personel maaş programı

İptal ve Ek Bildirge

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elif_34
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar,mart dönemine ait yeni açılmış iki tane dosyam vardı.Ben bordrolardan e-bildirgeye işlem yaparken sicil numaralarına bakmadan işlem yaptım. ancak dosyaları karıştırdım ve işçileri yanlış dosyalara aktardım.yani a dosyasına girişi yapılmış işçiyi b dosyasında beyan ettim.internetten iptal işlemini yaptım.bunun herhangi bir cezası var mı?Dönemi daha geçmedi.

Ynt: İptal ve Ek Bildirge

İdari para cezası uygulanmasını gerektirmeyen geçerli maddi hatalar ve işverenin elinde olmayan nedenler ile mücbir sebep halleri 21.02.1994 tarih ve 16-74 Ek Genelge ile açıklanmıştır.

Sigortalı sayısı, prim ödeme gün sayısı ve kazanç toplamı açılarından usulüne uygun olarak düzenlenip yasal süre içinde verilen aylık sigorta prim bildirgeleri ile aynı dönemlere ilişkin olarak yasal süresinde verilmiş olan dört aylık sigorta primleri bordrosundaki gün ve kazançlara ilişkin eksikliklerin veya hataların giderilmesi amacıyla sonradan ek dönem bordrosu verilmesi,

geçerli maddi hata ve elde olmayan neden olarak kabul edilmekte ve idari para cezası uygulanmamaktadır.

sayın M_Schumacher
bende bu yazıyı arıyordum çok saol
iyi çalışmalar

SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI
Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Sigorta Primleri Daire Başkanlığı

SAYI : B.13.2.SSK.5.01.08.00/VII-031/ 611573 28/07/2005
KONU : Cari Aya Ait Ek ve İptal Belgelerin de e-bildirge
Zorunluluk Uygulamasına Alınmasına İlişkin Tebliğ

GENELGE
16-348 Ek
Cari aya ait asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin yanı sıra, yine cari aya ait ek ve iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin de e-bildirge zorunluluk kapsamına alınması ile ilgili olarak ?Cari Aya Ait Ek ve İptal Nitelikteki Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin İşverenler Tarafından İnternet Ortamında Sosyal Sigortalar Kurumuna Gönderilmesi (e-Bildirge uygulaması) Zorunluluğu Hakkında Tebliğ? 22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanmış olup, Tebliğ metni ilişikte gönderilmiştir.

Aradığınız her bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

internetten iptal ve ek bildirge özelliği cıktıgı ayda bu olay benimde başıma gelmişti.

cezai müeyyidesi yok

21.02.1994 tarih ve 16-74 Ek Genelge yalnız 1.5.2004 den itibaren uygulamaya konulan ebildirge uygulaması ortadan kalkmıştır.

Cari ay içinde istediğiniz kadar düzeltme ve iptaller yapılabilir. Yanlız alınan belge asıl belge degil ek olur Tek farkı bu,cezai bir durum gerektirmez.

İyi çalışmalar arkadaşlar,

Personelimiz şubat ortasından mayıs 10 a kadar raporlu. Muhasebe sistemimizden kaynaklanan yanlışlıktan dolayı mart ve nisan bordrolarında bu işçiyi hiç göstermemişiz. olması gereken bu kişinin bildirgede görünüp gün sayısı vekazancı sıfır olması gerekiyormuş. Bunu nsain ayı bildirgesini verdikten sonra anladık ve nisan bildirgesini internet ortamıdnan iptal edip yeniden düzenleyiop vericektik. ancak sistemde aylık prim ve hizmet bildirgesini veremiyoruz bu bildirge daha önceden onaylanmıştır demektedir.
Nisan ayı için aylık prim ve hizmet belgesini ek belge oalrakmı göndericez yoska kuruma diretk elden mi teslim edicez. ve mart ayı için ek vericekmiyiz verirsekte bunun bir cezası varmıdır
vereceğiniz cevapalr için şimdiden teşekkür ederim.

nisan için önce iptal bildirge düzenleyip sonra yeniden düzenlemelisiniz. mart için yasal süre geçtiği için ek verin. (ipc: aü*1/8)

Sn.nane ilginizden dolayı teşekkürler

İptali düzenledim ancak yeniden düzenleyemiyorum kabul etmiyor daha önceden onaylanmıştır tekrar veremezsiniz diye bir uyarı çıkıyor .onaylanmış bildirgelere bakıyorum nisan ayını seçiyorum hem asılı gösteriyor altında da iptalini gösteriyor.

