fonradar

İrsaliye-Fatura

fb1907

Katkı Sunan Üye
Üyelik
9 Haz 2005
Mesajlar
429
Mobilya firması yeni yapilan bir sitenin butun kapi islerinin yapimini almistir.Yaklasik 500 adet ic ve dis kapi yapilip evlere monte edilecektir.Yalniz firma kapilari parca parca olarak site alanina nakliye etmektedir.mesela 100 adet pervaz bir gun gonderilip insaat alanindaki depoya yuklenmekte 3-5 gun sonra 50 adet kasa gonderilip insaat alanindaki depoya yuklenmekte 3-5 gun sonra kapi kollari camlar vs malzemeler gonderilmektedir.Kisaca imalat yapildikca malzemelerin nakliyesi yapilmaktadir ama montaji yapilmamaktadir.Simdi biz bu nakliyeleri yaparken irsaliye kesiyoruz.Bu irsaliyeleri 7 gun icinde faturalandiracakmiyiz.Karsi firmayla kapi olarak anlastik ve firma bizden faturayi kapi olarak istemektedir.Ben her yaptigim nakliyati 100 pervaz 50 kasa diye ayri ayri faturalandiracakmiyim? Yoksa isler bitip montaj yapildiktan sonra 500 kapi bedeli olarak tek fatura kesemezmiyim? yorumlarinizi bekliyorum.

iyi calismalar...
 
Ynt: İrsaliye-Fatura

İrsaliyenin üzerine sevk amaçlı getirildiğini iş sonunda fatura kesildiğini yazıp, işin sonunda fatura kesmesi gerektiği kanaatindeyim.Fakat bu iş için bir sözleşmeniz olmalıdır mutlaka.Sözleşmeye istinaden iş bitiminde şukadar malzeme, şukadar işçilik diye faturanızı keseekler sizde gerekli muhasebe kaydını yapacaksınız.
 
Ynt: İrsaliye-Fatura

VUK 173 sayılı genel tebliğin C1e bendinde:
"e) Mükelleflerin, yarı mamül veya mamul mallarını, bazı işlemler yapılmak üzere, diğer mükelleflere göndermeleri ve bu mükelleflerden malları geri getirmeleri durumunda götürülen ve geri getirilen mallar için gidiş ve geliş taşımaları sırasında ayrı ayrı sevk irsaliyesi
düzenlemeleri zorunludur.
Malların götürülmesinde düzenlenecek sevk irsaliyelerinin müşteriler bölümüne işlemi yapacak kimsenin adı ve soyadı, varsa ticaret unvanı, vergi dairesi ve hesap numarası ile, yapılacak işin türü (Mesela : "Boyatılmak, tamir ettirilmek, parça değiştirmek üzere"
şeklinde bir ibare) yazılacak, işlem gördükten sonra malın tekrar taşınmasında düzenlenecek sevk irsaliyelerinin müşteriler bölümüne ise, işlem türü ile işlemi yapana ilişkin bilgiler yazılacaktır.
Ancak, sözkonusu malların işlemi yapacak mükellefler tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde sevk irsaliyesinin, yukarıda belirtilen esaslara göre bu kimseler tarafından düzenleneceği tabiidir."
ifadesi kullanılmaktadır.
Sözleşme hükümleri önemlidir. Sözleşmede işin nezaman teslim edileceği hangi aşamalarda faturalandırılacağı belirtilmiş ise bunlara uyulması gerekir. Söz konusu firma kapılarla ilgili malzemeyi gönderdiğinde müşteri yerine kendisini adres olarak inşaat alanını yazmalı açıklama olarak da işin tanımını yazmalıdır.
Sözleşmedeki hükümlere göre de fatura düzenlenmelidir. Programlama faturalamaya uygun yapılırsa, diğer bir ifade ile kapıların esas parçası gönderildiğinde irsaliye müşteri adına düzenlenip 7 gün içinde faturalandırılabilir. Diğer kapıyı tamamlayan parçalar yukarıda belirtildiği şekilde işi yapan adına irsaliye ile gönderilebilir.
Selam ve sevgiler

AHMET KIZIL karşılık verdi. [ 3/25/2009 3:59:38 PM]
 

Benzer konular

Üst