fonradar

İkinci 'Cansuyu' İçin Başvurular Yarın

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
15.12.2008 Dünya

Başvurular 19 Aralık mesai saati bitiminde sona erecek, 150 milyon YTL'lik kredi hacmi çerçevesinde asil liste oluşturulacak

ANKARA - Sıfır faizli ikinci cansuyu kredi desteği için başvurular 17 Aralık Çarşamba günü başlayacak. Söz konusu kredinin hacmi 150 milyon YTL olacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan küresel kriz ortamında KOBİ'ler ve imalatçı-esnaf sanatkarın yaşadığı finans ihtiyacının karşılanmasına dönük olarak Bakanlığının, KOSGEB imkanlarıla 26 Kasım 2008 tarihinde 350 milyon YTL kredi hacimli Sıfır Faizli İstihdam Endeksli Cansuyu kredi desteği başlattığını anımsattı.

Kredi için 10 bin 999 firma tarafından 551 milyon YTL tutarında kredi başvurusu yapıldığını belirten Çağlayan, kredinin işletmelere başvuru sırasına göre kullandırılacağını, 350 milyon YTL'lik kredi hacminin üzerindeki başvuruların ise yedek listeye alındığını bildirdi.

KOSGEB'in 2008 yılı bütçe imkanları çerçevesinde, diğer programlardan kalan bakiyeler ve diğer kalemlerden sağlanan tasarrufla, kredi şartlarına uyan asil ve yedek listenin tamamına kredi kullandıma imkanı sağladıklarını belirten Çağlayan, "Böylece 551 milyon YTL kredi talep eden ve asil ile yedek listede bulunan 10 bin 999 işletmeden kredi koşullarını taşıyanların tamamı krediden yararlandırılacaktır. Bu çerçevede KOBİ'lerimize ve imalatçı esnaf-sanatkarlarımıza 200 milyon YTL'lik ek kredi hacmi sağlamış olduk" dedi.

17 Aralık 2008 Çarşamba günü başvuruları almaya başlayacakları sıfır faizli İstihdam Endeksli 2. Cansuyu Kredi Desteğiyle 150 milyon YTL'lik yeni kredi hacmi oluşturacaklarını anımsatan Çağlayan, böylece 2008'in son iki ayında KOBİ'ler ve imalatçı esnaf-sanatkar için uygulamaya konulan 2. sıfır faizli İstihdam Endesksli Cansuyu Kredi Desteği ile toplam 700 milyon YTL'lik kredi hacmi yaratılmış olacağını kaydetti.

2. Cansuyu Kredi Desteği Programı için başvuruların 17 Aralık Çarşamba günü başlayacağını ve 19 Aralık Cuma günü mesai saati bitiminde ise başvuruların sona ereceğini belirten Çağlayan, kredinin başvuru sırasına göre kullandırılacağını ve 150 milyon YTL'lik kredi hacmi çerçevesinde asil liste oluşturulacağını bildirdi. Çağlayan şöyle dedi:

"Pozitif ayrımcılık yapılacak"

"Bu limiti aşan başvurular belirtilen günlerde yapılsa bile yedek listeye alınacaktır. Asil listeden kredi kullanımı onaylanmayan işletmeler yerine yedek listeden sıraya göre işletmeye çağrı yapılacaktır. Sıfır faizli 150 milyon YTL'lik 2. Cansuyu Kredisi Desteği kapsamında 1 ile 9 arasında çalışanı olan KOBİ'ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarın 25 bin YTL'ye, kadın imalatçı esnaf ve sanatkarlarımız ise yine uygulanan pozitif ayrımcılıkla 30 bin YTL'ye kadar kredi alabilecekler. 9'dan fazla çalışanı olan KOBİ'ler ise 25 bin YTL'lik kredi tabanının üzerine çalışan başına 2 bin YTL ek kredi kullanabilecekler. Programın üst limidi yine 100 bin YTL olacaktır. KOBİ'lerimizile imalatçı esnaf ve sanatkarımız, kullanacakları krediyle ilgili tek kuruş faiz ödemeyecekler, kredi faizinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacaktır. Bu programda kredi kullanacak olan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lerimiz, krediyi, ilk 3 ayı ödemesiz kalanı aylık eşit taksitler halinde olmak üzere toplam 12 ayda ödeyecektir. Yeni kredinin vadesi bir yıldır."

Söz konusu kredi için başvuruların Garanti, Yapı Kredi, Ziraat, Türk Ekonomi Bankası, Fortisbank, Vakıfbank ile Şekerbank'a yapılacağını belirten Çağlayan, KOSGEB veri tabanına kayıtlı KOBİ'lerle imalatçı esnaf ve sanatkarların başvurularını direkt olarak bu bankalara yapabileceklerini bildirdi.

KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmayanların ise önce KOSGEB Merkez Müdürlüklerine başvurarak KOBİ Beyannamesi ve Yararlanıcı Durumu Tespit Formu doldurmaları gerektiğine işaret eden Çağlayan, başvuruların KOSGEB ve bankalar tarafından belirlenecek kriterlere göre değerlendirileceğini belirtti.

Daha önce KOSGEB programından kredi kullanan ve ödemeleri devam eden işletmelerin bu programdan yararlanamayacağını anımsatan Çağlayan, kredinin yüzde 20'sinin Güneydoğu ile Doğu Anadolu Bölgelerinde, yüzde 20'sinin Diğer Kalkınmada Öncelikli Yörelerde (KÖY) ve yüzde 60'ının da normal ve gelişmiş yörelerde bulunan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lere kullandırılacağını kaydetti.

Başvurulara göre bölgeler arasında limit kaydırması yapılabileceğini, teminat sorunu yaşayan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lerin sistem üzerinden Kredi Garanti Fonu'ndan destek alabileceklerini bildiren Çağlayan, bu destek paketlerinin tamamen 2008 bütçe kaynaklarıyla gerçekleştirileceğini belirtti. Çağlayan, önümüzdeki dönemde 2009 bütçesi imkanlarıyla KOBİ'ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarların finansman sorunlarının çözümüne yönelik yeni sıfır faizli kredi faiz destek programlarını hayata geçirmeye devam edeceklerini ifade etti.
 
Üst