Yasa, alt işverenlik için, bir işte, bir işin bölüm yada eklentilerinde işverenden iş almayı aramaktadır. Aracıdan söz edebilmek için, aracının aldığı iş, işverenin asıl işinin bölüm ve eklentilerindeki işin bir kesimi yada yardımcı işler kapsamında bulunmalıdır. Bir diğer anlatımla, bir işverene ait işyerindeki üretim sürecine, başka bir işverenin dahil olması durumunda "aracıdan"söz edilebilecektir. Bu anlamda bir bağlantının varlığı için, işyerinde üretilen mal yada hizmetin niteliğine bakılması gerekir. Asıl işverenden alınan iş, onun sigortalı çalıştırdığı işe göre ayrı ve bağımsız bir nitelik taşımaktaysa, işi alan kimse alt işveren değil, bağımsız işveren sayılacaktır. Bu noktada belirleyici yön; yapılan işin, diğerinin bütünleyici, yardımcı parçası olup olmadığıdır, işyerindeki üretimle ilgili olmayan, ve asıl işin tamamlayıcısı niteliğinde bulunmayan bir işin üstlenilmesi halinde, 506 sayılı Yasa uygulaması yönünden aracıdan söz etme olanağı kalmayacak, ortada iki bağımsız işveren bulunacaktır.
bu açıklamalara göre önce anlaştığınız firma taşeron mu değil mi onu irdelemek gerekir diye düşünüyorum. eğer taşeron bir firmaysa yani olayınıza göre siz inşaat sektöründe faaliyette bulunuyorsanız ve bu inşaatın yapılması için başka bir firmayla anlaştıysanız sizde o firmayla birlikte zincirleme sorumluluk altına girersiniz. ancak siz bir tekstil firmasıysanız ve binaya eklenti yaptırmak için bir inşaat firmasıyla anlaştıysanız sizin sorumluluğunuz olmayacaktır. çünkü burada iki ayrı üst işveren vardır diyebiliriz.
olaydan anladığım kadarıyla sizin ilişkiniz alt-asıl işveren ilişkisi değil müteahhitlik ilişkisidir ve bu nedenle bir sorumluluğunuzun olacağını sanmıyorum