fonradar

İrsaliye

Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
14
y.içi yaptırdığımız taşıma ile ilgili olarak irsaliye ile faturamızı kestik.
Müşteriye faturanın aslını gönderiyoruz.İrsaliye de böyle bir zorunluluk var mı?aslı ya da sureti fark eder mi?
 
Merhaba,
VUK 206 sayılı Genel Tebliğ ile irsaliyenin en az 3 nüsha düzenlenmesi ve 2 nüshasının malla birlikte taşıyıcıya verilmesi hüküm altına alınmış. Birinci (mevzuat olarak atladığım bir şey yoksa!) suretin alıcıya verileceği hakkında veya tam tersi bir hüküm yoktur. Ama prensip olarak ilk iki suret alıcıya verilir.
 
irsaliye ya da irsaliyeli fatura:
1.vergi usul kanunu gereğince fatura ve sevk irsaliyesi düzenlemek zorunda olan yükümlüler her iki belge yerine irsaliyeli fatura kullanabileceklerdir.
2. yükümlüler faaliyetleriyle ilgili olarak irsaliyeli fatura yanında fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı kullanabilirler.
3 satılan malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde, satıcı tarafından irsaliyeli fatura düzenlenebileceği gibi ayrı ayrı fatura ve sevk irsaliyesi de düzenlenebileceklerdir. irsaliyeli fatura düzenlenmesi durumunda ayrıca sevk irsaliyesi aranmaz.
4. teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması ya da taşıttırılması durumunda sevk irsaliyesi alıcı tarafından düzenlenecektir.
5. malı satan yükümlü irsaliyeli faturayı en az üç örnek olarak düzenleyecektir. en az üç örnek düzenlenmeyen veya istenilen bilgileri eksik olan irsaliyeler hiç düzenlenmemiş sayılır.
6. irsaliyeli faturanın iki nüshası da mutlaka malı taşıyan araçta bulundurulacak yoklama ve denetimlerde gösterilecektir.

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR.
 

Benzer konular

Üst