İrsaliye Tarihi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan batlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

batlı

Katkı Sunan Üye
irsaliyenin düzenleme tarihi 29.12.2009 fiili sevk tarihi 02.01.2010 olduğu vakit fatura düzenleme tarihi en geç 08.01.2010 dur. şeklinde düşünüyorum. doğrumudur?

Ynt: irsaliye tarihi

Yok sayın batlı sene atlamayın ayda atlamayın
aynı hatayı yaptım ben de cok sıkıntı oldu sonra

Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 (yedi) gün içinde düzenlenir. (1) Bu süre içinde düzenlenmemiş faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.

bu ifadeye göre fiili sevk tarihi önem kazanmaktadır

ben de malın teslim tarihi demek fiili sevk tarihi demek kanaatindeyim...

Ynt: İrsaliye Tarihi

İrsaliye - Fatura Arasındaki Süre İlişkisi Nedir?

Düzenlenen irsaliye, fiili sevk tarihinden itibaren en geç 7(yedi) gün içinde faturalaştırılmalıdır.Ancak irsaliye ile fatura tarihlerinin aynı ay içinde olması gerekmektedir.
Dolayısıyla irsaliye tarihinin ay sonlarına rastlaması durumunda bu yedi günlük süre işlemez ve ilgili ay geçmeden faturalama işlemi tamamlanmalıdır.Aynı işyerine bağlı şubeler arasında ürün taşıması için, demo amaçlı taşımalarda ve tamir bakım amaçlı taşımalarda kullanılan irsaliyeler faturalandırılmaz. Yedi günlük sürenin başlama tarihi ile ilgili istisnalar aşağıda ayrıca açıklanmıştır

benim bildiğim böyle ama siz bilirsiniz

O kadar kafanızı kurcalayacağınıza düzenleme tarihi ile sevk tarihini aynı atıverin.

tamam işte fiili sevk tarihini alınca yıl atlamamış oluyor

(Dolayısıyla irsaliye tarihinin ay sonlarına rastlaması durumunda) burada bahsedilen tarih fiili sevk tarihidir. kanun metni çok açık. malın tesliminden itibaren 7 gün içinde faturalandırılır diyor. malın tesliminden ne anlarsınız? malın bir fiili hareketini anlarsınız. o nedenle fiili sevk tarihinden itibaren 7 günlük süre işler düşüncesindeyim..

KDV malın teslimi ve hizmetin yapılması anında dogdugundan, faturanın 7 gün içinde düzenlenmesi vergiyi doğuran olayın meydana gelme tarihini ve ve vergini bu tarihin ait oldugu dönemde beyanını etkilememektedir. bBu nedenle, mal teslimi ve hizmet ifalarına ait KDV'nin, vergiyi doguran olayın meydana geldiği ay KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Bu satışta vergiyi doguran olay, 29.12.2009 tarihinde meydana geldiginden, satışa ait KDV'nin 2009 dönemi KDV beyannamesiyle beyan edilmesi gerekmektedir. Faturanın OCAK /2010 ayında düzenlenmesi, verginin ARALIK/2009 ayında beyan edilmesi zorunlulugu değiştirmemektedir. Aksi halde, diger bir ifade ile verginin ARALIK değil, faturanın düzenlendiği OCAK ayında beyan edilmesi, vergi ziyaını ve beraberinde çeşitli cezai yaptırımları gündeme getirebilecektir.

ben malı 29.12.2009 tarihinde teslim etmedim ki ama. benim teslimatım 2010 yılı. bana göre 2010 yılı ocak ayında beyan edilmesinde sakınca olmamalı. irsaliyeyi düzenlemem malı teslim ettim anlamına gelmemeli diye düşünüyorum...

Sayın basar03; ilk paragrafta hemfikiriz ancak ikinci paragraf ile ilk paragraf uyuşmuyor gibi geldi bana. Düzenlenme tarihi 2009 ancak, teslim 2010 yılında yapılıyor. Ocak ayı beyanında beyan edilmeli diye düşünüyorum.
Şöyle bir durum olabilir, firmanın birden çok ambarı veya birimi olabilir, ilk karar alıcı irsaliyeyi düzenlemiştir , diğer şirket birimine teslim etmiştir ancak ikinci şirket birimi daha malın çıkışını yapmamıştır. Mal stoklardadır, sevkiyatı yapılmamıştır ancak elinde ilk etapta sevkiyatı yapılacak sipariş vardır vb...

Sizi anladım Sayın BATLI

FİİLİ SEVK TARİHİNİZ 02.01.2010..
Yani bu mallar 31/12/2009 stok envanter defterinizde görülüyor.Değilmi ?

Ozaman elbete durum değişir.
Teslim, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesidir. Bir malın alıcı veya onun adına hareket edenlerin gösterdiği yere veya kişilere tevdii teslim hükmündedir. Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesinin başlatılması veya nakliyeci veya sürücüye tevdi edilmesi de mal teslimidir.FİİLİ SEVK TARİHİNİ olan 02/01/2010 tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde faturanızı kesmeli ve ocak ayında beyan etmelisiniz.

Fakat, Sevk tarihi ile FİİLİ sevk tarihi arasındaki bu fark neden kaynaklanıyor ?
29/12/2009 tarihinin bu sevkiyattaki rolü nedir , alıcı için bir nevi stok rezervi mi ?