İnşaat işlerinde yapı denetim faturaları

inşaat işlerinde yapı ruhsatı şirket üzerine oladığı durumlarda kesilen yapı denetim faturalarının akibeti hakkında bilgisi olan varsa acil yardım bekliyorum...

Ynt: İnşaat işlerinde yapı denetim faturaları

Merhaba ;
Aynı konu ile ilgili olarak biz Mukteza istedik.Gelen cevap olumsuz olmuştur.
Fakat aynı konu ile ilgili olarak Vergi Dairesi Başkanlıkları farklı görüşler bildirmektedirler.

İzmir VD Bşk.olumsuz görüş ??? bildirmiş olmasına rağmen ,Ankara VD Bşk.farklı görüş bildirmiştir.!!!!!!! :P :P

cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. yani vergi dairesinden mukteza istediğimiz zaman sorun çözülecekmi? bununla ilgili genel bir uygulama olması gerekmez mi? daha sonra istanbul yada ankaradan gelen vergi denetmenleri farklı görüş bildirdiğinde bizim aldığımız mukteza işe yarıyacak mı??

Sayın Yaseminyeşim;

Bizim istediğimiz Mukteza cevabı tam 11 ay sonra geldi.
Bu konularda genel bir uygulama malesef yok.VD başkanlıkları farklı faklı görüşler verebiliyorlar(Hemde birebir aynı konularda)

Daha önceden giderleştirmiştik.Fakat özelgeden sonra ne yapacağımızı şaşırdık.
Çünkü inşaat bitmiş ,yapı denetim faturaları daire maliyetlerine yansıtılmış durumdadır.

Bunların maliyetlerden çıkarılması başlı başına bir sorun.

yaseminyeşim ' Alıntı:
daha sonra istanbul yada ankaradan gelen vergi denetmenleri farklı görüş bildirdiğinde bizim aldığımız mukteza işe yarıyacak mı??

Alınan bir müktezaya göre işlem yapan işletmeyi, hiç kimse sorumlu tutamaz. Elinizde firmanıza ait bir mükteza varsa ona göre işlem yapmakta tereddüt etmeyin...

Ankara VD Başkanlığı Muktezası;
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)
Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01/
Konu : Yapı sahibi adına ödenen giderlerinin İndirilmesi.

(Sonuç)
4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna göre hizmet bedellerinin yapı sahibince ödenmesi gerektiğinden bu ödemelere ilişkin belgeler de yapı sahibi adına düzenlenmektedir. Ancak Vergi Usul Kanunu?nun 3?üncü maddesine göre vergilendirmede olayın gerçek mahiyeti esas olduğundan söz konusu ödemelerin yapı sahibi adına tarafınızca yapıldığının aranızda düzenlenen ve bu hususlarında yer aldığı sözleşme veya banka dekontu ile belgelendirilmesi halinde bu ödemelerin GVK?nın 40?ıncı maddesine göre ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

İstanbul VD Başkanlığı Muktezası ;
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

Sayı:B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 40-81122/06/2011
Konu:Kat karşılığı inşaat yapan mükellefin ödemiş olduğu yapı denetim hizmeti bedeline ait faturanın arsa sahibi adına düzenlenmesi durumunda gider kaydedilip kaydedilemeyeceği

(Sonuç)
Yapı sahibi ile yapı denetim kuruluşu arasında bir hizmet akdi bulunmasından dolayı, faturanın yapı denetim şirketince hizmet verdiği inşaat ruhsatı olan arsa sahibi adına düzenleneceği tabiidir. Dolayısıyla, ödenen hizmet bedellerine ilişkin (ödeme müteahhit tarafından yapılsa dahi) yapı sahibi adına düzenlenen belgeler müteahhit tarafından gider belgesi olarak kullanılamayacağından faturada yer alan tutarın da gider veya maliyet olarak indirimi mümkün değildir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

İzmir VD Başkanlığı Muktezası;
TC
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Sayı:4.35.16.01-176300 22.08.2011

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca şirketiniz tarafından arsa sahibi adına ödenen ve ödeme belgeleri arsa sahibi adına düzenlenen tapu bedeli,vergi resim ve harçlar,elektrik kurumuna ödenen tutarlar,belediyelere ödenen yol katılım payları ile mimarlık ofislerine ödenen proje ve yapı denetim hizmet bedellerinin şirketiniz tarafından gider veya maliyet olarak indirimi mümkün değildir.

Selamlar.
gider olarak indiriminin mümkün olmadığıda bizce kesindir.Konu daha önce alomaliyeye tarafımzca sorulmuştur.kaldı ki Denetim firması tarafından arsa sahbine kesilen fatura 5000 üzerinde ise denetim firması tarafından arsa sahibi adı kullanılarak B formunda beyan edilmektedir.Dolayısıyla BS'yi veren arsa sahibinin adını yazarken (faturanın işlenmesi halinde) BA'yı veren ise denetim firmasının adını yazacaktır.Bu da normal bir durum değildir.
Fakat şu da bir gerçek,müteahhit ödediği bu parayı haliyle gider veya maliyette de göstermek isteyecektir.Bunu nasıl yapabilecektir.Bir soru da buradan geliyor.İnşaat bitiminde daireler faturalandırılırken ödenen bu bedel dairelere paylaştırılarak düşürülebilir.Bu da benim görüşüm ama ne kadar geçerli olur bilemiyorum..
Saygılar