irsaliyeli fatura hk.

Üyelik
19 Mar 2009
Mesajlar
34
irsaliyeli faturanın düzenlenme tarihi 31-07/2009
fiili sevk tarihi ise 03-08-2009 bu fatura
temmuz ayına mı işlenmelidir? yoksa ağustos ayını mı ?
 
Ynt: irsaliyeli fatura hk.

Bence ağutosa işleyin.
Forumun Vergi USul Kanunu bölümünde "Faturanın İrsaliyeden Önce Düzenlendiği Durumlar" diye bir başlık var. Orada bu konu tartışılmıştı.
 
Ynt: irsaliyeli fatura hk.

İrsaliyeli fatura, özü itibariyle irsaliye ve faturanın aynı anda düzenlemesini gerektiren haller için düzenlenir. Temmuz ayına ait kayıtlarınıza almanızı öneririm.
_________________________________________________
Sattıkları mallar dolayısıyla Vergi Usul Kanununun 231 nci maddesinin 5 numaralı bendinin mükelleflere tanıdığı, malın tesliminden itibaren faturanın on gün içinde düzenlenmesi imkanından vazgeçerek, bu yükümlülüğü derhal yerine getirmek isteyen mükellefler, fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı düzenlemeksizin, diledikleri takdirde, aşağıda sıralanan esaslara uygun olarak "irsaliyeli fatura" düzenleyebileceklerdir.
 
Ynt: irsaliyeli fatura hk.

Gerek VUK gerekse KDV de esas olan malın tesliminde faturanın düzenlenmesidir. Fatura öyle veya böyle erken düzenlenmişse önceki başlıkta bahsedildiği üzere alıcı açısından faturadaki KDV'nin indirim konusu yapılması tehlikeye girebilir. Bunun önüne geçmek için VUK 219'un sağladığı 10 günlük izin kullanılır ve fatura ağustos ayına kaydedilir. Ağustos ayına kaydedilince KDVK 29/3 de sağlanır. Çünkü indirim hakkı ancak vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir. Böylece faturayı ağustos ayında deftere kaydettiğiniz için KDV sini de indirim hakkınız olacaktır.

Tabii bunların hepsi hizmeti alan , faturayı alan sizseniz önemli eğer faturayı düzenleyen sizseniz bence hiç fark etmez.
 
Ynt: irsaliyeli fatura hk.

teşekkür ederim arkdaşlar bende ağustos ayına işledim açıksası mal aldığım firmada agustos ayına işlemişler bende onları dikkate aldım
 

Benzer konular

Üst