İndirimli Orana Tabi İşlemlerde İade/İhracat istisnası

fatmatoprak

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Haz 2006
Mesajlar
123
Konum
ISTANBUL
Merhabalar,

Sadece ihracat yapan bir tekstil firması, ihracat istisnasından yararlanıyor. Ancak yüklenilen KDV si, satıştan( %8 ) daha fazla olduğu için devir KDV çıkıyor sürekli. Bu durumda yüklenilen KDV ile ihracat istisnasına göre iade aldığı KDV arasındaki farkı, 99 tebliğe göre alabilir mi?
 
İki farklı görüş

Arkadaşlar herkese günaydın,

99 tebliğin kapsam bölümünde tam istisnaya ilişkin açıklamalar var. Bu tebliğe göre, istisnalar, kapsam dışı bırakılmakla birlikte şöyle bir ibare yer alıyor: ' - tam istisna kapsamına girenler dolayısıyla yüklenilen vergilerden indirim yoluyla telafi edilemeyenler ise ilgili istisnaya ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde iade edilecektir.'

buradaki açıklamaya göre; tam istisnadan yararlananlar, 99 tebliğ dışındadır görüşü ve aradaki farkı (sorumda belirttiğim gibi) alabilir görüşleri var.

Bu konuda sizlerin fikirlerini merak ediyorum.

Teşekkürlerimle,
Fatma
 
Selam,
İhracat tam istisna kapsamına girmektedir.Tekstilin yurtiçindeki durumu ise indirimli orana tabi işlemler kapsamındadır. Sizin iadeniz ihracattan dolayı tam istisna iadesidir. 84 nolu KDV genel tebliği sizi yeterince aydınlatır.
 
Merhaba

Teşekkürler Gökhan33. Çevremdekiler şu görüşü savunuyor: İhracat istisnasıyla, yüklenilen KDV'nin tamamının alınamadığı, bu tebliğle de aradaki farkın alınabileceği görüşüne sahip. Mantıksal dayanakları da şu:
Yurt içine satış yapan bir firma, 99 tebliğe göre yüklendiği KDV'yi alabiliyor. Bu da yaklaşık %11-12 civarında. Tam istisnada ise %8'ini alabiliyor. (Her ikisi de imalatçı) Bu durumda ihracatçı firmanın aradaki farkı alabilmesi gerekli..... gibi düşünceler...

Ben yurt içine normal+ ihraç kayıtlı satış yapan bir tekstil firmasında çalışıyorum. 99 tebliğe göre mahsup talebimi yaparken, ihraç kayıtlı satışlarımı liste dışı bıraktım. Çünkü ben de istisnaların (ihraç kayıtlı işlemler dahil) bu tebliğde yer almadığı görüşündeyim. Çünkü zaten, ihraç kayıtlı işlemlere ait iade talebinde ayrıca bulunuyorum. Ancak karşıt görüşler de gelince, sizin fikirlerinizi almak istedim.

Teşekkürlerimle,
Fatma
 
İhracatta iadesinde herhangbir kısıtlama yoktur. Yüklenilen kdv nin tamamı alınır, yani, %18..İade edilebilecek tutar ise, Yüklenilen kdv+Genel Giderler ve ATİK ler dolayısıyla ödenen KDV den dönem ihracat gelirine düşen pay.

Sürekli yaptığımız iş, uygulamada bir sorunla karşılaşmadık.Usul bu.

Saygılar.
 
Sayın Gökhan33

İhracat istisnasıyla ilgili genel kanı; satış kdv tutarı kadar iade alınabileceği yönünde. Ve tanıdığım birkaç ihracat firması da bu yönde işlem yapıyor. Bana göre de olması gereken ihracatçı bir firma için, yüklendiği kdv yönünde bir iadedir.

Bu yönde işlem yaptığınıza göre bilgi edinebileceğim bir dayanak sunabilir misiniz...

Teşekkürlerimle,
Fatma
 
Tamam, doğru, bunun aksi bişey soylemedim zaten. İade edilecek tutar, bazı ozel durumlar hariç ihracat tutarının %18 ini aşamaz.
 

Benzer konular

Üst