İnşaat Sektöründe Yeni Kdv Oranı

acziyet

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Ara 2006
Mesajlar
700
Konum
İSTANBUL
Malumuzdur arkadaşlar 2013 ocak ayından itibaren yeni tebliğe göre inşaatlarda kdv oranında değişiklik yapıldı ve birim m2 vergi değer 1-500: %1 501-1000: %8 ve üzeri %18 oldu ancak kurala göre bu konutun büyükşehir belediye sınırları içerisinde ve lüks veya 1.sınıf inşaat olması gerekiyor, bizim klasik inşaatların çoğu yapı ruhsatı 3.sınıf oluyor öyleyse eski tas eski hamam devam ediyor uygulama.. Bu konu hakkında net bilgi alan oldu mu acaba ? Teşekkürler..
 
İlgili Mevzuat Metni;
(6) (2012/4116 sayılı Kararname ile eklenen sıra Yürürlük: 01/01/2013)(1) sayılı listenin 11 inci sırasında yer alan net alanı 150 m2’ye kadar konutlardan; 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde (16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler hariç), lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri;
a) Beşyüz Türk Lirası ile bin Türk Lirası (bin Türk Lirası hariç) arasında olan konutların tesliminde bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen vergi oranı,
b) Bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutların tesliminde bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen vergi oranı,
uygulanır. (2012/4116 sayılı BKK nın 7 nci maddesi ile eklenen fıkra. Yürürlük: Yapı ruhsatı 1/1/2013 tarihinden itibaren alınan konut inşaat projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi bu tarihten itibaren yapılacak konut inşaatı projelerine ilişkin konut teslimlerine uygulanmak üzere 01/01/2013)

Özet:
1) Yapı Ruhsatı Tarihi: 01.01.2013 tr. ve sonrası olacak.
2) Konut en fazla net alanı 150 m2 olacak.
3) Konut Büyükşehirde yapılacak.
4) 6306 Sayılı Kanun kapsamı dışında olacak.
5) İnşaat Lüks veya Birinci Sınıf İnşaat olacak. (Sonradan yapı ruhsatı tadili ile bu sınıfa girenler dahil)

Yukarıdaki 5 maddeye de evet cevabını veriyorsak ilaveten aşağıdaki sorunun cevabını da araştırmalıyız.

Arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri;

a) 500-1000 TL (bin Türk Lirası hariç) arasında olan konutların tesliminde %8
b) 1000 TL üzerinde olan konutların tesliminde %18 vergi oranı uygulanacak.

Soru İşareti;?
Yukarıda yazılı 1,2,3 ve 4. maddeler açık olmakla birlikte, 5. maddeye ilişkin Lüks veya Birinci Sınıf İnşaattan kastın ne olduğu konusunda bir açıklık bulunmamaktadır. Zira Yapı Ruhsatı üzerindeki Yapının Sınıfı Bayındırlık m2 maliyetlerinin tespitine ilişkin sınıfı ifade etmektedir. Kanun koyucunun kastı bu mudur. Yoksa 15.12.1982 tarih ve 17899 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bina İnşaat Sınıflarının Tespitine Dair Cetvel midir?

İlgili Cetvel 15.12.1982 tarih ve 17899 sayılı Resmi Gazete 62 ve 63. sayfalarında mevcut
T.C. Resmi Gazete
 
Soru İşareti;?
5. maddeye ilişkin Lüks veya Birinci Sınıf İnşaattan kastın ne olduğu konusunda bir açıklık bulunmamaktadır.

Sayın Ali PINAR,

Sorunuza cevap vereyim sorunuza cevap vermeden bir bilgi geçelim.

Otellerde nasıl 5 yıldızlı olanlar en lüksler arasına giriyor ise inşaat sınıfındada böyledir fakat maliye ne hikmet ise karıştırmış

Sorunuza gelince Lüks Sınıfa zaten ruhsat verilmiyor.
Birinci sınıftan kasıt : Basit kümes,çardak,baraka vs ile tanımlanmış (Bayındırlık Bakanlığında bu şekilde)

15.12.1982 tarihindeki (30 yıl önce) kanununda,

Lüksten kasıt : Duvarı bakır çini kaplama çatısı bakır
Birinci sınıf : Dış duvarı suni taş ve metal kaplama püskürtme.

30 yıl öncesinin inşaat sınıfı fakat ortalık durulunca Maliye sınıf belirleyeceğini düşünüyorum.

İyi Günler.
 
Son düzenleme:
Maliye yüzde 18 KDV’yi kümesten toplayacak!

Konutlarda yüzde 18’lik KDV’yi düzenleyen son kararnamade, ciddi bir belirsizlik var. Düzenlemeye ‘lüks veya birinci sınıf inşaat’ şartı getirilmiş. Ancak ruhsatlarda lüks sınıf tanımı yok. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, birinci sınıfın karşılığına; bahçe duvarı, kümes ve baraka gibi yapıları almış. Şimdi ciddi bir ‘sınıf problemi’ yaşanacak.

YENİ KDV uygulamasında, dikkati çeken en önemli nokta, büyükşehir belediyesi sınırları içinde, “lüks inşaat” ile “birinci sınıf inşaat” olarak yapılan binalardaki konutların, m2 olarak büyüklüğü ne olursa olsun, “yüzde 8 ya da yüzde 18” KDV’ye tabi tutulmasıyla ilgili..

Buna göre; ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıf inşaatlarda, eski uygulama aynen devam edecek.
LÜKS VE BİRİNCİ SINIF NE?
Lüks Sınıf İnşaat:

Yaptığımız araştırmalara göre “lüks sınıf” olarak, inşaat ruhsatı verilmiyor. O nedenle, ruhsatında “lüks sınıf” yazan bir inşaata rastlamak da mümkün değil.

