İhracat

Arkadaşlar ben daha önce hiç ithalat ihracat uygulaması yapmadım ancak bu konuda temel bazı bilgiler öğrenmek istiyorum. Aklıma takılan birkaç soru var. İlgilenen arkadaşlar olursa sevinirim.

İhracatta temel olarak iki yöntem var biri ihracat diğeri ihraç kayıtlı teslim. İhracat yapabilmek için ilgili odaya kayıt olunması gerektiğini biliyorum.

1-ihracat yapabilmek için firmanızın unvanında dış ticaret ltd.şti. veya dış ticaret a.ş.
unvanlarının olması mı gerekli?

2-Ben malı imal edip direkt kendim gümrük müşavirlikleri aracılığı ile ihraç edebilir miyim?

3-Tekstil imalatı yapan bir firma ihracat odalarından(örneğin itkib) bu belgeyi kendisi mi alacak yok sa ihracatçı firma diye bu işi yapan başka firmalar var ve onlar mı alabilir?

Arkadaşlar kusura bakmayın bu konuda gerçekten hiçbir uygulamam ve bilgim yok. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Ynt: İhracat

1-hayır ana sözleşmede varsa yeterlidir.
2-gümrükleme işlemlerini gümrük müşavirine verildikten sonra gümrüklemeyle ilgili bir işlem yapılmamaktadır.
3-gümrük müşaviri sizin adınaza o işlemleri yapar

İhracat yapacak şirketlerin öncelikle ilgili ihracatçı birliklerine kayıt olması gerekir. Daha sonra ihracatın yapılacağı gümrük müdürlüğüne şirket dosyası hazırlanıp verilmesi gerekir. (Tic.Sic. Gazetesi, imza sirküleri, vergi dairesi mükellef yazısı gibi.) Birde ihracat işlemlerini yapacak gümrük müşavirine vekalet verilecek. Bir gümrük müşaviri ile görüşmeniz en doğrusu...

Peki ihraç kayıtlı teslimlerde, eğer ben ihracatçı birliklerine kayıt olmuşsam ve kendi ürünlerimi ihraç ediyorsam bir imalatçı bana gelip onun ürünlerinide ihraç etmemi söylerse, bu durumda imalatçı firma ihraç kayıtlı teslim gerçekleştirmiş oluyor bende o işe aracılık eden ihracatçı firmamı olmuş oluyorum? Yani ihraç kayıtlı teslim bu mu oluyor?

İhraç kayıtlı teslim, satıcıdan alınan malların kdv kanunun 11/c maddesine göre kdv ödemeden alınıp ihraç edilmesidir. İhraç kayıtlı mal tesliminde; satıcının sanayi sicil belgesine sahip olması ve alınan malın işlem görmeden aynı şekilde ihraç edilmesi gerekir. Mal alımının mutlaka ihraç kayıtlı olması da şart değildir.

Eğer satıcı sanayi sicil belgesine sahip değilse, ihracat yaparken kdv ödemem ancak malı alırken satıcı firmaya kdv ödemem mi gerek? Ödemem gerekiyorsa bunu indirimezmiyim?

Merhaba ben de bir şey sormak istiyorum.İhracat yapan bir firmanın kdv iadesi işlemlerini nasıl yaparız?Kdv hesabı nasıl olur?

Yüklenen kdv listesini veya rakamını ayarlamak mı? yoksa vergi dairesi aşaması mı?

paradigma ' Alıntı:
Merhaba ben de bir şey sormak istiyorum.İhracat yapan bir firmanın kdv iadesi işlemlerini nasıl yaparız?Kdv hesabı nasıl olur?
ilgili döneme ait indirilecek kdv listesi, satış ve gçb fotokopilerinden oluşan dosya ile vergi dairesine başvurabilirsiniz, bir de internet üzerinden bu evrakların veri girişi yapılmalı. Daha sonra mahsup veya duruma göre iade talep edebilirsiniz.

Ne kadar KDV İadesi isteyeceğiz bu rakamın belirlenmesi nasıl olur?Hesaplamasını soruyorum.