İnşaatı Biten Dairede Fatura Ne Zaman Kesilecek

Üyelik
12 Haz 2006
Mesajlar
58
İnşatı bitmiş dairenin faturası ne zaman kesilmesi gerekmektedir. Örnek: İnşaatı bitmiş ancak tapu devri gerçekleşmemiş daireye ait fatura kesilirmi kesilirse dayanagı ne olmalıdır. Daireyi alan kişi ödemeleri banka kanalı ile yapmakta bu faturayı yazmamıza bir dayankmıdır. ?
 
Sayın neco645;

Biten inşaatın Fiilen alıcıya teslim tarihinde faturayı düzenlemeniz gerekmektedir. Tapu tarihi fatura düzenlenilmesi için beklenmemelidir. Fiilen Teslim yeterlidir.

Bankadan gelen paralar inşatın bitimine kadar Avans olarak değerlendirilir.

Saygılar
 
Ali PINAR' Alıntı:
Sayın neco645;

Biten inşaatın Fiilen alıcıya teslim tarihinde faturayı düzenlemeniz gerekmektedir. Tapu tarihi fatura düzenlenilmesi için beklenmemelidir. Fiilen Teslim yeterlidir.

Bankadan gelen paralar inşatın bitimine kadar Avans olarak değerlendirilir.

Saygılar

Sayın neco645

Bu konuda Sayın Ali PINAR a katılıyorum

Fiilen teslim gerçekleşmişse tapu devri beklenmeden fatura kesilmelidir.

Ancak avans olarak alınan paralar teslim sayılmaz.

Bu konuyla ilgili bir özelge aktarıyorum.

MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 22/05/1998
SAYI : B.07.0.GEL.0.52/5279-45-112/19201
KONU : Gayrimenkul teslimlerinde vergiyi doğuran olay hk.

MANİSA VALİLİĞİNE
(Defterdarlık : Gelir Müdürlüğü)

İLGİ : 19.01.1998 tarih ve 443 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan ....... Yapı Kooperatifi Başkanlığına verilen ..... tarih ve .... sayılı özelgeniz ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.

Söz konusu özelgenizin son parağrafında vergiyi doğuran olayın, gayrimenkulün tapuda devir işlemi sırasında meydana geldiği belirtilmektedir.

Bilindiği gibi 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1. maddesinde, Türkiye’de yapılan ve ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olacağı hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 2/1. maddesinde teslim, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesi olarak tanımlanmıştır.

Buna göre gayrimenkul teslimlerinde vergiyi doğuran olay; gayrimenkulün tasarruf hakkının devredildiği tarihte meydana gelmektedir. Bu gibi durumlarda vergiyi doğuran olayın, tapuda devir işleminden önce de meydana gelebileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini ve konunun buna göre değerlendirilerek yapılmasını rica ederim.
Bakan a.
Daire Başkanı
 
biten inşaatın muayyen bölümleri için satış ,tapraktan olmuş olabileceği gibi inşaat devam ederken de yapılabilir..tabiidirki tamamen bitmiş olduğu zamanda satış gerçekleşmiş olabilir.her durumda fatura kesilebilir.ve teslimle birlikte vergiyi doğuran olay bu asnada gerçekleşir.ve dahası fatura kesildiğinde satış tapuya tescil edilmemiş de olabilir.tescil işlemi ileriki bir tarihe ötelenebilir.fatura kesmek "satış" ile mümkündür.
 
gurdal67' Alıntı:
fatura kesmek "satış" ile mümkündür.


Sayın gurdal67

Satış yapmak Vergiyi (kdv ) doğuran olay değildir.

Satış sadece ticari olayın başlangıç aşamasıdır,bu aşamadan sonra avans olarak para da tahsil edebiliriz.

Ancak fatura kesmek zorundada değiliz.

Vergiyi doğuran olay aşağıda tanımlanmıştır.

Satış bunların içinde değildir.

....

Vergiyi Doğuran Olayın Meydana Gelmesi
Madde No 10
Kapsam
Vergiyi Doğuran Olay:
a) Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması,

b) Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi,

c) Kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması,

d) Komisyoncular vasıtasıyla veya konsinyasyon suretiyle yapılan satışlarda, malların alıcıya teslimi,

e) Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesine başlanması veya nakliyeci veya sürücüye tevdii,

f) (4369 sayılı Kanunun 82'nci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlük; 1.1.1999)(*)

g) Su, elektrik, gaz, ısıtma, soğutma ve benzeri enerji dağıtım veya kullanımlarında bunların bedellerinin tahakkuk ettirilmesi,

h) (3316 sayılı Kanunun 2'inci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.)

ı) İthalatta, Gümrük Kanununa göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise (4369 sayılı Kanunun 81'inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük: 1.8.1998)(**)gümrük beyannamesinin tescili,

j) İkametgâhı, işyeri, kanunî merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlar tarafından yabancı ülkeler ile Türkiye arasında yapılan taşımacılık ile transit taşımacılıkta (4503 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 5.2.2000) gümrük bölgesine girilmesi veya gümrük bölgesinden çıkılması,(***)

Anında meydana gelir.
 
sayın arkadaşım
a) Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması,( ben bundan "satış "anlarım..)
b) Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi(ben bundanda "satış" anlarım)
c) Kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması,(BU DA SATIŞTIR)
d) Komisyoncular vasıtasıyla veya konsinyasyon suretiyle yapılan SATIŞlarda, malların alıcıya teslimi,(bu iyi bir "satış" örneği..)
e) Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesine başlanması veya nakliyeci veya sürücüye tevdii,(burda "satış" anlaşması olmuş mal yola çıkıyor)
vel hasıl ..bu hallerin herbiri satış emaresi ve satış olayının tezahürleridir....ve "vergi doğuran olay" bu anda gerçekleşir...sana katıldığım yer ise ..evet
inşaat işi ile ilgili avans olayı var ya..(ki zaten konumuzda buydu..)işte orda haklısın..
 
Sayın gurdal67


Bu bölüm bana göre 20-10-2006, 15:47:09 itibariyle kapanmalı idi.

Ancak buna rağmen destekleyici bir bilgi ek kaynak veya karşı görüş sunulabilirsiniz.

Ama Bu saatten sonra aksi görüşte değilseniz ve ek bir bilgi sunmayacaksanız, tereddüt uyandıracak bir şekilde neden konuya müdahil olma ihtiyacı hissettiniz.?

Bu müdahaleniz neticesinde Gereksiz yere konu uzamıyor mu?


.
 
müdahelemde haklıyım..ama haklısın konu uzadı..bendende bu kadar..
 
Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim arkadaşlar. Ancak mantıksal olarak düşünüldüğünde bana yanlış gelmekte şöyleki mütahit satışı gerçekleştirmediği (tapudan yani ) yer ile ilgili 3 cü 4 cü şahıslara aynı yer ile ilgili satış yapabilir. Bu işlemi yaptığında en son olarak tapuyu alan adamın faturasımı sizce geçerliliği daha yüksektir yoksa diğerlerinin geçerliliği yüksektir. Kolay gelsin
 

Benzer konular

Üst