İhracat Masrafları

beyza

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Eyl 2005
Mesajlar
507
kestiğim ihracat faturasına ilişkin gümrük masraflarını 760'larda açtığım bi hesapta tutuyorum. Yaptığım ihracatın tam maliyetini çıkarmam açısından bunlari ihracat ihracat takip etmem gerekir die düşünüyorum. Maliyetleri takip etmem açısından nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz.
 
Sayın beyza,

760 nolu TDHP'nda her ihracat için ayrı ayrı hesaplar açmanız size büyük bir külfet getirecektir.

Bu nedenle kullandığınız muhasebe programında "İhracat" menüsü varsa o bölümde takip edebilirsiniz. Yada yaptığınız masrafları Satınalma Faturasından giriyorsanız fatura giriş bölümünde "Özel Kod" yazabileceğiniz bölüm olması gerekir. Bu Özel Koda ihracat fatura numarasını girebilirsiniz. Daha sonra bu özel kodları gruplayarak rapor alabilirsiniz.

Kullandığınız muhasebe programı izin veriyorsa, yukarıda yazdıklarımı yapabilirsiniz. Yoksa;


Kod:
760               PAZARLAMA VE DAĞITIM GİD.
760 01            İHRACAT GİDERLERİ
760 01 001        .....  İHRACAT GİDERLERİ
760 01 001 0001   NAVLUN GİDERİ
760 01 001 0001   SİGORTA GİDERİ
...............   ....................

şeklinde hesaplar açarak takip edebilirsiniz.

Saygılar.
 
Sn. Ergül

Konuya başka bir yaklaşım,

İhracat esnasında katlanılan sigorta ve navlun bedelleri(satış anlaşması gereği) ihracatçının alıcı adına yapmış olduğu giderlerdir. Faturada mal + navlun bedeli birlikte gösterilir ve hasılat kaydedilir. Oysa navlun ve sigorta giderleri gerçek bir gelir / gider değildir. Bundan dolayı brüt satışları netleştirmek için 612 Diğer İndirimler Hesabının kullanılması daha şık olur diye düşünüyorum.
 

Benzer konular

Üst