butterfly effect' Alıntı:
saliha' Alıntı:
merhabalar,bizim de gıda işiyle uğraşan firma ek faaliyet olarak kendi arsası üzerinde yap-sat inşaat işine girdi.ve biz alınan demir,çimento,kapı,her ne masraf olursa olsun 740hesabı alt kalemlere ayırarak tüm alınanları buraya işledik ancak geçiçi beyanname dönemlerinde inşaat bitmediği için inşaat giderlerini 151hesabla kapatarak kar/zararı etkilenmesine izin vermedik.ayrıca kdv sinide alt kaleme ayırarak ayrı gösterdik.belki iade falan doğar diye.ve firmanın ymm de bu işleme onay verdi. iyi çalışmalar
sayın saliha işin özünü çok güzel bir şekilde anlatmış,
Hangi hesap kullanılacağından öte işin kar zararı etkileyip etkilememesi önemlidir. İster önce gider kalemleri kullanılıp iş bitmemişse dönem sonuda aktifleştirilir ya da direk aktifleştirilir.
Diğer bir püf noktasıda üretimin mamul (daire, dükkan, proje...) bazında detaylandırılıp bu mamullere sarfiyatın da miktar olarak takibinin yapılabileceği sistemi kurmaktır. Olurki bir randıman gerektiren bir inceleme gelir bayındırlığın m2 analizleri unutulmamalı....
sayın sera,
sayın saliha'nın muhasebe kayıtlarına katılmamakla birlikte, aslında beklediğiniz cevap daha önce size iletilmiş.
kat karşılığı vb. yap-sat inşaat işi ile uğraşan firmaların muhasebe kayıtları aşağıdaki şekilde olmalıdır.
inşaatın sadece kumdan ve işçilikten ibaret olduğunu ve kdv'nin olmadığını düşünelim.
1. 100 kg kumu 1.000,00 ytl'ye aldığınızı düşünürsek, 150 ilk madde ve malzeme hesabına 1.000,00 ytl borç ilgili cari hesaba alacak kaydedilir.
2. inşaat ile ilgili işçilik giderinizin (ssk ve vergi kesintilerinin olmadığını varsayarsak) 500,00 ytl olduğunu düşünürsek, 720 işçilik giderleri hesabına 500,00 ytl borç ilgili cari hesaba alacak kaydedilir.
3. dönem sonunda aldığımız 100 kg kumun 50 kg'lık kısmını kullandığımızı düşünürsek, 710 ilk madde ve malzeme giderleri hesabına 500,00 ytl borç, 150 ilk madde ve malzeme hesabına alacak kaydedilir.
4. 710 ve 720 hesapların bakiyeleri, 151 hesaba borç ve 711 ve 721 yansıtma hesaplarına alacak kaydedilir.
yukarıdaki muhasebe kayıtlarından da görüldüğü gibi, inşaatın bitip şatışın gerçekleşmemesi durumunda hammadde ve işçilik giderlerinin sonuç hesaplarına intikal ettirilmesi olanaklı değildir.
5. inşaat tamamlandığında 151 hesapta biriken toplam maliyet, 152 ürünler hesabına borç, 151 hesaba alacak kaydedilir.
6. daireler satıldıkça satılan dairenin maliyet tutarı 620 satılan mamuller hesabına borç, 152 hesaba alacak kaydedilir.
yani satış gerçekleşmeden maliyet kaydedilmesi mümkün değildir.