İnşaatlarda Geçici Kabul İşlemi ve k/z

Üyelik
14 Nis 2009
Mesajlar
2
Yıllara yaygın inşaat işlerinde mesela 31.12.2008 de geçici kabul yapılıyor ve kesin kabul işlemi 1 yıl sonra yapılacak ve kesin kabuldede eksik işlerden dolayı imalat yaptırılabilir ve ayrıca banka teminat mektupları kesin kabulden sonra iade olunur ve bu süre içinde 3 ayda bir işle ilgili mektuplara bankaya komisyon ödenir .
bu durumda k/z hesabı geçici kabulden sonra mı yoksa kesin kabulden sonramı hesap edilir.
 
Ynt: İnşaatlarda Geçici Kabul İşlemi ve k/z

İnşaat ve Onarma İşlerinde İşin Bitimi


Kanun Ad GELİR VERGİSİ KANUNU
Madde No 44
Kapsam
(2361 sayılı Kanunun 31'inci maddesiyle değişen madde) İnşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde (5035 Sayılı Kanunun 48/4-b maddesiyle değişen ibare. Geçerlilik:01.01.2004; Yürürlük:02.01.2004) geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih(*); diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bitim tarihi olarak kabul edilir.
Bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılat, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kâr veya zararının tespitinde dikkate alınır.
 
İnşaatı biten bina için sonraki yıllarda yapılan giderler

merhabalar,

2008 de inşaatı biten binamız için sgk işçilik fark primi hesapladı ve fark prim borcumuzu gecikmeli olarak 2009 da ödedik. ödediğimiz bu primleri direkt olarak gider olarak yazabilirmiyiz? yoksa bina maliyetine atıp amortismana mı tabi tutacağız?

aynı binanın 2 nolu harç vergisinide 2009 da ödedik. bunuda giderleştirebilirmiyiz? yoksa amortismana mı tabi tutmalıyız?

yani burda da araçlardaki gibi yıl sonuna kadar maliyete sonraki yıllarda gider mi yapılır.

teşekkürler.
 
Ynt: İnşaatlarda Geçici Kabul İşlemi ve k/z

Maliyet Bedeli:

Madde 262 - Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetleriyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder.
 
Üst