İnşaat dosyası kimin adına açılır.?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan arzuty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

arzuty

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Şub 2010
Mesajlar
171
Konum
İSTANBUL
merhaba, inşaat sigortası açılışı yapacağım. tapu şahıs adına, yapı ruhsatında sahibiyle müteahhit firma farklı. sigorta açılışını mal sahibi adına mı yapacağım, müteahhit firmanın adına mı? bugün halletmem gerekiyor, bilgi verirseniz sevinirim.





Konu başlığı ve içeriğinde Yardım/Acil/Lütfen gibi ifadeler kullanmak yasaktır.!
Lütfen Forum Kuralları' na uyunuz.!
 
Ynt: İnşaat dosyası kimin adına açılır.?

teşekkür ederim, birkaç kişiden farklı yorum aldım, müteahhit firmanın adına açılmasıyla ilgili. o yüzden kafam karıştı.
 
Ynt: İnşaat dosyası kimin adına açılır.?

hatta şöyle söyleyeyim, 5 kişiye sorduysam 4 ü müteahhit adına açılması gerektiğini söyledi.
 
Ynt: İnşaat dosyası kimin adına açılır.?

Ruhsat sahibi inşaatın yapılması işini müteahhide veriyorsa eğer müteahhit adına açılmalı.
 
Ynt: İnşaat dosyası kimin adına açılır.?

sn. arzuty

Tapuda şahıs kaydı bulunsada işi, siz müteahhide verdiğiniz için, eğerki müteahhidin bu işle ilgili çalışan kadrosu yoksa, işi alt işveren-üst işveren mantığıyla taşerona verecektir. Bu nedenle sizin müteahhit adına sigorta dosyası açmanız gerekli ve de eğer dediğim gibiyse alt işveren (taşeron) olarak da aracılık eden taşeron firmasıda sizin açtığınız dosya numarası üzerinden sigorta dosyası açması gerekmektedir.

Herhalükarda müteahhit adına açımanız gerekiyor.

Yalnız Kayıtlarınızı tapu sahibi adına maliyete alacaksınız. Tabi bu inşaat özel inşaat mı? kat karşılığı mı? onu bilemiyorum.
 
Ynt: İnşaat dosyası kimin adına açılır.?

bu kat karşılığı inşaat olacak,odaya arayıp sorduğumda asıl işveren alt işverenden oluşan bir sözleşme yapmamı ve dosyayı mal sahibi adına açmamı söyledi ve benim kafam iyice karıştı.
 
Ynt: İnşaat dosyası kimin adına açılır.?

kat karşılığı inşaat olduğu için inşaatın yapılması, sgk yükümlülükleri müteahite ait olacağından sgk da dosya acarken inşaat ruhsatı ve yapılan inşaat sözleşmesi ile ile müteahit adına dosya açılır
 
Ynt: İnşaat dosyası kimin adına açılır.?

Merhaba ;

Evet ben müteahhit firma olayını atlamışım.Konu ile ilgili SGK 'nın ilgili bir yazısını paylaşmak istiyorum.

II. TAYİN VE TESPİTİNDE ZORLUK BULUNAN BİR KISIM İŞYERLERİNDE İŞVERENLİK



A- İNŞAAT, TAMİRAT, TADİLAT ve TESİSAT İŞLERİNDE İŞVERENLİK

1. Özel Olarak Yaptırma:

a) Mülkiyeti (tapusu) gerçek veya tüzel kişilere ait (ruhsatlı veya ruhsatsız) bina ve sair inşaatlarla tamirat, tesisat ve tadilat işyerlerinde yapılan işler, bizzat mülkiyet sahipleri tarafından sigortalı çalıştırılmak suretiyle yürütülüyor ise bahsi geçen kişiler işveren sayılmaktadır.

İnşaat, tamirat, tadilat ve tesisat işlerinin ruhsatsız yaptırılmış olması işverenlik sıfatını etkilemez.

b) İster gerçek, ister tüzel kişiye ait olsun, bina vesair inşaat, tamirat, tesisat ve tadilat işyerlerinde yapılacak işler sahipleri tarafından herhangi bir sigortalı çalıştırılmaksızın tümüyle (inşaat uygulamasındaki deyimiyle anahtar teslimi olarak) yaptırılmak üzere gerçek veya tüzel kişiye verilmişse, mülkiyet sahibi ile yapımı üstlenen arasında istisna akdi bulunduğundan bu işleri alan kişi müteahhit yani işveren olmaktadır. Zira, bu gibi hallerde işin sahibi sigortalı çalıştırmadığından işverenliği bahis konusu değildir.
İnşaatın yapımını üstlenen kişilerin işi malzemeli veya malzemesiz yapmış olmaları işverenlik veya aracılık sıfatlarında değişiklik yapmamaktadır.

Ancak, aracılar adına işveren olmadıkları için işyeri dosyası açılamaz.

Örnek: (A) isimli şahıs veya şirket, kendi arsasına yaptıracağı bir fabrika binası için Belediye?den ruhsat aldıktan sonra hiç sigortalı çalıştırmaksızın inşaatın yapımını (B) ye (anahtar teslimi suretiyle) verdiği takdirde 506 sayılı Kanun karşısında işveren (B) olmaktadır.

c) İnşaat, tamirat, tadilat ve tesisat işlerinin yapımını gerçekleştiren kişi (mülkiyet sahibi veya müteahhit), yapılan işlerin bir kısmını sair şahıslara yaptırdığı takdirde, işin kısımlarını yapan bu kişi veya kişiler aracı sayılmaktadır.

Yukarıdaki örneğe göre, şayet (B) isimli şahıs, yapılmasını sahibinden taahhüt ettiği işin bazı kısımlarını ayrı anlaşmalarla, (C), (D) ve (E)?ye verirse aralarında istisna akdi doğmuş olacağından, bu kişiler ikinci müteahhit (Taşeron) sıfatını alırlar ve 506 sayılı Kanunun 87 nci maddesi hükmüne göre ?aracı? sayılırlar.
 
Üst