fonradar

İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan melek06
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
25 Nis 2009
Mesajlar
4
merhaba,

almanyadan geldim ve burda bir şirket devraldım fakat durumlar sarpa sardı ve ben su an cok caresizim bir konu hakkında bana yardımcı olursanız sevinirim....

bir sirket devraldım sirketi aralık ayında devraldım subat basındada imza yetkisini aldım. noter huzurunda imzalar atıldı devredildi fakat eskı şirket müdürü ben noterde imza yetkısını aldıktan sonra şirke ait arabaları satıyor benım imza yetkim olmadan fakat noterde subat ayında devraldım imza yetkisi subat ayının sonunda tıc.sicillgastesinde cıkıyor. bu sürec icinde eski müdür gidip noterde imza atarak sirkete ait aracları satıyor. bu kısı hakkında suc duyurusunda bulunmak ıstıyorum fakat beni tedirgin eden bir konu var ben noterde devraldıktan sonra müdürlügü o bu hakka sahıpmidir tic.sicilg. cıkana kadar imza atma yetkisi varmı yoksa noter huzurunda hakkı alındıktan sonra bunun yaptıgı sucmu olur?
 
Ynt: İmza yetkisi devredildikten sonra....

sayın melek06, şimdi şirket hisselerini noterden devir temlik sözleşmesi ile aldınız.Hisse devri ,ortaklar kurulu kararı ve devir pay defterine işlenerek yada ortaklar kurulu kararı ve devrin ticaret siciline tescili ile hüküm kazanır.Burada şu hususlar önemlidir; siz hisseleri noter satışı ile aldıktan sonra hisse devrini ticaret odasından tescil ettirdinizmi? diğer husus ise imza yetkilisi olarak yani şirket müdürü olarak atandığınızı belirtmişsiniz.Bu atama kararı sadece noterden mi geçirildi? yoksa bu müdür ataması kararı noterden geçirildikten sonra ticaret odasına da tescile verildimi? Eğer hisse devri kararı ile bu müdür atama kararı yani imza yetkilisi olma kararı sadece noterden işlemi yapıldı ama ticaret odasından tescili yapılmadı ise geçersizdir.Siz işlemleri tam olarak yaptınız yani hisse devri noterden yapıldı arkasından ortaklar kurulu hisse devri kararı aldı, eğer bu kararda eski ortağın müdürlük yetkisini sonlandırmaz iseniz eski müdür şirket adına her türlü işlemleri yapabilir.zannedersem böyle bir durum sözkonusu sizde. örneğin 15.12.2008 de siz noterde hisse devir işlemlerini yaptınız aynı gün ortaklar kurulu hisse devri kararı aldı ve bu kararıda aynı gün noterden geçirip ticaret odasına verdiniz.18.12.2008 de hisse devrinin tescili yapıldığını düşünelim.Bakınız tescil yapıldığı anda yani 18.12.2008 de siz sadece ortak oldunuz imza yetkilisi değil.Çünkü örneğimizde ortaklar kurulu kararı sadece hisse devrine ait.Bu durumda eski ortak her ne kadar şirketten ayrılmış isede müdürlük görevi devam etmektedir.zaten imza yetkisinin şubat 2009 da size verildiğini yazdınız. aksine karar alınmadıkça size imza yetkisi verilinceye kadar şirketten ayrılan ortağın müdürlük yetkisi devam eder.Herhalde eski ortakda bu yetkisini kullandı. :)
 
Ynt: İmza yetkisi devredildikten sonra....

ilk olarak cevabınız için tesekkür ederim.

benim anlamadığım nokta su. 31.12.2008 şirketi devraldım. 02.02.2009 imza yetkisi verildi. 27.02.2009 tic.sicilgas. bu ilan edildi. imza yetkisi bana 02.02.2009 gecti fakat eski müdür 02.02.2009 - 27.02.2009 arası şirkete ait 7 aracı satıyor benim yetkim ve haberim olmadan.

bu suc değilmi notere haber vermiyor onda olan 2008 vekaletiyle gidiyor aracları satıyor eski gazeteyi götürerek??
 
Ynt: İmza yetkisi devredildikten sonra....

