İnsan Kaynakları Mükellefiyeti

tugba_cag

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Ağu 2005
Mesajlar
208
Konum
antalya
merhabalar sevgili arkadaşlar...

sizlere bir konuda danışmak istiyorum. Baharat tic. yapan bir mükellef var ve ek iş olarak insan kaynakları takibi yapmak istiyor. Daha açık bir şekilde anlatmak gerekirse işçi arayan işyerlerine işçi, iş arayan işçilere de iş bulup, karşılığında hem işçiden hem de işverenden bir miktar komisyon alınıyor. Bu tarz faaliyette bulunan çok mükellef görüyor ve duyuyorum.

Benim öğrenmek istediğim, böyle bir faaliyet yapıldığında kaymakamlıktan yada belediyeden izin yada yetki belgesi almak gerekiyor mu?? Sonuç itibariyle derneklerde ve vakıflarda böyle durumlarda yetki belgesi almak gerekiyor. Bu bağlamda düşününce bu faaliyetler bana biraz paralel geliyor. Ben kaymaklığa da belediyeye de bizzat danıştım ama kimse kesin bir cevap veremedi.

Kaymakamlık bölye bir yetkinin sadece İş ve İşçi bulma Kurumu na ait olduğunu fakat yinede böyle bir faaliyette bulunulacaksa kaymakamlık tarafından tahkikat yapılması gerektiğini söylüyor ama kesin olarak emin olmadığını da belirtiyor.. Vergi dairesi kendileri açısından sakıncası olmadığı ve izin gerekmediği kanısında.. Bu doğrultuda ben de kilitlenmiş durumdayım.. İlginize şimdiden teşekkürler...

Tuğba Çağlayan
S.M.
 
Merhaba

Bahsettiğiniz bu faaliyet İş Kurumunun tekelindedir ve bunun dışındakiler için şartlı olarak izne tabidir.

Bahse konu yasakla ilgili 4857 sayılı İş Kanunun ilgili maddeleri aşağıdadır.

Kod:
  Yasaklar:

   MADDE 85 İşçilere iş ve işlere işçi bulmak için kazanç amacıyla olsun veya olmasın faaliyet gösterilmesi çalışılması veya büro açılması yasaktır.
   (617 sayılı KHK'nın 37. maddesi ile değişen fıkra. Yürürlük:1.9.2002) Ancak, tarım işlerinde ücretli iş ve işçi bulma aracılığı ile özel istihdam bürolarının faaliyetlerine Kurumca izin verilebilir. İzin verilen özel istihdam büroları yönetmelikle belirlenecek meslekler ile üst düzey yöneticiler dışında iş arayanlardan her ne ad altında olursa olsun menfaat temin edemez ve ücret alamaz.
   İş ve İşçi Bulma Kurumundan izin almak ve bu Kurumca her zaman denetlenmek kaydıyla bir işverenin yurt dışındaki kendi iş ve faaliyetlerinde çalıştıracağı işçileri temin etmesi mümkündür. Şu kadar ki; bu işlere karşılık bu kimselerden hangi isim altında olursa olsun menfaat sağlanması yasaktır.
   İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun gereği halinde, verilen izni geri alma yetkisi saklıdır.


 işçi bulmaya aracılık:

MADDE 90. - İş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmeleri ve çeşitli işler için uygun işçiler bulunmasına aracılık görevi, Türkiye İş Kurumu ve bu hususta izin verilen özel istihdam bürolarınca yerine getirilir.


İş ve işçi bulma hükümlerine aykırılık:

MADDE 106. - Bu Kanunun 90 ıncı maddesinde  öngörülen izni almadan faaliyet gösteren işverene bir milyar lira para cezası verilir.
--------------------
Selamlar
Osman Erol
 
Merhaba,
Sayın Osman Erol, izin verirsen yanlış anlaşılmaları önlemek için alıntı yapmış olduğun 85. maddenin Mülga 1475 sayılı yasanın 85. maddesi olduğunu belirtmek istiyorum.
 
selamlar... sayın OSMAN EROL, Turgay Arbak ve Tamer Başkan üstadlarım çok teşekkür ediyorum ilginize.. iyi çalışmalar...

Tuğba Çağlayan
S.M.
 

Benzer konular

Üst