fonradar

İmalat ile ilgili

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan smmmsld1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
firma sac demir boru-profil,izolasyon malz.satışı üzerine.bu malzemeleri alıp satışını yapmakta.satarken çoğunlukla işlem yapmadan olduğu şekliyle satıyor.fakat bazen de örneğin sac veya demiri kesim büküm delme gibi işlemlerden geçirip öyle satıyor.bir sürü firmadan mal alıyor özellikle bu işlem gören malzemeler için 153 mü 150 hesabımı kullanmam doğru olur.
ayrıca bir faturada çapa imalatı diye belirtmiş bunun için 150 hesabı kullanacağım fakat bunun için tonlarca mal alıyor.hangi firmadan ne kadarını 150 hesaba atacağımı kestiremedim.sadece imalat olsa problem yok.siz nasıl uygulama yapıyorsunuz.yardımcı olursanız memnun olurum.

Ynt: İmalat ile ilgili

Benim tavsiyem hepsini ilk olarak 150'ye almanız. Çünkü alınan tüm malzemenin ilk madde ve malzeme olarak kullanılması mümkün. Daha sonra bunlardan her hangi bir işleme tabi tutulmaksızın satılanları 153/150 ve 621/153 kayıtlarıyla stoktan çıkartmanız, ,imalata sevk edilip satılanları ise 151/150, 152/151 ve 620/152 kayıtları ile stoktan çıkarmanız uygun olur.

Koray Bey öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.ben ilk üç aylık dönemde böyle bir uygulama yapmadım işlenmiş sac ve demir için söylüyorum.alışlarda 153 hesabı kullandım.fakat bunlar belli bir işlemden geçiyor sonuçta kesim büküm delme gibi hatta bu işlemler esnasında kırpıntılar gibi fireler de oluşuyor.o zaman ben özellikle demir ve sac alımlarını 150 hesaba alıyorum.işlem görmeyen kısmını 150 alacaklı 153 borçlu şeklinde kayıt yapıyorum.nisan mayıs haziran kayıtlarımı buna göre düzeltsem bir sıkıntı olmaz herhalde

Yok bir sıkıntı olmaz. Ancak benim anlamadığım işlem görmeyen kısmı neden 153'e aldığınız, belki o kısımda ilerleyen aylarda işlenip satılacak, ya da işlenmeden satılacak ki bu durumda daha önce bahsettiğim 153/150 ve 621/153 kayıtlarını yaparsınız zaten. Ay sonunda işlem görmeyen malzemenin o şekilde satılacağı kesin mi ki?

tabiki kesin değil.genel olarak malzemeler bir işleme girmiyor.alındığı gibi satılıyor.bu sadece sacda ve demirde oluyor o da 100 tanede 1 malzeme neredeyse.mesela 9 aydır ilk kez imalat oldu tam anlamıyla(çapa imalatı)sizin fikriniz de uygun.ilk olarak 150 ye alıp işlem görüp görmemesine göre 153 e virman yapmak.bende ilk olarak 153 e alıp şirketten kaç kg malzeme üretim için veya işlem görmek için atölyeye girdiğini rapor halinde alıp ona göre 150 ye virman yapmayı düşünmüştüm.