Bu eğer söylediğiniz gibi ise doğrudan mahkemelik bir husus. Dolandırıcılık evrakta sahtecilik , emniyeti suistimal... Bir ticaret hukuku avukatı ile görüşün.
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

cok tesekkür ederim yardımınız icin bugün hemen suc duyurusunda bulunacağim.
beni temsil eden mali müsavirimede satmıslar araba ve benim mali müsavirim bu devri benle yaptı nasıl olurda imza yetkisi bana gectikten sonra arabayı mali müsavirim devrini alır??? 02.02.2009 bütün yetkıler bana ait ve diyer müdürün isine ve yetkısıne son verildi ve imza yetkisi alındı ve 16.02.2009 tarihinde eski müdür şirkette calısmayan sahıs yani şirkete ait arabanın satısını mali müsavirime yapmıs ama araba şirket adına kayıtlı ve parayı elden almıs????? mali müsavirde suclu bu durmmda değilmi?
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

Şuçludur. Bu olayı belgeleri ile birlikte mali müşavirin bağlı olduğu müşavirler odasına ihbar edin.
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

peki bu arabaları aracılık olarak satan galericimiz oda bılıyordu arabalar benim oldugunu oda yardımcı oldu onun hakkında ne gibi bir suc duyurusunda buluna bılırım??
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

Bir hususun tescil ile beraber derhal üçüncü şahıslar hakkında hüküm ifade edeceğine veya müddetlerin derhal işleyeceğine dair hususi hükümler nahfuz olamk kaydı ile üçüncü şahıslar hakkında, gazete ilanı (Tic. Sicil Gazetesi) ilan edildiği günü takip eden ilk iş gününden itibaren geçerlidir.
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

sayın meke06, aslında burada hukuka aykırı bir durum yok şöyleki; siz 02.02.2009 da imza yetkisi aldığınızı iddia ediyorsunuz ama hukuken bu böyle değil.Çünkü yine cevabınızda 27.02.2009 itibari ile ticaret sicil gazetesinde tescil edildiğini yazdınız.dolayısı ile siz 02.02.2009 da sadece noterden işlem yapmışsınız.salt noterden yapılan tescile tabi bir işlem, ticaret odasınca tescili yapılmadan hüküm ifade etmez.zaten uyanık eski ortak 02.02.2009 ile 27.02.2009 arasında satış işlemlerini yapmış.Bu kanuna uygun çünkü o esnada şirket müdürü eski ortak.Bakınız şirketten ayrılan bir ortağın eğer müdürlük yetkisi var ise(yani şirketi temsil ve ilzam etme yetkisi demektir.) o yetki ortak şirketten ayrıldığında hisse devri kararının içinde ayrıca bir madde daha eklenerek eski ortağın müdürlük görevinin sona erdiği mutlaka belirtilmelidir.Aksi durumda hoş olmayan durumlarla karşılaşılabilir sizde olduğu gibi.Evrakta sahtecilik davası açsanız bile kaybedersiniz çünkü evrakta sahtecilik yok burada, evraklar gayet muntazam.Siz arkadaşın müdürlük yetkisini sonlandırmamışsınız ve sizin müdürlük yetkiniz çok geç bir tarihte tescil edilmiş siz bu durumu takip etmemişsiniz.Tabiri caizse adam da meydanı boş bulup eline ne geçerse satmış ve savmış.Kanunen müdürlüğü devam ettiği sürece şirket kaşesi ve bunu belirten şirket ünvanı altına atacağı münferid imzası ile şirketi temsil ve ilzam etme yetkisi olduğu sürece, bu kişinin yapacağı satışlarda şirketi zarara uğratma, alınan bedellerin şirket hesaplarına intikal ettirilmemesi, müdürün yaptığı işlemler neticesinde aldığı bedelleri zimmetine geçirmesi halinde ancak dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma, zimmet gibi suçlamalarda bulunabilirsiniz.Böyle bir suçlama da bulunulması için önce başka işlemlerin yapılmasına gerek vardır.Bunun için eski ortağın satış yaptığı araçlara ait bedellerin şirket banka hesaplarına intikal ettirilmesi için noterden ihtarname çekin ve makul bir süre tayin edin 7 gün gibi.Eğer bu süre zarfında yatırılmazsa faizi ile birlikte kanuni yolla takibe geçileceğini belirtin.Şayet şirket banka hesaplarına bu para yinede yatmazsa şirketin bulunduğu yerdeki icra dairesinden eski ortağın örneğin ikamet adresine ilamsız takip isteyin.İcra dairesine harç bedelini( tutarın binde beşi+dosya masrafı) yatırıp icara dairesince takip edilmesini bekleyin.Ben avukat değil mali müşavirim ama işlemler genelde böyle oluyor.Yinede bir avukata danışmanızı önereceğim.
saygılarımla,
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

