın Demirkale,

İhracat kanuni süre içinde gerçekleşti.CFR. Biz ihracatı 3065/11c hükümlerine göre yaptık.kdv ile ilgili mahsup veya iade almadık. Sorun malı ithalatçı firma ingiltere gümrüğünden almamış olması. Cevabınızın sonunda konuyu ifade eden notu gördüm. Zaten bir önceci cevapta belirttiğiniz üzere iharacat yönetmeliği md.15-16'da bu yönde bir bilgi vermişler. İlginize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
 

Benzer konular

Üst