fonradar

İmalatçı Firmalara Sanayi Sicil Belgesi

Üyelik
13 Tem 2005
Mesajlar
26
tekstilde imalat yapan firmamızın sanayi sicil belgesi alma mecburiyeti varım sanayi sicil belgesi alma şartları nelerdir.
 
SANAYİ SİCİL BELGESİ GEREKLİ EVRAKLAR
a) Dilekçe
b) Odalar ve Borsalar Birliğinden Onaylı Kapasite Raporu
c) İşletmeye ait Kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi
d) Yıllık İşletme Cetveli
e) Sanayi Sicil Beyannamesi
 
05 Temmuz 2005 tarih, 25866 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 2005/17 sayılı Sanayi Sicil Tebliği gereği, bir işçi çalışsa dahi sanayi firmalarına sanayi sicil belgesi alma zorunluluğu gelmişti.

önce ortalık epey bir dalgalandı, herkes telaşla nasıl alacağız diye koşturdu. ancak kanunda cezai müeyyide yazmadığı için bir süre sonra ortalık duruldu. zaten devlet tarafından çıkarılan bu tarz kanunların ucu mükelleflerin cebine dayandığı için zamanla unutuldu.

sanayi sicil belgesinin en büyük yararı, elektrik ödemesinde indirimli tarifeden yararlanabilmektir. zira ticaret işletmelerinin tükettiği elektriğin kilovat saati, hanelerdekinden bile daha pahalıdır. ancak sanayi sicil belgesi olduğu takdirde, elektrik kurumuna müracaat ederek, yaklaşık % 20 indirimli tarifeye geçme imkanı bulunmaktadır.

velhasıl hepimiz çok iyi biliyoruz ki, yeni belge demek, yeni vergi demek. zaten kanuni bir yaptırımı da yok. o halde neden sanayi sicil belgesi alayım diyerek pek çok mükellef belgeyi almamıştır.
 
Üst