fonradar

İnşaatta Sıva İşçilik Hizmeti Alımı Hk.

Üyelik
7 Tem 2005
Mesajlar
42
Konum
ist
Kıymetli Arkadaşlar,
Satın aldığımız arsalara konut inşa edip satmakla iştigal eden limited şirketiz. bütün inşaatlarımızda kaba ve ince sıva işlerini anlaştığımız tek bir kalfaya yaptırıyoruz. şu ana kadar kalfa ve ekibi bünyemizde sigortalıyken bundan böyle kalfaya bir işyeri tesis edip işçilerini kendi işyeri namı altında çalıştırmasını ve dönem dönem bize hizmet faturası kesmesini öngördük. sıva işinden hariç diğer işlerde kendi işçilerimiz istihdam edilmektedir. sıva işçileri bir şantiyede iş bitince diğerine geçiyorlar bu böyle devam ediyor. şimdi; ssk da işyeri dosyası açılırken kalfanın her şantiyemiz için ayrıca dosya numarası alması gerekir mi? kalfanın bir işyeri merkezi mevcut adres olarak. işçiler bu adreste sigortalı kaydedilseler yeterli midir? ve son olarak ssk da 'taşeron' uygulamasının benim bilmediğim bir nüansı var mı? Ssk açısından taşeronluk ne anlama gelmektedir? (Kaldı ki bizim inşaatlarımızda kalfanın taşeron olduğunu düşünmüyorum çünkü biz inşaatlarımızı kendimiz yapıyoruz ayrıca bir yükleniciye yaptırıyor değiliz.) umarım yeterince açık izah edebilmişimdir. Değerli vakitleriniz için şimdiden teşekkür ederim...
 
Ynt: İnşaatta Sıva İşçilik Hizmeti Alımı Hk.

SSK da her şantiye için ayrı dosya açmak zorunda diye biliyorum
 
Ynt: İnşaatta Sıva İşçilik Hizmeti Alımı Hk.

merhaba;
"...........bundan böyle kalfaya bir işyeri tesis edip işçilerini kendi işyeri namı altında çalıştırmasını ve dönem dönem bize hizmet faturası kesmesini öngördük. ........." demişsiniz.

öngördüğünüz durum ile; "işçilik hizmeti" satın almanız başka işlerde mümkündür ancak. inşaat işlerinde asgari işçilik hesabı sözkonusu olduğundan buna izin verilmemekte. mümkün olan işlerde de, iş sonunda işle ilgili işçilik tutarını tamamladığınızı, karşı firmanın size keseceği faturaya dayanarak kuruma beyan etmeniz gerekecek. beyan ettiğiniz takdirde de (beyanınızın ) doğruluğunun tesbiti için dosyanız incelenmek üzere ssk müfettişlerine sevk edilecek, işle ilgili defter ve belgeleriniz istenecek. sonucunun ne zaman geleceği belli olmayan bir inceleme başlayacaktır.

"...ssk da işyeri dosyası açılırken kalfanın her şantiyemiz için ayrıca dosya numarası alması gerekir mi?....." demişsiniz;
kalfanız her şantiyenizde ayrı ayrı dosya açamaz. inşaat işi olduğundan yapı ruhsatı istenecek ruhsat başkasının adına olacağından da (asgari işçilik hesabı nedeniyle) ayrı dosya tescil talebi kabul edilmeyecektir.

."....ve son olarak ssk da 'taşeron' uygulamasının benim bilmediğim bir nüansı var mı?...." demişsiniz;
taşeronluk hakkında tam olarak ne bildiğinizi bilmemiz gerekir.

".... Ssk açısından taşeronluk ne anlama gelmektedir? (Kaldı ki bizim inşaatlarımızda kalfanın taşeron olduğunu düşünmüyorum çünkü biz inşaatlarımızı kendimiz yapıyoruz ayrıca bir yükleniciye yaptırıyor değiliz.) ...." demişsiniz;
Ssk açısından taşeronluk
506 sy. ssk kanunu
Üçüncü kişinin aracılığı:

Madde 87 -
Bir işte veya bir işin bölüm veya eklentilerinde işverenden iş alan ve kendi adına sigortalı çalıştıran üçüncü kişiye aracı denir.

sizin yukarıdaki öngörünüzle işinizi başka bir yükleniciye yaptırmış olacağınızdan kalfanız taşeronuınuz olacaktır.
bu durumda;
her şantiyenizde aranızda yapacağınız basit bir anlaşma ile veya her ikinizinde aynı anda vereceğiniz birer dilekçe ile taşeron ( kurumun tabiri ile aracı ) dosyası açarak ( aracı kodu alıp) işçiliklerin sizin asıl dosyanızda toplanmasını, iş sonunda sıkıntı yaratmadan kolayca asgari işçilik hesabının tamamlanmasını sağlıyabilirsiniz. işçilik için fatura ibraz etmeniz gerekmeyecek. işin sonunda yada hakediş ödeme dönemlerinde kalfanızdan ilgili taşeronluk dosyasından borcu yoktur yazısı getirmesini ister borcu varsa keserek, yoksa alacağının tamamını ödeme yapabilirsiniz. kesinti yapmanız halinde kesilen miktarın ftr. sını kestirmessiniz veya sizde yansıtma faturası kesersiniz. ancak işçilik faturalarında kdv açısından tevkifatlı işlem sözkonusu olabilir. bu durumda ( kdv açısından ) pekte bir avantajınız olmayacaktır.
önemli not: 1 kalfanızın taşeron dosyası tescil ettirebilmesi için düşündüğünüz gibi vergi mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekmektedir.
taşeron dosyasının açılışı için (siz dilekçenizde ; kurumunuz........... sicil numarasında kayıtlı işyerimizdeki sıva işlerinde..... tarihinden itibaren ..............'i taşeron olarak çalıştırmaya başlıyoruz. kalfanızda ; kurumunuz........... sicil numarasında kayıtlı ............... ne ait işyerindeki sıva işlerinde..... tarihinden itibaren .... (adet) işçi ile taşeron olarak çalışmaya başlıyorum. yazamanız yeterli oluyor. )

2 taşeron ( kurumun tabiri ile aracı ) dosyası açtırdığınız takdirde taşeron firma açılışta belirttiği işçilerin giriş bildirgelerini engeç aynı gün içinde kuruma vermek zorundadır. ilk tescildeki 30 günlük süre aracı dosylarında geçerli değildir.

umarım yardımcı olabilmişimdir.
iyi çalışmalar dilerim.
 
Ynt: İnşaatta Sıva İşçilik Hizmeti Alımı Hk.

sayın smmm_m,

evet aracı dosyası açtırdım sskda. kdv tevkifata tabi midir bunu tam öğrenemedim ama avantajımıza olmadığı açık ne yapalım artık... asıl işveren biraz da çalıştırılan işçilerin sağlık iş kazası vb. sorumluluklarının kısmen dahi olsa paylaşılması adına bunu böyle istedi..vakit ayırdınız teşekkür ederim, sağolun...
 
Üst