Birinci Sınıf İnşaatlar:

Çevre ve Şehircilik (eski adıyla Bayındırlık ve İskan) Bakanlığı’nın 28 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “2012 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Tebliği”nin “yapı sınıfları” ile ilgili listesine bakıyoruz;

- Lüks sınıf yok.

- Birinci Sınıf yapılara bakıyoruz;

3 m yüksekliğe kadar kagir ve betonarme istinat ve bahçe duvarları, basit kümes ve basit tarım yapıları, plastik örtülü seralar, baraka ve geçici kullanımı olan yapılar, yardımcı yapılar, gölgelikler-çardaklar vs..

- Dördüncü Sınıf yapılara bakıyoruz;

A Grubu yapılar arasında, apartman tipi konutlar (Bina yüksekliği 21.50m’yi aşan, asansörlü ve/veya kaloriferli konutlar vs. yer alıyor.

- Beşinci Sınıf yapılara bakıyoruz;

A Grubu yapılar arasında, yüksekliği 50.50 m’yi aşan yapılar, alış veriş kompleksleri vs. yer alıyor.
KDV’DE SINIF KARMAŞASI
Konut yapan inşaat firmalarının ruhsatlarına bakıyoruz; “lüks sınıf” veya “Birinci sınıf” yazılı değil. Örneğin 4/A yazılı.

Daha açık bir anlatımla, birinci sınıfta en basit inşaatların yer aldığını, sınıf yükseldikçe inşaat kalitesinin arttığını fark ediyoruz. İnşaat ruhsatlarına göz attığımızda; kaliteli konut inşaatların da “dördüncü sınıf” veya “beşinci sınıf” yazılı olduğunu fark ediyoruz. Olay bu yönüyle değerlendirildiğinde, KDV Kararnamesi’ndeki lüks ve birinci sınıfa giren “konut inşaatı” bulunmadığı göze çarpıyor.
YAPI RUHSATI ÖNEMLİ
KDV ile ilgili Kararname’de;

“Net alanı 150 m2’ye kadar olan konutlardan; Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde(...) lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinadentespit edilen arsa birim m2 değeri...” hükmü yer alıyor (Bkz.1Ocak 2012 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2012/4116 sayılı Kararnamenin eki karar).

Buradan anlaşıldığına göre, KDV oranı yönünden “yapı ruhsatı” önemli. İnşaat kalitesinin yükseltilmesinde de “yapı ruhsatının sonradan revize edilmesi” önemli.
Görüldüğü gibi, KDV oranları ile ilgili kararnamede de “yapı ruhsatı” esas alınıyor.

Konutlarla ilgili yapı ruhsatlarında da “lüks sınıf” ve “birinci sınıf” yok!

O zaman yüzde 8 ve 18 KDV nasıl uygulanacak?
İNŞAAT SINIFLARI CETVELİ
Araştırmalarımıza devam ediyoruz..

15.12.1982 tarihli yani 30 yıl önceki Resmi Gazete’de yayınlanmış “Bina İnşaat Sınıflarının Tespitine Dair Cetvel”e rastlıyoruz. O cetvelde;

Lüks İnşaat:

Dış duvarlar: mermer, çini, bakır kaplamalı, Çatı örtüsü: Bakır ve kurşun kaplamalı, ısı yalıtımlı, Tavan: İkiden fazla odası gizli ışıklandırma, ses tecritli asma tavan (sert ağaç, aliminyum, alçı vb.), İç duvarlar: İkiden fazla odası ısı ve ses yalıtımlı, sert ağaç kaplama, Taban (döşeme): İkiden fazla odası mermer ve benzeri tabii taş, ahşap parke, halı kaplamalı.

Birinci Sınıf İnşaatlar:

Dış duvarlar: Tabii (troverten vb.) ve suni taş, kaliteli ahşap ve metal kaplamalı, Çatı örtüsü: ısı yalıtımlı ve alüminyum kaplamalı çatı, ısı ve su yalıtımlı teras, Tavan: Püskürtme sıvalı, 1 veya 2 odası ahşap kaplama veya düz alçı sıvalı. İç duvarlar: İkiden fazla odası yağlı boya yıkanır kağıt ve benzeri madde ile kaplama, Taban (döşeme): 1 veya 2 odası suni mermer, seramik, ahşap parke, halı kaplamalı.

Bunlar 30 yıl önceki malzemeler, teknoloji, inşaat kalitesi vs. esas alınarak yapılmış bir tanım. Aradan 30 yılı aşkın bir süre geçti. Türkiye’de ve dünyada inşaat yapımında ve kalitesinde her şey o kadar değişti ki 1982 yılı tanımını 2013’de uygulamak hatta bulmak mümkün değil.
Değişiklik gerekiyor
İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü. Ekonominin üçte birini doğrudan, üçte birini de dolaylı ilgilendiriyor. Bu sektördeki durgunluk veya canlılık, ekonomiye aynen yansıyor. İnşaatlardaki yeni KDV uygulaması, o nedenle son derece hassas bir konu.

Gelir İdaresi Başkanlığı, KDV konusuna ve uygulamasına son derece hakim bir kadroya sahip.

Yukarıdaki olayda, belli ki gözden kaçan ya da yanlış anlamalara neden olabilecek “ince bir nokta” var.

Uygulama fiilen başlamadan, konutlardaki yeni KDV uygulaması gözden geçirilmeli..

Şükrü Kızılot-Alıntı
 
Sayın asuri33,

Bir önceki mesajımda ''30 yıl öncesinin inşaat sınıfı fakat ortalık durulunca Maliye sınıf belirleyeceğini düşünüyorum.'' belirtmiştim.

İyi Günler.
 

Benzer konular

Üst