İndirelemeyen KDV

Üyelik
19 Mar 2009
Mesajlar
34
Nisan ayında mal aldığımız firmadan dolayı vergi dairesi firmanın olumsuz mükellefler listesinde oldugundan dolayı kdv beyannamemizi değiştirilmesi istemiştir ve değiştirdik. Daha önce 191 hesaba alğımız bu kdv yi hangi hesaba almamız gerekir.
 
Ynt: İndirelemeyen KDV

nisan alımını nisan ayında 191 yazdınız ve beyanname ile bu hesabı kapatmış olmalısınız.
190 devreden rakamınız var ise buradan çekebilir, yok ise 360 ödenecek kdv yapmalısınız.
 
Ynt: İndirelemeyen KDV

fakelove ' Alıntı:
Nisan ayında mal aldığımız firmadan dolayı vergi dairesi firmanın olumsuz mükellefler listesinde oldugundan dolayı kdv beyannamemizi değiştirilmesi istemiştir ve değiştirdik. Daha önce 191 hesaba alğımız bu kdv yi hangi hesaba almamız gerekir.

Beyanı ne şekilde değiştirmeniz istendi.
o firmanın faturalarını işleme almayın mı dendi?
 
Ynt: İndirelemeyen KDV

* ind.kdvyi yok sayarak sadece mal bedeli üzerinden işlem yapabilirsiniz..O zamanda cari hesabınız tutmaz.

Başka bir gözle bakarsak,sonuçta ind.kdv karşı tarafa ödenmiş.Yasalarda bunu kabul etmiyorsa zarar yazabilirmiyiz acaba? Bunu biraz araştırın bence.
Bunlar benim düşüncelerim tabi.Konuyu biraz daha irdelemekte fayda var.
 
Ynt: İndirelemeyen KDV

Sayın Fakelove,
KDVK Md. 58'e göre indirilecek KDV gider yazılamaz. Bu hükmün mefhum-u muhalifinden indirilemeyen KDKV'nin gider yazılabilceği anlaşılabilir. Tabii bunun ticari faaliyetinize ilişkin bir gidere ilişkin KDV olması gerekmektedir.
Dolayısıyla giderleştirdiğiniz faturada gösterilen KDV'ye ilişkin vergi dairesi düzeltme vermenizi istiyorsa indirmediğiniz bu KDV yi giderleştirebileceğinizi düşünüyorum.
 
Ynt: İndirelemeyen KDV

Serhat bey,
Mantık yürütmeniz yanlış sonuca ulaştırmış bence. Kdvk Md.58'de anılan indirilecek kdv tanımı, hesaplanan kdv'den mahsup edilme tanımı değildir. Karşı tarafa ödenmiş bulunan kdv'nin gider olarak sayılamayacağı yönündedir.
Ben olsam KKEG sayarım.
 
Ynt: İndirelemeyen KDV

Kerem Bey,
Kdvk Md.58'de anılan indirilecek kdv tanımı, hesaplanan kdv'den mahsup edilme tanımı değildir. Karşı tarafa ödenmiş bulunan kdv'nin gider olarak sayılamayacağı yönündedir.
kısımını tam anlayamadım. Karşı tarafa ödenmiş KDV gider yazılamaz mı?
Örneğin KDVK 30'a göre ödediğim ama indiremediğim KDV var. Onu gider yazamaz mıyım?Daha somutlaştırırsak.
Ticari aracım mücbir sebepten dolayı zayi oldu. Bundan dolayı daha önce indirim konusu yaptığım KDV'yi o ayki KDV beyannameme ilave ettim. Şimdi bu KDV'yi gider yazamayacak mıyım.

254
191
320
Zayi olunca fevkalade amortisman ayırıyorum . Sonuçta

770
254 oluyor.

Daha önce indirdiğim KDV'yi de ilave ediyorum

770
391
Bu kayıtlarda bir sorun var mı?
KDV açısından bir sorun yoksa. Karşı tarafa ödemiş olduğum belli durumlarda giderleştirilebilir.
 
