İnşaatlar Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sera
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sera

Katkı Sunan Üye
Merhaba, şu ana kadar gıda işi yapan bir şirketimiz var. Fakat bundan sonra inşaat işine de başlayacak.(Ana sözleşmesinde var). Bina yapıp satacak. (Kat karşılığı veya arsa alıp yapıp satacak) İnşaatla ilgili aldığı faturaları demir,beton,pompa hizmeti, alçı vs. hangi hesaba atmak uygun olur. İnşaatlarla ilgili bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. (Özellikle bunlar hangi hesaba atılır? Kar zarar nasıl hesaplanır gibi)

sayın sera hammadde girişi olan malları 150 ler altında açacağın hesaplarda izlersin örneğin

150.01 İnş hes 2354 paftada

150.01.01 demir
150.01.02 çimento
150.01.03 kireç
150.01.04 kereste
gibi hesaplar açarsın
hizmet giderlerini 740 alt hesaplarda açarsın
genel üretim giderleri 730 açarsın vs
inşaat tamamlandıkça tamamlanan kısmı yarı mamule atarsın örneğin 1 . kat atıldı buna XXX kadar demir ,XXXX kadar çimento XXXX kdar işçilik vs gitti

150.01.01 xxxx A
150.01.02 xxxx A
150.01.03 xxxx A
151 XXXX B

inşaatla ilgili her gider hesabını ilgili yansıtması ile 151 yansıtırsın
740 LARIN HEPSİNİ
741 İle 151 yansıtıp orada bekletirsin

inşaat bitene kadar buşekilde yarımamul olarak düşünüp bitiminde 151 leri 152 ye alıp mamul oluşturursun. Kar zararı inşaat bitiminde oluşur kaçliraya sattı isen152 ile arasındaki fark kardır.

araştırmanızda başarılar ben bukadar katkı yapabilirim. :)

Sayın osman, teşekkür ediyorum.
Diğer arkadaşlardan da böyledir veya değildir şeklinde görüş bekliyorum.
Herkese iyi çalışmalar...

Arkdaşlar, bulduğum bir kaynakta şöyle diyor:
Uygulama kolaylığı açısından, inşaat taahhüt işlerinde malzeme kullanımları stok hesaplarından geçirilmeksizin doğrudan gider hesaplarına intikal ettirilir.Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yani malzeme alışlarını 150 nolu hesapta mı izlemeliyim yoksa direkt 740 nolu hesabımı kullanmalıyım? Görüşlerinizi bekliyorum...

!!!

Tadilata dayalı inşaat taahhüt işlerinde kullanılan malzemelerin 740 Hizmet üretim maliyeti olarak değerlendirilmesi, diğer durumda üretim maliyeti hesaplarının kullanılması gerekir.

bence bütün malzeme girişleri 150 hesab yoluyla yapılmalı zira girişler 740 yapılırsa hammade girdiği gibi hemen işlendi gibi bir durum söz konusu olur . Artan kullanılmayan malzemeyi geri 150 ye nasıl çekeceksiniz bence tdhp aykırı olur. sayın türk_beye aynen katılıyorum

Kod:
150. İLK MADDE VE MALZEME 

Üretimde veya diğer faaliyetlerde kullanılmak üzere işletmede bulundurulan hammadde, yardımcı madde, işletme malzemesi, ambalaj malzemesi ve diğer malzemelerin izlendiği hesaptır.

Sayın sera
Yap-sat işinde kullandığınız malzemeleri 150 hs takip etmelisiniz.

Kat Karşılığı İnşaat İşinde imalat muhasebesi kayıtları 150-710-711
720-721, 730,731, 151-152 ve satışta 152-620 Hesaplarında takip edilir.

Yapılan İş inşaat Taahhüt İşi ise 740-741 ve 622 Hesaplar Gelirler ise Yıl İçi Biten İnş.Taahhüt işlerinde 600, Yıllara Sari İnş.İşlerinde 350,356 Hs.lar ve Yıl Sari İşlerin Maliyetleride dönem sonunda 741,170-176 Hs.kullanılır.

