İrsaliye ve İrsaliyeli Fatura Bir Arada Kullanılır mı?

serhat durmus

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
367
irsaliyeli fatura kullanmaktayız, ayrıca sevk irsaliyesi bastırısak , sevk irsaliyesini, irsaliyeli fatura ile kesebilirmiyiz, yoksa ayrıca fatura bastırmamız gerekirmi?
 
Ynt: irsaliye ve irsaliyeli ft birarada kullanılırmı

İrsaliyeli fatura" uygulamasına hesap dönemi içinde geçilemez, kesinlikle hesap dönemi başında geçilmesi gerekir. Yeni işe başlayanlar işe başlama tarihinden itibaren bu usulü seçebilirler; daha sonra hesap dönemi içinde usulün değiştirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla bu durumdaki mükellefler hem "irsaliyeli fatura", hem de ayrı ayrı fatura ve irsaliye düzenleyemezler.
 
Ynt: irsaliye ve irsaliyeli ft birarada kullanılırmı

limited şirketler içinde aynı durum geçerlimi, bu konu hakkında açıklamayı nerden bulabilirim.
 
Ynt: irsaliye ve irsaliyeli ft birarada kullanılırmı

vergi usul kanunu teb 211
 
Ynt: irsaliye ve irsaliyeli ft birarada kullanılırmı

Merhaba;
Firmamız irsaliyeli fatura kullanmaktadır.Alıcısı belli olmayan müşteriler içinde "Muhtelif Müşteriler" diye sevk irsaliyesi düzenleyip ,satış anında normal fatura ile faturalandırmaktayız.Merkezden gönderilen mallar için ise irsaliyeli fatura düzenlemekteyiz.

Ayrıca Muh.Müşteriler irsaliyesi ile satışa çıkılıp 10 gün bu irsaliye ile satış yapılmaktadır.

Bu işlemlerimizde bir yanlışlık varmıdır?
 
Ynt: İrsaliye ve İrsaliyeli Fatura Bir Arada Kullanılır mı?

irsaliye kesildikten (10 dun ıcerısınde değil) 7 gun ıcerısınde fatura duzenlenmesı gerekır.
 
Ynt: İrsaliye ve İrsaliyeli Fatura Bir Arada Kullanılır mı?

Sayın Thank,

Belirttiğiniz gibi bir zorunluluk yok, zira VUK kanununda böyle bir usül var. Arabasıyla Türkiye turuna çıkan bir kişi "muhtelif müşteriler" diye irsaliye keserek satışa çıkar. Burada irsaliyeyi kesmiş, fakat satışın gerçekleşmediğini görüyoruz. Seyahatin durumuna göre gün süresi uzayabilir ve irsaliye kesilen ürünün tamamı fatura edilmeyebilir.
Sanırım kullandıkları yöntem de bu.

iyi akşamlar.
 
irsaliyeli fatura fatura sevk irsaliyesi aynı anda kullanılabilir

05 Aralık 1994 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 22132


VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO:232)

Bilindiği gibi, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesi ile vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla, tutulmakta olan defter ve belgelere ilave olarak tutulmasını veya düzenlenmesini uygun gördüğü defter ve belgelerin mahiyet, şekil ve ihtiva edeceği hususları belirlemeye, bunlarda değişiklik yapmaya Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.


Söz konusu maddenin Bakanlığımıza verdiği bu yetkiye dayanılarak 211 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile fatura ve sevk irsaliyesinin ayrı belgeler olarak değil, isteyen mükellefler açısından "irsaliyeli fatura" adı altında tek belge olarak düzenlenmesi ve kullanılması esası getirilmişti. Ayrıca aynı genel tebliğde, "irsaliyeli fatura" uygulamasından faydalanmak isteyecek mükelleflerin kendi durumlarını dikkate alarak seçimlerini yapmaları ve bu usulü seçenlerin o takvim yılı sona ermeden fatura veya sevk irsaliyesini ayrı ayrı düzenleyemeyecekleri açıklanmış idi.
Ancak, Bakanlığımıza yapılan başvurular dikkate alınarak, bu belgelerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar konusunda aşağıdaki düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.


Mükellefler, faaliyetleriyle ilgili olarak irsaliyeli fatura kullanmalarının yanısıra, bundan böyle fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı da kullanabileceklerdir.

Satılan malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıtıldığı hallerde, satıcı tarafından irsaliyeli fatura düzenlenebileceği gibi ayrı ayrı fatura ve sevk irsaliyesi de düzenlenebilecektir. İrsaliyeli fatura düzenlenmesi halinde ayrıca sevk irsaliyesi aranmayacaktır.
Teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde ise, sevk irsaliyesi alıcı tarafından tanzim edilecektir.
Aynı müessesenin birden çok işyerlerinin veya şubelerinin bulunması ve bunlar arasında mal sevkiyatının yapılması halinde, bu taşıma işlemleri için yanlızca sevk irsaliyesi düzenlenmesi yeterli olacaktır.


Fatura, irsaliyeli fatura ve sevk irsaliyesi kullanılmasına ilişkin olarak daha önce yayımlanmış olan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinin bu tebliğe aykırı olmayan kısımlarının uygulanmasına devam olunacaktır.

Tebliğ olunur.

 

Benzer konular

Üst