İhracat kdv iade

terapist13

Katkı Sunan Üye
ihracat kdv alacağınızı nasıl hesaplıyorsunuz.
Ben; ihraç malın bünyesine giren malların kdv'sini bulup
genel yönetim giderlerindende dış satışların toplam satışlara oranı kadar
pay verdikten sonra toplam iade alacağımı buluyorum.
ancak bildiğiniz gibi vergi dairsi iade alacağını yüklenilen kdv listesi olarak
istiyor. Pratik olarak fatura bazında kdv iade alacağı hesaplamak pek mümkün
olmadığı için bu listeyi hazırlarken, iade alacağım oranı faturalara yüzde olarak dağıtıyorum
sorun şuki vergi dairesi dış satışların satışlara oranına bakıyor ve iade alacağını buna göre kontrol ediyor.
yani eskiden olduğu gibi boşunamı hesaplama yapıyorum diye çelişkide kaldım. zaten çoğunlukla eksik iade alıyorum böyle hesaplayarak.
özetle sadece dış satış oranını faturalara uygulayarak iade hesaplamanın bir sakıncası olurmu
siz değerli forumdaşlara sormak istedim
herkese kolay gelsin.

Ynt: ihracat kdv iade

Olur elbette ihracatınız yaptığınız her bir emtianın bünyesine giren yüklenilen KDV miktarını maliyet muhasebesi kurallarına göre tespit edeceğiniz dağıtım anahtarlarına göre yapmanız lazım. Vergi dairesi iş yoğunlu, kolayına öyle gelmesi, nitelikli personel eksikliği v.s nedenlerle Yurtdışı Satışlar/Toplam Satışlar formülünü kullanıyor ancak kesinlikle doğru bir yöntem değil bu.

Ynt: İhracat kdv iade

Sayın Koray
bencede doğru değil ama
genel ve kabul edilen uygulama buysa
boşuna uğraşmayayım
diye sordum.

Vergi dairesi tarama kontrol servisi üstün körü bakıyor, ancak bir vergi incelemesinde vergi inceleme elamanı işin detayına girip doğrusunu bulabilir,bu durumda da haksız alınan iade ceza ve gecikme faizi ile birlikte geri alınacaktır. Bu riski göze alıp almamak sizin kararınız olacaktır.

Merhaba,

Arkadaşlar,

KDV beyannamesinde;

Hesaplanan KDV...........................1.151,01.-TL

Önc.Dön. Devir KDV..........................876,72.-TL
İndirilecek KDV..............................2.290,61.-TL

Yüklenilen KDV..............................2.290,61.-TL

İade Edilebilir KDV.........................2.290,61.-TL
İade Edilmesi Gereken KDV...........2.016,32.-TL

İndirim ile yüklenilen kdv rakamı aynı ama bir de 2.016,32.-TL rakamı var... elektronik ortamda verdiğim KDVİade listelerinde beyan ettiğim rakam hem yüklenilen hemde indirilecek KDV listesindede 2.290,61.-TL... ama beyannamede ise 2.016,32.-TL görünüyor..

bu veriler ışığında hangi rakam iade ediliyor?

Kafamı karıştıran şey; listelerdeki beyan ettiğim rakamı iade talep ediyorum çünkü ama beyannamede farklı çıkıyor

Yüklenilen KDV ile iade edilecek kdv'nin aynı olması lazım. siz yüklendiğiniz kdv'nin bir kısmını indirim yoluyla gidermişssiniz. Dolayısıyla bu durumu vergi dairesine vereceğiniz dilekçede açıklayınız. Aslında listeleride değiştirmeye gerek yok. Sonuçta durum anlaşılıyor. Size iade edilecek KDV 2016,32-TL'dir.

mohicans ' Alıntı:
Yüklenilen KDV ile iade edilecek kdv'nin aynı olması lazım. siz yüklendiğiniz kdv'nin bir kısmını indirim yoluyla gidermişssiniz. Dolayısıyla bu durumu vergi dairesine vereceğiniz dilekçede açıklayınız. Aslında listeleride değiştirmeye gerek yok. Sonuçta durum anlaşılıyor. Size iade edilecek KDV 2016,32-TL'dir.

sn.mohicans çok teşekkür ederim.

Birşey daha sormak istiyorum..
Şöyle bir işlem yapıyorum ben.

İhracat konusu malın faturası Şubat ayında kesilmiş ama ihracatı mart ayında oldu..
Bende Şubat KDV beyannamesinin indirilecek KDV sinde; bu alımı beyan ettim ama Şubat Yüklenilen listesinde göstermedim, mart ayında ihracat olduğu için.
Mart ayı beyannamesini hazırlarken bu ihracat konusu malın KDV sini sadece yüklenilende göstericem..
Böyle oluyor değil mi? bir sonraki aya sarkan ihracatlarda.

Sayın melissa78,
Bu durumu size şöyle açıklayayım,bu yaptığınız ihracata ait alımlar ister bulunduğunuz ay, ister geçmiş ay, isterde geçmiş yıllar olsun, ihraç ettiğiniz malın bünyesine giren alımlara ait kdv'yi 5 yılı aşmamak şartıyla yaptığınız ihracatla ilişkilendirerek kdvsini yüklenebilirsiniz.

sn. mohicans çok teşekkür ederim cevabınız için ;)

şimdi benim merak ettiğim birşey daha var..
Biz ihracat dönemlerinde elektronik ortamda; indirilecek, yüklenilen KDV listesi ile birlikte satış faturaları ve GÇB yi giriyoruz.. Buna rağmen vergi dairesi hala GÇB nin aslını istiyor dosya halinde..

Bu zorunluluk kalktı diye biliyorum ama yasal dayanağı bulamadım, tebliğ yada sirküler..
bilgisi olan arkadaş var mı? :(

Dosya halinde verin, zorunluluk kalkmadı, internetten verme zorunluluğu geldi sadece.

84 sayılı KDVK genel tebliğinde aslına GÇB aslına gerek kalmadı, GÇB'leri gösterir listenin YMM tarafından onaylaması halinde GÇB 'ye gerek yoktur.
84/1.1.3.i

i. Gümrük beyannameli mal ihracında

- (19.01.2005 tarihli ve 25705 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 93 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile değişen hali) Gümrük beyannamesi (aslı veya noter, gümrük idaresi, ilgili vergi dairesi müdürü ya da yeminli mali müşavirce onaylı örneği),

Beyannamelerin aslı veya örneği yerine bunların listesinin verilmesi de yeterlidir. Bu takdirde listede beyannamenin tarihi, sayısı, ihraç edilen malın cinsi, miktarı ve tutarı, gümrük kapısının ismi, varış ülkesi, imalatçının adı-soyadı veya unvanı, intaç ve çıkış tarihlerine yer verilir. Gümrük beyannamelerinin yerine liste veren mükelleflerin iade taleplerinin değerlendirilmesi sırasında listelerde yer alan bilgilerde eksiklik bulunması veya tereddüt edilen durumlarda gümrük beyannamelerinin aslının veya örneğinin istenebileceği tabiidir.

- Satış faturalarının fotokopisi veya listesi,

- İhracatın gerçekleştiği döneme ilişkin olarak indirilecek katma değer vergisi listesi ile ihraç edilen malın bünyesine giren vergi miktarına ilişkin hesaplamaları gösterir tablo.

Dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaret şirketleri, ihracatına aracılık ettikleri mükelleflerin indirilecek katma değer vergisi listesini de verirler.