fonradar

İnşaası Tamamlanan Binanın Aktife Alınması

Üyelik
17 May 2011
Mesajlar
90
Konum
ANKARA
Merhaba;

Kendi arsamız üzerine yaptığımız inşaat tamamlandı ve iskanımızı aldık. Burada sormak istediğim iki soru var. Birincisi şimdiye kadar olan hareketler 258 hesapta izlendi. Tamalanan binayı hangi tarihte aktife almamız gerekir. İskanı aldığımız tarihte mi yoksa inşaatın tamamlandığı tarihte mi? ikinci sorum ise bu binanın 2 yıl aktifte kalmasından sonra satışı durumunda vergi istisnasından yararlanmamız söz konusu. Bu iki yıllık süreç arsa nın aktiflerimize girişinden itibaren mi yoksa binanın tamamlanıp aktiflerimize girmesinden itibaren mi başlayacak ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
1-267 Nolu HUK Danışma Komisyonun Kararında inşa edilen binaların 252 hesaba alınması ile ilgili şu açıklamalar yer verilmiştir.

"amortismana tabi bir iktisadi kıymetin aktife girmesi, o kıymetin iktisap edilerek defter kayıtlarına geçirilmesi, değerleme gününde envantere dahil olması ve kullanılmaya hazır halde bulunması olarak değerlendirilmesi gerekir. Kullanılmaya hazır halde bulunma kavramı ise, alındığı şekliyle kullanılacak iktisadi kıymetlerde sözleşme şartlarının, yerine getirilip kıymetin teslim alınmasını veya gümrükten çekilip işletmeye dahil edilmesini, kullanılması için montajı gerekli kıymetlerin montajının tamamlanmasını, inşa veya imal edilen kıymetlerde ise inşa veya imal işleminin tamamlanarak inşaat veya imalat hesabından sabit kıymet hesabına alınmasını ifade eder."

Yani binayı inşaatın fiilen tamamladığı tarihte 252 hesaba alıp, amortisman ayırmaya başlamanız gerekir.

2-Diğer sorunuzun cevabı ise 1 Seri Nolu KVK Genel Tebliğinin 5.6.2.3.1.2 bölümde verilmiştir.

"Kurumlar tarafından, inşaatı henüz tamamlanmayan, fiilen kullanma imkanı da bulunmayan binaların satılması halinde; kurum aktifinde iki tam yıl kayıtlı olması koşuluyla, sadece binanın arsasının satış kazancına tekabül eden kısmı kurumlar vergisinden istisna olacaktır.
Ancak, arsa üzerinde inşa edilen ve aktife kaydedilen binanın, kurum adına tapuya tescil edilerek satılması halinde, satılan binanın iki yıllık aktifte bulundurulma süresinin başlangıç tarihi olarak, inşaatın tamamlandığı ve bina olarak kullanılmaya başlandığı tarih esas alınacaktır."
 
Cevabınız için çok teşekkür ederim Koray Bey. Yani Binanın aktife kayıt tarihini Kesin kabul ün yapıldığı tarih olarak belirlemek mümkün.
 
Rica ederim ve de evet inaşaatın tamamlandığı tarihi esas alın, ama ikinci sorunuz için de binanın tapuya bina olarak tescil edildiği tarihin esas alınması gerektiğini unutmayın.
 
merhaba,
bu konuyla paralel;
şirketin aktifinde 2 tam yıldan uzun süredir kayıtlı bulunan ve üzerinde üretim amaçlı tesisin yer aldığı bir arsa "hasılat paylaşımı" modeliyle, bir inşaat şirketine satılacak; bu durumda satış sonrası oluşacak gayrimenkul satış kazancına , kurumlar vergisi 5/1-e ve arsa tesliminin KDV 17/4-r ye göre istisna durumu mümkün müdür?
 
Yani binayı inşaatın fiilen tamamladığı tarihte 252 hesaba alıp, amortisman ayırmaya başlamanız gerekir.

Üstad ozaman iskanı beklemeden amortisman ayırabiliriz değil mi ?
 
