fonradar

İktisadi İşletme Gider Hesabı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mes_ar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

mes_ar

Tanınmış Üye
Merhaba arkadaşlar, sağlıkla ilgili harcamalar yapan bir vakıfta bu giderleri amaca yönelik gidere atıyoruz, bu vakfın iktisadi işletmesi var ve bu tür harcamaların faturalarını bazen (ind kdv den yararlanabilmek için) iktisadi işlletme adına alıyorlar. Bu durumda bu tür giderler iktisadi işletmede hangi hesaba atılabilir?

Ynt: İktisadi İşletme Gider Hesabı

Ben sizin yerinizde olsam hangi hesaba atacağımı değil, vakfın satın aldığı hizmetin faturasının iktisadi işletmeye kesilmesi nedeniyle sahte belge kullanma fiilinin sonuçlarını düşünürdüm.

Sahte belge nedir ne değildir, nelere sahte belge denir neye denmez, önce onu iyice bir okuyup öğrenin sonra "alakayı" kurarsınız ve burada "sahte belge mi ne alaka?" üslubunu kullanarak mesaj yazmazsınız en azından.

sahte belgeyi okudum ben arkadaşım, fakat bunun sahte belgeyle ne alakası var, gerçekten bi alaka kuramadım. Bu işletme vakfın işletmesi ve işletmenin kuruluş amacı gelir sağlayarak vakfa aktarmaktır. Yani bir bakıma vakfın harcamalarını üstlenmektir. İşletmenin giderlerini vakfın yapmasında ise bir beis yoktur. Burdaki sorun hangi hesaba atılacağıdır. Siz de soruyu daha dikkatli okursanız, cevabı ona göre verirsiniz ve kimsenin alaka kurmasına gerek kalmaz.

1-Ben sizin arkadaşınız değilim.

2-Muhasebesel açıdan vakfın ve vakfın iktisadi işletmesinin iki farklı kişiliği olduğunu kafanıza göre birinin giderini diğerinin üstlenemeyeceğinin farkında değilsiniz.

3-2'inci madde kapsamında A kişisine verilen hizmet için B kişisi adına fatura düzenlenmesinin VUK md.359 uyarınca sahte belge düzenleme, bu faturayı deftere kaydetmenin ise sahte belge kullanma fiili olduğunun hiç hiç farkında değilsiniz.

4-Kimin vergi mevzuatına ne kadar hakim olduğunu bu forumun müdavimleri bilir, takdiri de onlara bırakıyorum.

Mümkünse siz bana cevap yazmayın, çünkü yanıltıcı cevaplar yazıyorsunuz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...