16-347 Ek Genelge;
...
II- EK VE İPTAL NİTELİKTEKİ AYLIK PRİM VE HİZMET BELGELERİNİN İNTERNET ORTAMINDA DÜZENLENEREK KURUMUMUZA GÖNDERİLMESİ:
1- ?e-Bildirge? uygulamasında zorunlu tutulan işverenlerce yasal süresi içerisinde Kurumumuza internet yoluyla gönderilen cari aya ait asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesi ile ilgili olarak daha sonra yine yasal süresi içerisinde aynı aya ait bu defa ek veya iptal nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi verilmesi gerektiği takdirde, bu belgelerin de internet yoluyla Kurumumuza gönderilmesi zorunludur.
2- Cari aya ilişkin ek ve iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin internet ortamında Kurumumuza gönderilebilmesi için, bu aya ait asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi içinde internet ortamında Kurumumuza gönderilmiş olması gerekmektedir.
Dolayısıyla, cari aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgeleri internet ortamında Kurumumuza gönderilmemiş ise, bu aya ilişkin ek ve iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin internet ortamında Kurumumuza gönderilmesi mümkün değildir.
Aylık prim ve hizmet belgesini internet ortamında göndermekle zorunlu olup olmadığına bakılmaksızın, cari aya ait asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesini Kurumumuza yasal süresi içerisinde elden veren veya PTT yoluyla (kağıt ortamında) göndermiş olan işverenlerin, asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesi ile ilgili olarak düzenledikleri cari aya ilişkin ek ve iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini, internet ortamında göndermeleri mümkün olmadığından, bu durumdaki belgeleri Kurumumuza kağıt ortamında vermeleri gerekmektedir.
3- Cari aya ilişkin olup, internet ortamında Kurumumuza gönderilen asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesinde yer alan sigortalılardan biri veya birkaçından dolayı daha sonra aynı aya ait ek belge verilmesine ihtiyaç duyulması halinde, öncelikle asıl belgede kayıtlı olan bu sigortalı/sigortalılar ile ilgili olarak yasal süresi içerisinde, yine internet ortamında gün ve kazanç bilgilerinin tümünün iptal işlemi yapılacak, ardından, aynı sigortalıya/sigortalılara ilişkin ek nitelikteki belgenin girişi yapılacaktır.
Başka bir deyişle, cari aya ilişkin asıl veya ek belgede yer alan sigortalılar için internet yoluyla iptal belgesi verilmeden yeni bir ek belge verilemeyecektir.
Örneğin: 2005/ Ağustos ayı için düzenlenen ve Kurumumuza internet ortamında gönderilen asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesinin;
Sigortalı Prim Ödeme Gün Sayısı S.P.E.K
(A) 30 gün 500.00 YTL
(B) 25 gün 700.00 YTL
(C) 30 gün 600,00 YTL

şeklinde olduğunu ve bu belgede kayıtlı sigortalı (B)?nin ay içerisindeki prim ödeme gün sayısının 5 gün eksik bildirildiğini varsayalım.

Bu durumda, sigortalı (B)?ye ilişkin ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi içinde Kurumumuza internet ortamında gönderilebilmesi için, öncelikle bilgisayar ekranında, ?Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Giriş (İptal)? menüsü seçilecektir.
Daha sonra, sigortalı (B)? nin yer aldığı onaylanmış asıl belge seçilerek, yalnızca bu sigortalının (B? nin) yanında yer alan kutu işaretlenecek ve sigortalı (B)?ye ilişkin iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesinin onaylanmasının ardından, bu sigortalı için prim ödeme gün sayısı 30, sigorta primine esas kazancı da 700.00 YTL tutarında ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesi yasal süresi içinde Kurumumuza internet ortamında gönderilecektir.
4- Kurumumuza İnternet ortamında gönderilen cari aya ilişkin asıl veya ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesinin tümünün, gerektiğinde yasal süresi içinde ve internet ortamında iptal edilmesi mümkün olabilecektir. Ancak, anılan belgede kayıtlı sigortalıların, yalnızca prime esas kazanç tutarının veya yalnızca prim ödeme gün sayısının iptal işleminin yapılması mümkün değildir.
Örneğin; internet ortamında gönderilen 2005 / Eylül ayına ait aylık prim ve hizmet belgesinde;
(A) 30 gün 950,00 YTL
(B) 30 gün 1.000,00 YTL
(C) 6 gün 180,00 YTL

kayıtlı olduğunu ve sigortalı (A)?nın yalnızca 100,00 YTL S.P.E.K. tutarının iptal edilmesi gerektiğini varsayalım. Bu durumda, iptal belge türü seçilerek, asıl belgede kayıtlı sigortalı (A)?nın yanında yer alan kutu işaretlendikten sonra yalnızca bu sigortalı için düzenlenecek iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesi onaylanmak suretiyle iptal işlemi gerçekleştirilecektir.

