fonradar

İnşaat İşinde Taşeronun Kendi Adına Dosya Açması.

oky

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Ocak 2008
Mesajlar
482
Konum
Ank
İhaleli kanalizasyon işini alan müteahhit firma işin bir kısmını tamamlıyor. işin tamamı için gerekli olan asgari işçiliği sağlıyor. geri kalan işi taşerona veriyor. taşeron firma müteahhit firmanın altında taşeron sgk dosyası açtırmadan merkezde yada başka şantiyede çalışan mevcut personeli ile işi tamamlayabilir mi?
 
İhaleli kanalizasyon işini alan müteahhit firma işin bir kısmını tamamlıyor..............tamam
işin tamamı için gerekli olan asgari işçiliği sağlıyor...........................................tamam
geri kalan işi taşerona veriyor....................................................................(asıl işin bir bölümü veya yardımcı işini)yani aldığı işin bir kısmını
taşeron firma müteahhit firmanın altında taşeron sgk dosyası açtırmadan merkezde yada başka şantiyede çalışan mevcut personeli ile işi tamamlayabilir mi?.......İş kanunu yönünden bu iş ilişkisinde "alt işverenlik"ilişkisi olduğu,bu nedenle alt işverenlik sözleşmesi düzenlenerek,işi alanının sgk na başvurup,tahminim aracı numarası alacak,sonrasında kalan işin,bu numaradan göstereceği kendi işcileriyle bitirilmesi gerektiği düşüncesindeyim.
(başkaca istisnai bir durum yok ise)
 
Eğer yapacağı iş kısa süreli ise görevlendirme yazısı ile o işyerinde çalıştırabilir. Fakat uzun süreli bir çalışma söz konusu olacak ise muhakkak alt taşron dosyası açtırmak zorundadır.
 
Ek.
"görevlendirme"noktası;"geçici iş ilişkisi(M.7 kapsamındaki hükümlere riayet edilerek olabilir ama sn.syyılmazyıldız ın dediği gibi/benzer şekilde konunun esası etraflıca değerlendirildikden sonra bu yola başvurulmasında yarar var.
 
Üst