İndirimli Oran Kdv İadesi (Yeni)

Üyelik
29 Ocak 2007
Mesajlar
24
İndirimli Oran KDV iadesiyle ilgili olarak. Firmamız ürettiği malın bir kısmını %18 KDV ile imal etmekte ve %8 KDV ile satmaktadır.Ve buradan İade hakkı doğmaktadır.Bununla beraber ürettiğimiz İkinci kısım ürünleri ise %8 KDV ile üretmekte ve %8 KDV ile satmaktayız.Burada asıl maliyet (hammadde maliyeti) KDV miz.%8 ambalajlama,nakliye gibi bazı maliyetler %18 KDV lidir.Bize vergi dairesi derki: İkinci kısım ürünlerinizide girdilerinde %18 KDV olduğundan dolayı ind.oran iadesi alırken beyan etmeniz gerekmektedir. Oysa bunun asıl maliyet KDV %8 dir.

Özet olarak X ayı için
satıştutarı satış kdvsi (%8) maliyet maliyet kdvsi iade tutarı
1 kısım mallar 4.600.000 368.000 3.000.000 540.000 (%18) 172.000
2 kısım mallar 6.000.000 480.000 3.300.000 264.000 (%8) -216.000

Firmamızın yüksek tutarda Devreden KDV si bulunmaktadır, İndirim Oran KDV iadesi alırken 2 kısım mallarıda beyan etmek zorunda kalmaktayız. 2 kısım mallar iade hakkımızı düşürmekte veya ortadan kaldırmaktadır. Bu noktada nasıl bir yol takip etmemiz gerekmektedir.



Not : Konu başlığı (TB) tarafından FORUM KURALLARINA göre düzeltilmiştir. Lütfen FORUM KURALLARINA uyalım.
 
Ynt: İndirimli Oran Kdv İadesi (Yeni)

KDV İadesi, İndirimli Orana Tabi İşlemlerde KDV İadesi , Yüklenilen.,İhraç Kayıtlı.... gibi konularda nasıl bilgi sahibi olabilirim ?
Yani terminoloji, yapılan işlemler, amaç.. az bilen(ama artık iyi bilmesi gereken) biri için bu konularda en baştan itibaren yararlanılacak kaynak nedir ? Bu sitede bu konuları anlatan link varsa gönderebilir misiniz ?


Teşekkürler , iyi çalışmalar
 
Ynt: İndirimli Oran Kdv İadesi (Yeni)

ben konulara nasıl çalıştığımı söyleyeyim
bence en iyi yöntem makale okuyarak çalışmak ve ayrıca forumlarda cevaplara bakmak
kitap çok ayrıntıya girdiğinden sıkıntı verir ancak makalelerde daha kısa olarak anlatır
bence googleden makale arayın makaleleri döküp okuyun
anlamadığınız konuları forumda sorun
ama önce okuyun
direk soru cevap şeklinde öğrenmeye çalışmayın hiçbişeyi tam öğrenemezsiniz
 
Ynt: İndirimli Oran Kdv İadesi (Yeni)

Ders çalışmak için sormadım . Ben geçen yıl belgemi aldım ama işyerinde bu konulara yeni gireceğim.. O açıdan önemli..
 
Ynt: İndirimli Oran Kdv İadesi (Yeni)

ben başka yöntem bilmiyorum (çalışmadan)
bilenler varsa söylesin bende boşuna çalışmamış olurum
Teşekkürler
 
Ynt: İndirimli Oran Kdv İadesi (Yeni)

evet ayhan bey sorunuz, indirimli orana tabi işlemler nedeni ile iade talebinde bulunan birçok firmanın ortak sorunudur. Ne yazıkki bu konuda maliye tarafından yanlış yapılan uygulamalar söz konusudur. Hatta bununla ilgili bazı vergi daireleride bizimle aynı görüşe sahiptirler..
Gelelim konumuza;
öncelikle maliye mükelleflerin indirimli orana tabi teslimlerine dair iade talebinde, yüklenilen kdv tutarından toplam indirimli orana tabi kdv'nin düşülmesini talep etmektedir. Halbuki bu yanlış bir uygulamadır. zira bazı firmalar (sizin gibi) asıl iadeye konu iştigali ile ilişkisi bulunmayan konularla işlerlede ilgili satış yapmakta, iadeye konu olmamasına rağmen indirimli orana tabi olması nedeni ile maliye bu teslimlerin kdv'sini de yüklenilen kdv'den indirmektedir. Buda mükelleflerin daha düşük iade almasına ve devreden KDV tutarının de devamlı olarak haksız yere yükselmesine neden olmaktadır. Dolayısı ile konuyla ilgili olarak yapılması gereken şudur;
- iadeye konu teslimlerinize ait yüklenilen KDV tutarlarınızı belirleyeceksiniz.
- iadeye konu olmayan fakat KDV oranı indirimli orana tabi olan teslimlerle ilgili yüklenilen KDV tutarlarınızı belirleyeceksiniz.
- bu iade tutarlarını toplayarak ilgili dönem toplam (iadeye konu / konu olmayan) hesaplanan KDV tutarını yüklenimden düşeceksiniz.
 
Ynt: İndirimli Oran Kdv İadesi (Yeni)

yani asıl mesele şu... iade tutarınız düşmemesi ve devreden kdv tutarınınız yükselmemesi için bunu yapmanız gerekmektedir. Konu tamamen KDV kanunu hükümlerine ve bağlı genel tebliğ içeriklerine uygundur. İzlemeniz gereken yol budur. iyi günler dilerim.
 

Benzer konular

Üst