İhracat!

sema sinangil

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Şub 2006
Mesajlar
236
Sayın Meslektaşlar,Yurt Dışındaki bir Fransız Firmasına bir ürün ihracı yapılıyor.Bu ürün için Yurt Dışındaki Firma ÖZEL KALIP yaptırıyor..KALIPLAR BU ÜRÜNLER İÇİN TÜRKYE’DE BULUNMAKTADIR.Ürün ihraç ediliyor.Tabi KDV.siz olarak.Arkasından TÜRKİYE’deki firma KALIP MASRAFLARINI da fatura etmek istiyor.(ONA ÖZEL YAPTIĞI KALIPLARI) .Bu kalıplar Türkiye içinde bulunduğundan ben bunların faturasının KDVLİ olması gerektiğini Eğer Ürünle birlikte bu masrafları İHRAÇ ETSEYDİ OZAMAN KDV.SİZ olabileceğini düşünüyorum.Fransa’daki firma bu kalıp masraflarının da KDV.siz olması gerektiğini bunu hizmet gibi düşünüleceğini söylemiştir.Böyle olabilir mi?
Bu kalıplar devamlı ihracatı yapılan Fransa'daki firma için ÖZEL KALIP YAPILMIŞ.Bu ÖZEL KALIPLA İHRACAT devam edecek.Kalıp başka yurt içindeki firma için yapılmamış Sırf bu ihracat için başka firmada kullanılmayacak.İhracat ise devamlı olacak Fransa'daki firma ne zaman istemezse o zaman yapılmayacak.Uzun süreli bir iş için yani
Bu konu hakkındaki fikirlerinizi rica ederim.
 
Merhaba,
Benim görüşüm KDV uygulanarak fatura edilmesi şeklindedir. Çünkü bir hizmet yapılmış ve bu hizmetten Türkiye sınırları içinde yararlanılmaktadır. Bu kalıbı ihracatı yapan firma değilde "b" firması yapmış olsaydı, bir imalat yapmış olacak ve (yabancı firma olsa bile) Türkiye sınırları içinde kullanılacağı için KDV tahsil edecekti.
 
Sn.Sinangil,

Konu hakkında bende siz ve Sn.Başkan gibi düşünüyorum. Kalıplar her ne kadar Fransız firması için yapılmış olsa bile Türkiye içinde kullanılıyor. Bu durumda bildiğiniz gibi KDV, Md.6' da hüküm altına alınmış. Kalıp faturası KDV' li olarak düzenlenmeli. Konuyla belki bire bir uymamakla birlikte aşağıya bir Danıştay Karar Özeti ekliyorum.


DANIŞTAY

Vergi Dava Daireleri

Genel Kurulu

Esas No : 1998/128

Karar No : 1999/161

Özeti :

Merkezi yurt dışında olan ve kanuni temsilcisi bulunmayan firmaya Türkiye'den ihraç edilen ürünün tanıtım ve dağıtım hizmeti karşılığı yurt içindeki kişiye ödenen komisyon ücreti Katma Değer Vergisine tabidir.

Sn. Sinangil haddim olmayarak bir öneride bulunmak istiyorum. Kalıplar her ne kadar yurtdışı firma için yapılmış olsa bile, faturayı kendinize kestirip, maliyetleriniz içinde düşünerek, ihraç ettiğiniz malın maliyetine koyarak ve ürün fiyatlarınıza bu farkı yansıtarak halletme imkanınız olabilir mi? Kalıpçı firmaya ödediğiniz KDV' yi yüklenim KDV olarak iade isteyebilirsiniz. İşin finans yükü fazla ise yurtdışı firma ile avanslı çalışma imkanı olamaz mı? Ticari diyolog ve iş ilişkinizi bilmiyorum ama; Fransız firması faturayı KDV' li kabul etmediğine göre aklıma gelen çözüm buydu.
İşlerinizde başarılar dilerim. :)
 
Merhabalar

Konu KDVK 32. maddesi ile ilgilidir. Maddeyi okuyunuz.
---------------------
Saygılarımla
 
KDVK’nun 4’ncü maddesine göre;hizmet teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler; bir şeyi yapmak,işlemek,meydana getirmek,imal etmek,onarmak,temizlemek,muhafaza etmek,hazırlamak,değerlendirmek,kiralamak,bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi,şekillerde gerçekleşir.

Yurt dışındaki müşteriniz için o müşterinize ihrac edilen ürünün üzerine baskı yaparak veya diğer bir terimle kalıp aracılığıyla işleyerek imal edilmesi faaliyeti, KDVK’nun 4’ncü maddesine göre hizmet ifası kapsamında değerlendirilmelidir.

KDVK’nun 11’nci maddesi uyarınca; ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV’ne göre KDV’den istisnadır.

Aynı Kanun’un 12’nci maddesi uyarınca;hizmet ihracatının KDV’den istisna olabilmesi için
- hizmetin yurt dışındaki bir müşteriye yapılması,
- hizmetten yurt dışında yararlanılması gerekmektedir.

Bu şartlara ek olarak; 26 no’lu KDVK GT’de belirtilen koşullara göre;
- hizmet Türkiye’de,yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır,
- fatura ve benzeri belgeler ,yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmelidir,
- hizmet bedeli, döviz olarak Türkiye’ye getirilmelidir,
- hizmetten yurt dışında yararlanılmalıdır.

Yukarıdaki koşulların sağlanması durumunda, ihrac edilen malların üretimi için gerekli olan ihracatçı firma tarafından imal edilerek yurt dışındaki firma tarafından ödenen kalıp ve modellerin ihrac edilen mallar için verilen hizmet kapsamında değerlendirilmesi ve gerekli belgelerin ibrazı şartıyla hizmet ihracatı istisnası kapsamında işlem yapılması mümkün bulunmaktadır.
 
Üst