İhracat kdv iadesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stajyer2007
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

stajyer2007

Ziyaretçi
Merhaba,
Satışlarının tamamı ihracat olan firmalar genel gider, demirbaş alışları, ve diğer giderlerine ait kdv iadesini alabilir mi?

Ynt: İhracat kdv iadesi

sadece o malın imalatında kullanılan giderler yüklenilen kdv listesinde belirtilir ve iade istenir.

Genel giderde o malın üretimi için yapılmamışdır. Örneğin yönetim bölümü elektrik, telefon giderleri vs.

27,28,29 seri kdv tebliğlerini okuyunuz. İhraç edilen malların bünyesine giren kdv hesaplanırken genel giderlerden ve genel üretim giderlerinden de pay verilebilir. Hatta sizin satışlarınız tamamen ihracat olduğu için tam istisna kapsamında bütün kdv leri isteyebilirsiniz.

bulent249 ' Alıntı:
27,28,29 seri kdv tebliğlerini okuyunuz. İhraç edilen malların bünyesine giren kdv hesaplanırken genel giderlerden ve genel üretim giderlerinden de pay verilebilir. Hatta sizin satışlarınız tamamen ihracat olduğu için tam istisna kapsamında bütün kdv leri isteyebilirsiniz.
Merhaba,

1-Tam istisna kapsamından bütün kdv'lerin iadelerini istemek için bir prosedür var mıdır?
2-Satışlarımızın tamamı ihracat olmasına rağmen diyelim yurtiçi bir satışımız oldu bu durumda kdv iadesi durumumuz ne olur
3-Kdv iademiz ihracat tutarımızın genel vergi oranı %18 ile çarpılması sonucu bulunan tutardan yüksekse ne yapmamaz gerekiyor.
Teşekkürler.

1-prosedür derken ne demek istediniz eğer kdv iadesi gereken varsa alınır
2-eğer tüm satışlar ihracat olursa tüm indirilecek kdv kullanılabilinir fakat hem ihracat hemde y.içi satış varsa o zaman satış oranlamasına göre indirilecek kdv yi yüklenilen kdv hesabında kullanabilirsiniz
yani 400 tl ihracat 100 tl y.içi satış ise ortak giderlerden pay vermede %80 ihracat %20 y.içi satış yüklenilen kdv ye uygulanabilir
3-%18 den yüksekse problem çıkarabilir vergi dairesi
fakat normalde diyorki 'ihraç olunan malın bünyesine giren kdv' deniyor yüklenilen kdv hesabında yani bir oran verilmiyor normalde %18 üstüde olsa olması lazım fakat genelde vergi dairesi kabul etmiyor

sadece ihraç olan malın bünyesinde kullanılan mal ve işçilik için kdv iadesi alınabilinir

genel giderlerin kdv iadesi alınamaz ...

her ay kdv iadesi alıyorum ...

Kısa alıntılar yaptım, ancak bahsi içeren tebliğleri incelemenizi tavsiye ederim.

Resmi Gazete Sayısı 24592
Resmi Gazete Tarihi 23/11/2001
84 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
...
İhraç edilen malın bünyesine giren vergi miktarına ilişkin hesaplamaları gösteren tabloda ise, ihraç edilen mal veya hizmet nedeniyle iadesi talep edilen tutarın hangi girdiler nedeniyle yüklenildiği (örneğin, mamul mal alımları, hammadde alımları, yardımcı malzeme alımları, hizmet alımları, genel gider, amortismana tabi iktisadi kıymet gibi) ve ne şekilde hesaplandığı gibi unsurlara yer verilir.
...

Resmi Gazete Sayısı 26933
Resmi Gazete Tarihi 11/07/2008
110 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
...
İade hesabına, işlemin bünyesine doğrudan giren harcamalar ile birlikte genel giderler ve amortismana tabi iktisadi kıymetler (ATİK) dolayısıyla yüklenilen vergiler de dahildir. Diğer iade hakkı doğuran işlemlerde olduğu gibi, iade tutarı ihracat teslim bedelinin genel vergi oranı ile çarpılması suretiyle bulunacak tutarı aşamayacaktır.
...