Kendi Kullanımına tashih için (örneğin Fabrikasının İnşaatı) 150,258 Hs.

merhabalar,bizim de gıda işiyle uğraşan firma ek faaliyet olarak kendi arsası üzerinde yap-sat inşaat işine girdi.ve biz alınan demir,çimento,kapı,her ne masraf olursa olsun 740hesabı alt kalemlere ayırarak tüm alınanları buraya işledik ancak geçiçi beyanname dönemlerinde inşaat bitmediği için inşaat giderlerini 151hesabla kapatarak kar/zararı etkilenmesine izin vermedik.ayrıca kdv sinide alt kaleme ayırarak ayrı gösterdik.belki iade falan doğar diye.ve firmanın ymm de bu işleme onay verdi. iyi çalışmalar

740 hesap kullanılmaz
150 de hammaddeler biriktilirilip
kullandıkça 710 hesap işletilir
ordanda 151 152 hesaplar
aynen imalat işletmesi kayıtları tutulur

örn: birisi çeket imal eder
sende bina imal ediyon

saliha' Alıntı:
merhabalar,bizim de gıda işiyle uğraşan firma ek faaliyet olarak kendi arsası üzerinde yap-sat inşaat işine girdi.ve biz alınan demir,çimento,kapı,her ne masraf olursa olsun 740hesabı alt kalemlere ayırarak tüm alınanları buraya işledik ancak geçiçi beyanname dönemlerinde inşaat bitmediği için inşaat giderlerini 151hesabla kapatarak kar/zararı etkilenmesine izin vermedik.ayrıca kdv sinide alt kaleme ayırarak ayrı gösterdik.belki iade falan doğar diye.ve firmanın ymm de bu işleme onay verdi. iyi çalışmalar

sayın saliha işin özünü çok güzel bir şekilde anlatmış,

Hangi hesap kullanılacağından öte işin kar zararı etkileyip etkilememesi önemlidir. İster önce gider kalemleri kullanılıp iş bitmemişse dönem sonuda aktifleştirilir ya da direk aktifleştirilir.

Diğer bir püf noktasıda üretimin mamul (daire, dükkan, proje...) bazında detaylandırılıp bu mamullere sarfiyatın da miktar olarak takibinin yapılabileceği sistemi kurmaktır. Olurki bir randıman gerektiren bir inceleme gelir bayındırlığın m2 analizleri unutulmamalı....

Merhaba arkadaşlar, ben de inşaat malzemesi alışlarını 150 nolu hesaba attım. Malzeme kullanıldıkça dediğiniz gibi 710 borçlu, 150 nolu hs.alacaklı yaptım. İşçi giderleri vs. 740 nolu hesaba attım.Yalnız inşaat bu geçici vergi döneminde bitmedi. Bu durumda 710 ve 740 nolu hesaplar açık. Bu giderleri bu dönemde indirmiyor muyum? Eğer öyleyse bu hesaplar inşaat bitene kadar açık mı kalacak yada kapanaksa nasıl kapatacağız? Herkese iyi çalışmalar.

Arkadaşlar anlatamadım galiba. Demek istediğim bu inşaat giderleri, inşaat bitmediği için bu geçici vergi döneminde kardan düşülecek mi düşülmeyecek mi? Cevaplarınızı bekliyorum.

!!!

sera' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar, ben de inşaat malzemesi alışlarını 150 nolu hesaba attım. Malzeme kullanıldıkça dediğiniz gibi 710 borçlu, 150 nolu hs.alacaklı yaptım. İşçi giderleri vs. 740 nolu hesaba attım.Yalnız inşaat bu geçici vergi döneminde bitmedi. Bu durumda 710 ve 740 nolu hesaplar açık. Bu giderleri bu dönemde indirmiyor muyum? Eğer öyleyse bu hesaplar inşaat bitene kadar açık mı kalacak yada kapanaksa nasıl kapatacağız? Herkese iyi çalışmalar.

sn.sera

Yap-sat işlerinde 740 nolu hesabı kullanmanız yersiz olur, çünkü hizmet değil mamül üretilmektedir.bunu yerine 730 genel üretim giderleri hesabını kullanmanız gerekir.