Sayın Parlak çok güzel ifade etti ancak şirket araçlarının banka hesabına geçmesi olayı gerekmez çünki noterde her iki taraf da borcumu ödedim ve tahsil ettim diyerek satışları noter huzurunda gerçekleştirmiş ve bu paranın banka hesabına geçmesi gerektiği gibi bir yasal zorunluluk bulunmuyor. Eski müdürün yaptığı işlem kanunen uygun imza yetkisini kullanarak işlemleri yapmış.
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

Bu kadar kolay karar vermeyin. Burda en azından kandırma emniyeti suistimal, evrakta tahrifat gibi bir sürü suç vardır.
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

Sayın Nguroy burda bir suistimali düşünmeden yapılan işlemleri düşünürseniz sonuçta bir tezat olmadığı ortaya çıkıyor. Bizde yapılan işleme göre düşündüğümüz için bu değerlendirme mantıklı geliyor.. Yok bunun dışında su istimal olarak düşünürsek yeni müdür de su istimaili bilerek işletmiş ve tahsilatı yapmış hatta bu durumdan çıkar elde etmek isteyen gibide olabilir. Onun için olayı gerçek vuku bulan şekilde değerlendirme yapmak taraftarıyım.
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

anlatılan durumu doğru kabul edersek tabi.
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

Dinçer KUM ' Alıntı:
Sayın Parlak çok güzel ifade etti ancak şirket araçlarının banka hesabına geçmesi olayı gerekmez çünki noterde her iki taraf da borcumu ödedim ve tahsil ettim diyerek satışları noter huzurunda gerçekleştirmiş ve bu paranın banka hesabına geçmesi gerektiği gibi bir yasal zorunluluk bulunmuyor.
Sayın kum, sizin yukarıdaki cümlede bahsettiğiniz konu noterde yapılan hisse devrine aittir.Benim bahsettiğim konu ise eski ortak müdürlük yetkisi devam ettiği için araçları bu yetkiye dayanarak hisse devrinden sonra satmış ve araç satışından tahsil ettiği bedelleri şirket kasasına yada banka hesabına aktarmamış.
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

PARTAK ' Alıntı:
Sayın kum, sizin yukarıdaki cümlede bahsettiğiniz konu noterde yapılan hisse devrine aittir.Benim bahsettiğim konu ise eski ortak müdürlük yetkisi devam ettiği için araçları bu yetkiye dayanarak hisse devrinden sonra satmış ve araç satışından tahsil ettiği bedelleri şirket kasasına yada banka hesabına aktarmamış.
Sayın parlak satan kişi satış işlemi yetkisi doğrultusunda yapmış ve bunda bir eksiklik bulunmuyor , kendisi satımı yaptığından kaynaklanan geliri şirkete teslim ettiğini bu işlemi şirket imza yetki devrinin yapılmamasından dolayı şirketin devamlılığı işlerim devamlılığı için yapıldığını ve şirkete teslimin yapıldığını beyan edebilir ve burda bunu bankaya yatırmanız gerekir diye veya teslimde belgenizi almanız gerekir diye bir zorunluluk bulunuyormu ?
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

Sn. Kum
Peki sizce bu olayda bir kasıt suiniyet yokmudur. Bütün dayandıklarınız şekil ve ispat şartıdır. Devir yapıldı ise irade beyanı ortadadır. En azından emniyeti kötüye kullanmak , dolandırıcılık fiileri var gibi.
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

Sn. Nguroy
Kişi kanuni ehliyetini kötüye kullanış, dolandırmış , haksız kazanç elde etmiş olabilir ancak bu tezi elde edebilmemiz için her iki tarafın verdiği bilgilere dayanarak yapılması taraftarıyım kişileri töhmet altında bırakmak veya yanlı bilgi ve görüş vermekten kaçınıyorum onun için cevabımı verilen bilgiler doğrultusunda veriyorum.

Olayı yeni müdür açısından düşünürsek değiniz gibi öyle bir izlenim çıkıyor ama burda isbat edilme şartını göz önünde bulundurursak bu ortadan kalkıyor.
Ayrıca bende soru işareti olarak kalan 31.2.2008 devir ile 02.02.2009 tarihleri arasında imza yetkisi kiminkini kullanışmış şirket nasıl işlemlerini yapmış?
02.02.2009 noter işlemi yapılmış 27.02.2009 tarihine kadar neden beklenmiş ?
 
Ynt: İmza Yetkisi Devredildikten Sonra....

Neyse olay yargıda sonuçlanacak. Uzaktan karar vermek doğru gelmiyor.
 
Üst