Ynt: İndirelemeyen KDV

serhat bey, 770/391 yerine bence yapılacak kayıt,

------------------------------- / ----------------------------------
689 DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR


392 HESAPLANAN KDV
İlave Edilecek KDV
------------------------------ / -----------------------------------
 
Ynt: İndirelemeyen KDV

Sn. AYAŞAR,
689 KKEG'dir mi demek istiyorsunuz yoksa 770 olarak değil de 689 olarak indirilmesi gerekir mi diyorsunuz.
 
Ynt: İndirelemeyen KDV

nazım hesaplarla ilgili yevmiye kaydı vermedim çünkü sözkonusu değil. zamanında indirilmiş olan fakat daha sonra indirilemeyek hale gelen kdv'nin bu hesaplarda izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.( kdv 30 a ve c ye göre )
 
Ynt: İndirelemeyen KDV

Katma Değer Vergisi Kanunu Madde-58
Mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi ile mükellefçe indirilebilecek Katma Değer Vergisi, Gelir ve Kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez.

Kanunun bu haliyle ticari özelliğini yitirme, miadı geçme gibi hususlar haricinde Kdv'yi gider olarak sayamazsınız. Emtianız yanar, tespit ettirir, kdv dahil maliyet rakamını 689 Olagandışı Gider olarak sayarsınız. Sizin verdiğiniz örnekte birebir bununla örtüşmektedir.
 
Ynt: İndirelemeyen KDV

Hesaplanan KDV ve indirilecek KDV neden giderleştirilemez?

Hesaplanan KDV zaten işletmenin parası değildir. Bu para tüketicinin devlete vermek zorunda olduğu paradır. İşletme, devlet için emaneten bu parayı almış ve devlete ödeyecektir. Bunun işletmenin gideri olması düşünülemez.

İndirilecek KDV normalde işletmenin üzerinde kalmaz. Bu KDV'yi hesaplanan KDV'den indirim konusu yapabilir. İşletmenin üzerinde hiçbir mali külfet oluşturmayan ve indirim konusu yapılabilen bu KDV'nin de gider olarak indirilmesi düşünülemez. Çünkü ticari faaliyete ilişkin bir ödeme olsa da; bu ödeme, işletmenin ilgili KDV'yi indirim hakkı olduğu için gider niteliğinde değildir.

İndirilecek KDV ve Hesaplanan KDV'nin gider olarak indirilememesinin sebepleri bunlar bence. Ancak eğer firmanın KDV'yi indirim hakkı elinden alınıyorsa, indirilemeyen bu KDV işletmenin üzerinde kalan ve işletmenin ticari faaliyetine ilişkin bir gider niteliği kazanır.

Bunu böyle mi yapıyorum. Firmalara tam güvenemediğimiz için böyle yapmayıp KKEG yazıp geçiyorum. Ama düşünüldüğünde gerçek bir mal alışı varsa ve bu mal alışına ilişkin KDV'yi vergi dairesi yazı ile indirim konusu yapmamamı istiyorsa bunun kabul edilen bir gider olması gerekir.
 
Ynt: İndirelemeyen KDV

Aynı durumla geçmişte karşı karşıya kalmıştım.Mal alışı yaptığımız firma faturaları beyan etmemiş ve bu ortaya çıktığında bize gelen inceleme memurları faturaların tamamına ait kdv yi tespit edip K.K.E.G yazmamızı istemişlerdi.Tabi devreden rakamınız veya ödeme rakamınızda burada ödeyeceğiniz gecikme cezası hesaplanırken dikkate alınacak.
 
Ynt: İndirelemeyen KDV

Bir mesajımdaki hatayı farkettim. Yanlış aklımızda kalmaması için düzelteyim.
Serhat_ ' Alıntı:
.......
Ticari aracım mücbir sebepten dolayı zayi oldu. Bundan dolayı daha önce indirim konusu yaptığım KDV'yi o ayki KDV beyannameme ilave ettim. Şimdi bu KDV'yi gider yazamayacak mıyım.........
diye devam etmiştim . Ama tabiki mücbir sebepten dolayı zayi olan mala ilişkin KDV indirim konusu yapılabilir. Mücbir sebep dışında bir nedenle zayi olan mala ilişkin KDV ilgili dönem beyannamesine ilave edilir.
 

Benzer konular

Üst