fonradar

İrsaliye ve Fatura İlişkisi

Üyelik
29 Mar 2011
Mesajlar
8
Konum
İSTANBUL
Benim karışık bir sorum olacak. Şimdi malzeme ve işçilik dahil ihale edilmiş bir yemek hizmeti işimiz var. Firma her gün malzemeyi işyerinden çıkarırken günlük irsaliye kesiyor. Buraya kadar bir sorun yok. İrsaliyenin kesiminden itibaren ise 7 gün içerisinde fatura kesiyor. ancak sorun burada çıkıyor. haftalık kestiği fatura bazen kdv tevfikatı tutarına ulaşmıyor. oysaki aynı işe ilişkin birden fazla fatura kesilirse aynı dönemde (ki bizim durumda 4 adet fatura kesiyor) toplam tutar üzerinden kdv tevfikatı kesilmesi gerekiyor. Firma ile yapılan sözleşmede ise aylık hakediş ve fatura deniyor. firmanın aylık fatura kesmesi bu aşama da mümkün müdür? Mümkün ise bunu hangi kanun maddesine istinaden yapabiliriz? Mümkün değil ise toplamda kdv tevfikatını nasıl uygulamamız gerekir?

Şimdiden ilginize ve cevaplarınıza teşekkür ediyorum.
 
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.

Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamayacak, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılacaktır.

Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılacaktır.

Buna göre;

- 1 yıl süreli hizmet alımı şeklinde sözleşme yapılan, ancak aylık vergilendirme dönemleri itibariyle kısım kısım verilebilen hizmetlerde, alt sınır hesabında aylık olarak verilen hizmete ilişkin düzenlenen faturadaki KDV dahil bedel dikkate alınacaktır.

- 5018 sayılı Kanuna tabi bir kurumun makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlarına haftalık, aylık, yıllık bakım sözleşmeleri çerçevesinde sunulan hizmetler; her bir bakım döneminde sunulan kısım itibariyle değerlendirilecektir. Kurumun talep ve ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan, dönemsellik içermeyen tamir, bakım ve onarım hizmetleri ise KDV dahil 1000 TL'yi geçmediği sürece tevkifata tabi olmayacaktır. Tamir, bakım ve onarım hizmetlerinin sorumlu kurumun muhtelif makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlarına aynı gün içinde ifa edilmesi halinde bedel, her bir araç itibariyle değil, toplam olarak dikkate alınacak ve 1.000 TL'yi geçtiği taktirde de tevkifata tabi tutulacaktır.

- Yılın tamamında belli miktarda ürün için fason konfeksiyon işi yapılması yönünde sözleşme düzenlenmesi, ancak yıl içinde günlük, haftalık ya da aylık olarak teslim edilen ürün karşılığında fason hizmet faturası düzenlenmesi halinde, her fason hizmet faturasındaki KDV dahil hizmet bedeli, tevkifat alt sınırının hesabında dikkate alınacaktır. Ancak, bedelin parçalara bölünerek birden fazla fatura düzenlendiğinin tespiti halinde gerekli işlemlerin yapılacağı tabiidir.
 
Oğuz Bey,

Aslında pek net olmamakla birlikte tevkifat yapmayabilirsiniz.ancak Vergi denetmeni bu durumu eleştri konusu yapması muhtemel.bence siz altında da kalsa tevkifatlı düzenleyin faturalarınızı.
 
Bu arada eğer yemek ve işçilik dediğiniz durum yemek + servis veren personel'e ait ücret ise ve bu iş kamu kurumuna yapılmıyorsa eğer bu durumda sadece işçilik faturasını aylık kesebilir ve sadece ondan kdv tevkifatı da yapabilirsiniz.
 
Hizmeti kamu kuruluşu olarak alıyoruz üstad. bu arada şu sorunun cevabını bulabilirsem işim çözülecek. irsaliye kesildikten sonra fatura kesimini, bu işin ihaleli ve sözleşme karşılığı olması ve sözleşmede aylık hakedişden bahsediyor olması nedeni ile ayın sonunda toplu ve tek bir fatura haline getirebilir miyiz? bu arada ilginize ve cevabınıza teşekkür ederim.
 
Rica ederim.Siz Vergi dairesinden bu konu ile ilgili bir görüş almanız sizin açınızdan faydalı olacaktır.
 
Üst