Evet ayırabilirsiniz yapı kullanım izni imar mevzuatını ilgilendiren bir konu, vergi hukuku açısından inşaatın fiilen tamamlanmış olması yeterli. Yalnız size tavsiyem ileride olası bir vergi incelemesinde sıkıntı yaşamamanız için inşaatın fiilen bittiğine ve taşınmazın bina olarak kullanıma hazır hale geldiğine dair diğer belgeleri muhafaza etmeniz.
 
Üstadım çok teşekkür ederim, kanun fiilen bitmiş ama imar kanununa göre bitmemiş bir yapıya amortisman ayıramamızı sağlarken , kurumlar vergisi istisnasını sanki üzerinde bina yokmuş gibi değerlendirip sadece arsa için dikkate alması doğru mudur üstad ?
 
Sayın Day-Dream VUK ve KVK md.5/1-e arasında bir uyuşmazlık yok ki. Hem amortisman ayırmaya başlama, hem de 2 yıllık sürenin hesaplanmasında inşaatın fiilen tamamlanma tarihi esas alınıyor.
 
"Kurumlar tarafından, inşaatı henüz tamamlanmayan, fiilen kullanma imkanı da bulunmayan binaların satılması halinde; kurum aktifinde iki tam yıl kayıtlı olması koşuluyla, sadece binanın arsasının satış kazancına tekabül eden kısmı kurumlar vergisinden istisna olacaktır.
üstad arsa 1000 tl 4 daire yapıldı 3 şirketin kendisinin 1 ini satsa arsa payı 250 tl ama dairenin maliyeti daha fazla üstad
 
Sayın Day_Dream tam olarak izah edemedim galiba ne diyor tebliğde "inşaatı henüz tamamlanmayan". Böyle bir durum da amortisman da ayrılamaz ki zaten.

Ayırca sizin verdiğiniz örnekte taşınmazlar ticarete konu olduğu için iki yıllık bir sürenin de önemi kalmıyor KVK md.5/1-e açısından.

Şu cümlenizi ise hiç anlamadım. "arsa 1000 tl 4 daire yapıldı 3 şirketin kendisinin 1 ini satsa arsa payı 250 tl ama dairenin maliyeti daha fazla"
 
Üstadım şirket kendine bina yapıyor ( Merkez ofis ) bir katını da satıyor. Ancak iskan yok, Ama bu binaya 2011 de su elektrik verilmiş amortisman ayırıyorlar. Şimdi bu kat satılsa 5/1-e uygulayabiliyoruz değil mi ? Faaliyet konusu inşaat değil
 
Peki bu merkez binanın sattığı katını 2011 yılından bugüne kadar hiç şirket merkezi olarak kullanmış mı, yoksa boş durmuş şimdi de satıyor mu?
 
Yok üstadım eski binalarını sattılar buraya taşınıyorlar, birde özel fonlar hesabının kullanabilmek için eski bina satış geliri ile yeni bina almak zorunda mıyız ? bu satış geliri ile bina yaptırabilir miyiz ?Bina sattık arsa aldık olur mu sizce ?
 
Diğer sorulara geçmeden önce ilk soruyu netleştirelim, bu binanın ilgili katı inşaat bittikten sonra fiilen hiç kullanılmadı öyle mi?
 
Ooo, zaten kiraya verdiyseniz KVK md.5/1-e'den zinhar yararlanamazsınız.

1 Nolu KVK Genel Tebliği madde 5.6.3.2.4;

"Satışa konu edilen kıymetlerin iki tam yıl kurum aktifinde kayıtlı olması da durumu değiştirmeyecektir. Aynı durum, satmak üzere taşınmaz inşaatı ile uğraşan mükellefler açısından da geçerlidir. Ancak, taşınmaz ticareti ile uğraşan mükelleflerin faaliyetlerinin yürütülmesine tahsis ettikleri taşınmazların satışından elde ettikleri kazançlara istisna uygulanabilecek; taşınmaz ticaretine konu edilen veya kiralama ya da başka surette değerlendirilen taşınmazların satış kazancı ise istisnaya konu edilmeyecektir."
 
Üst