İlaç Fiyatlarındaki Düşüş

abdsis

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Ara 2005
Mesajlar
869
Konum
ABCDEFG
Merhaba,

Eczacılar ilaç fiyat düşünden dolayı zarar ettiler. Bu zararı muhasebe kayıtlarına yansıtılabilirmi? nasıl ?

iyi çalışmalar.
 
Ynt: ilaç fiyatlarındaki düşüş

ilacın alış fiyatı belli dolayısı ile ilacı satarken düşük bedelle satarsa zaten kayıtlara yansımış olacak.
örnek ilaç maliyeti 20,00 tl
satış fiyatı 15 tl olsun

153 20
320 20

120 15
600 15
621 20
153 20

kayıtlara yansımış oldu

yok eğer satışlardan yola çıkarak ( uygulama bu yönde ) eczacının isteğine göre mal mevcudunu ayarlıyorsanız kar marjını düşürürsünüz
 
Ynt: ilaç fiyatlarındaki düşüş

yorum yapmanız için kendi fikrimce 3 kanun maddesini buraya taşımak istedim;

vuk madde 274 : Emtia, maliyet bedeliyle değerlenir. Emtianın maliyet bedeline nazaran değerleme günündeki satış bedelleri % 10 ve daha fazla bir düşüklük gösterdiği hallerde mükellef, maliyet bedeli yerine 267 nci maddenin ikinci sırasındaki usul hariç olmak üzere, emsal bedeli ölçüsünü tatbik edebilir. Bu hüküm 275 inci maddede yazılı mamuller için de uygulanabilir.

gvk madde 38 : Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsdeki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce: 1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir; 2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur. Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanunu'nun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41'inci maddeleri hükümlerine uyulur.

gvk madde 39 : İşletme hesabı esasına göre ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler arasındaki müspet farktır. (Elde edilen hasılat, tahsil olunan paralarla tahakkuk eden alacakları; giderler ise, tediye olunan ve borçlanılan meblağları ifade eder.) Emtia alım ve satımı ile uğraşanlarda ticari kazancın bulunması için hesap dönemi sonundaki emtia mevcudunun değeri hasılata, dönem başındaki emtia mevcudunun değeri ise giderlere ilave olunur. Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında Vergi usul Kanunu'nun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41'inci maddeleri hükümlerine uyulur.
 
Üst