Bundan sonra da, ek belge türü seçilerek; yeni gelen ekranda sigortalı (A)?nın bilgileri doğrultusunda 30 gün, 850.00 YTL tutarlı ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesi 2005/ Ekim ayının sonuna kadar internet ortamında gönderilebilecektir.
5- Farklı belge türü veya kanun çeşidi seçilerek yasal süresi içinde internet ortamında gönderilen cari aya ait asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerine ilişkin ek veya iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin de, seçilen belge türü ve Kanun çeşidine göre Kurumumuza yine internet ortamında yasal süresi içinde ve ayrı ayrı gönderilmesi gerekmektedir.
6- e- Bildirge uygulamasında, asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesinin internet ortamında gönderilmesinden sonra, cari aya ait ek veya iptal nitelikteki belgeler yasal süresi içerisinde kağıt ortamında verilmiş ise, aynı ay için yeniden ek veya iptal nitelikte aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesine ihtiyaç duyulması durumunda, bu belgelerin de Kurumumuza kağıt ortamında verilmesi gerekmektedir.
Başka bir anlatımla, cari ay için düzenlenen ek ve iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesi yasal süresi içinde kağıt ortamında verilmiş ise, bu aya ait diğer ek veya iptal nitelikteki belgelerin de internet yoluyla değil, yine kağıt ortamında düzenlenerek Kurumumuza verilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, bu şekilde yapılacak uygulamada, işveren ile her bir aracı ayrı ayrı değerlendirilecektir.
7- Aylık prim ve hizmet belgesini internet ortamında göndermek zorunda bulunan işverenlerin, Kurumumuza internet kanalıyla gönderdikleri asıl veya ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmayan sigortalılar için düzenlemeleri gereken cari aya ait ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini de yasal süresi içerisinde internet ortamında göndermeleri gerekmektedir.
8- Gerek yasal süresi içinde, gerekse yasal süresi geçirildikten sonra Kurumumuza kağıt ortamında verilen asıl veya ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri için iptal nitelikte belge düzenlenmeden, evvelce olduğu gibi yalnızca kağıt ortamında ek belge düzenlenerek Kurumumuza verilecektir.
Örneğin, 2005/ Haziran ayına ait olmak üzere internet veya kağıt ortamında düzenlenerek gönderilen asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesinde;
(A) 25 gün 880,00 YTL
(B) 30 gün 500,00 YTL
(C) 10 gün 180,00 YTL

Kayıtlı iken, (C) sigortalısı için yasal süresi dışında 10 gün, 200.00 YTL prime esas kazanç tutarlı ek belgenin Kurumumuza verilmesine ihtiyaç duyulması halinde, iptal nitelikte belge düzenlenmesine gerek olmadan sadece kağıt ortamında 10 gün, 200.00 YTL tutarında ek nitelikte belge verilecektir.
9- 2005/Haziran ve Temmuz aylarında 5?ten; 2005/Ağustos ve takip eden aylarda ise 3?ten az sigortalı çalıştıran (e-Bildirge zorunluluğu bulunmayan) özel ve resmi sektör işverenlerinden isteyenlerin, ek ve iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini İnternet ortamında (e-bildirge uygulaması ile) Kurumumuza göndermeleri, evvelce düzenlenen asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini internet ortamında göndermiş olmalarına bağlı bulunmaktadır. Ancak, bu durumdaki işverenlerce, daha önce olduğu gibi, asıl, ek veya iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin kağıt ortamında Kurumumuza gönderilmesi de mümkün olabilecektir
...

merhabalar
ssk lı personel 26-05-2007 de kalp krizi geçirerek vefat ediyor. fakat mükellef bunu bize bildirmedi ben aylık bildirgeyi kuruma internetten verdikten sonra haberdar oldum.işçi çıkışını yapmadım ve mayıs ayında tam gösterdim bu durumda iptal verir isem bir sakıncası olurmu.

merhaba;

bildirgeyi iptal etmenizden kaynaklanan bir sorun olmayacaktır, çünkü daha süresi geçmedi. ayrıca vefat eden şahsa ait bildirgeyi iptal edip 26 günlük yeni bir ek-hizmet belgesi onaylamanız gerekir. çıkış tarihi 26.05.2007 yazıp işten çıkış nedeninide " 10- Ölüm" yaparsanız sorun çıkmaz. Siz ödenecek olan prim tutarı düştüğü için tereddütte kaldınız sanırım. ! Bende ödemeyi düşüren iptal ve ek bildirge onayladım. herhangi bir sorun çıkmadı.
iyi çalışmalar...