710 ve 730 nolu hesapları dönem sonlarında 151 yarı mamül-üretim hesabına alınıp inşaat tamamlana kadar kadar bu hesapta bekleterek tamamlanan kısımlar için 152 mamüller hesabına virman yapılmalıdır.

saygılarıma

butterfly effect' Alıntı:
saliha' Alıntı:

sayın saliha işin özünü çok güzel bir şekilde anlatmış,

Hangi hesap kullanılacağından öte işin kar zararı etkileyip etkilememesi önemlidir. İster önce gider kalemleri kullanılıp iş bitmemişse dönem sonuda aktifleştirilir ya da direk aktifleştirilir.

Diğer bir püf noktasıda üretimin mamul (daire, dükkan, proje...) bazında detaylandırılıp bu mamullere sarfiyatın da miktar olarak takibinin yapılabileceği sistemi kurmaktır. Olurki bir randıman gerektiren bir inceleme gelir bayındırlığın m2 analizleri unutulmamalı....

sayın sera,

sayın saliha'nın muhasebe kayıtlarına katılmamakla birlikte, aslında beklediğiniz cevap daha önce size iletilmiş.

kat karşılığı vb. yap-sat inşaat işi ile uğraşan firmaların muhasebe kayıtları aşağıdaki şekilde olmalıdır.

inşaatın sadece kumdan ve işçilikten ibaret olduğunu ve kdv'nin olmadığını düşünelim.

1. 100 kg kumu 1.000,00 ytl'ye aldığınızı düşünürsek, 150 ilk madde ve malzeme hesabına 1.000,00 ytl borç ilgili cari hesaba alacak kaydedilir.

2. inşaat ile ilgili işçilik giderinizin (ssk ve vergi kesintilerinin olmadığını varsayarsak) 500,00 ytl olduğunu düşünürsek, 720 işçilik giderleri hesabına 500,00 ytl borç ilgili cari hesaba alacak kaydedilir.

3. dönem sonunda aldığımız 100 kg kumun 50 kg'lık kısmını kullandığımızı düşünürsek, 710 ilk madde ve malzeme giderleri hesabına 500,00 ytl borç, 150 ilk madde ve malzeme hesabına alacak kaydedilir.

4. 710 ve 720 hesapların bakiyeleri, 151 hesaba borç ve 711 ve 721 yansıtma hesaplarına alacak kaydedilir.

yukarıdaki muhasebe kayıtlarından da görüldüğü gibi, inşaatın bitip şatışın gerçekleşmemesi durumunda hammadde ve işçilik giderlerinin sonuç hesaplarına intikal ettirilmesi olanaklı değildir.

5. inşaat tamamlandığında 151 hesapta biriken toplam maliyet, 152 ürünler hesabına borç, 151 hesaba alacak kaydedilir.

6. daireler satıldıkça satılan dairenin maliyet tutarı 620 satılan mamuller hesabına borç, 152 hesaba alacak kaydedilir.

yani satış gerçekleşmeden maliyet kaydedilmesi mümkün değildir.

firmanızın yaptığı iş "özel inşaat" işdir.özel inşaat işleri bir tür "üretim işidir"
dolayısıyla bir üretim işletmesinde maliyetleri nasıl muhasebeleştiriyorsak bu da aynen öyledir.150-710-720-730-151-152 gibi hs kullanılır
inşaat taahhüt işleri ise hizmet üretimi olduğundan 740 hs.....hesaplar kullanılacaktır.