fonradar

İnşaat İşi

Üyelik
15 Haz 2005
Mesajlar
3
kendi arsamız üzerinde 4 katlı bir apartman dairesi inşa edeceğiz.
-vergi dairesine mükellef olarak kayıt etmelimiyiz.
-yok sa ssk ya dosya açtırılması yeterli mi?
özel inşaatın belli bir sınırı var mı?
 
kuşadasında belediye ayrıca ticaret odası kaydı istiyor ama başka yerde varmı bilmiyorum.ama ben hususi bina inşaatı olduğundan vergi kaydı yapmadım.ssk kaydını yaptırdım.saygılarımla iyi çalışmalar kolay gelsin
 
özel inşaat kapsamına girersiniz.
-Dolayısıyla Vergi kaydı gerekmemektedir.SSK kayıt olmanız yeterlidir.
Ayrıtılı nokta sizin özel inşaatte çalışacak olan kişilerle alakalı olarak çalışanların vergi kaydı gerekmektedir.(Vergi karnesi alması gerekir)
-Yaptığınız özel inşaatı sürekli hale getirseniz ve satarsanız G.V.Kanunun 193. maddesi hükmünce Ticari kazanç elde ettiğinizden dolayı Vergi mükellefi olursunuz.

kolay gelsin.
 
inşaatta çalışan işçilerin ssk lı olması zorunlu..ancak onların vergi karnelerini almalarından ve vegilerini ödemelerinden inşaat sahibi sorumlumudur..?
 
Özel inşaat işlerinde çalıştırılmak suretiyle istihdam edilen işçilerin karne almamaları yada karne almalarına rağmen ödemeleri gereken vergiyi ödememeleri halinde işverenin sorumluluğunun ne olacağı konusunda yanlış bir uygulama öteden beri süregelmekte, vergi daireleri mükelleften tahsil edemedikleri vergiler için işvereni sorumlu tutmakta ve vergiyi işverenden tahsil etme yoluna gitmektedirler. Oysa ki sorumlu tutmakta ve vergiyi işverenden tahsil etme yoluna gitmektedirler. Oysa ki karnesiz hizmet erbabı çalıştıranların sorumluluğunun düzenlenmiş olduğu V.U.K. 251. Maddede özel inşaat sahiplerinin mükellefe ilişkin vergi borcundan sorumlu tutulacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.

Karnesiz Hizmet Erbabı Çalıştıranların Sorumluluğu

Madde 251 - (4369 sayılı Kanunun 81/A-11 inci maddesiyle değiştirilen ibare) Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı ile götürü gider usulünü(*) kabul eden gayrimenkul sermaye iradı sahipleri, yanlarında çalışan hizmet erbabının, kanunun tayin ettiği süre içinde karne almalarını ve karnelerinde yazılı vergilerini ödemelerini temin etmeye mecburdurlar. Bu mecburiyete riayet edilmediği takdirde:

a) Zamanında karne almamış veya vergisini tarh ettirmemiş olan hizmet erbabının vergisi iş veren kimse adına tarh edilir ve vergi cezası da aynı kimse adına kesilerek ondan tahsil olunur. Bu fıkra hükmüne göre tarh edilen vergi ve kesilen ceza, iş verene birer ihbarname ile tebliğ edilir. Kullanılacak ihbarnamelerin şeklini ve muhteviyatını Maliye Bakanlığı tayin eder.

Karnesiz tespit edilen şahsa karnesi verilir ve vergisinin ödendiği karneye yazılır.

b) Karnesini zamanında almış ve vergisini tarh ettirmiş olan hizmet erbabının zamanında ödenmemiş olan vergisi ve gecikme zammı, yanında çalıştığı tespit edilen iş verenden tahsil olunur.

İş verenler yukarıki hükümlere göre ödedikleri vergiler için asıl mükelleflere rücu edebilirler.


Kolay gele..
 
Ynt: İnşaat İşi

Vakıf olarak yaptırdığımız yurt için de (ticari amaçlı değil) aynı durum sözkonusu mu? Vergi dairesiyle herhangi bir alakası var mı?
 
Üst