İrsaliyeli Fatura

CANBOLAT

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
447
Konum
ÇORUM
Değerli arkadaşlar,
İrsaliyeli fatura kullanmak isteyen mükellef bu kararını niçin yıl başında vermelidir?
Sizlerce bu işin mantığı varmı? Neden yıl içinde irsaliyeli faturaya geçilmesine izin verilmiyor?
Yorumlarınızı bekliyorum.
 
Ynt: İrsaliyeli Fatura

Böyle birşey olduğunu bilmiyordum.

Bu kanuni bir koşul mu yoksa idarenin keyfi bir uygulaması mı?

(Biraz daha açabilirmisiniz benim için).

Ama bu uygulamanın mantığı yıl içerisinde koçan bitmeden yeni koçana geçilmesini önlemek amacıyladır sanırım.

Düşünürsek yıllarca normal fatura kullanmışsınız ve birden irsaliyeli faturaya geçiyorsunuz. Yani birden işin teamülü değişiyor. Dükkanınızda teslime başlıyorsunuz. Böyle bir değişiklikten de haberleri olmak isterler diye düşünüyorum.

Ama işinizin gereği bu şartsa ve ikna edici bir desteğiniz varsa. Kimse sizin ticaretinize engel olamaz.
 
Ynt: İrsaliyeli Fatura

o kural ilk uygulama yıllarında vardı. şimdi hem irsaliyeli ft hemde ft ve irsaliye birlikte kullanılabiliyor.
 
Ynt: İrsaliyeli Fatura

Arkadaşlar benim derdim hem irsaliyeli fatura hemde ayrı ayrı fatura ve sevk irsaliyesini kullanıp kullanamama derdim değildir.211 sayılı tebliğde geçen ve aşağıda kırmızı ile belirttiğim bölüm ile alakalıdır.




T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Usul Gelir Müdürlüğü

14.11.2002*8968

SAYI : B.07.4.DEF.0.34.20./VUK

KONU : Yıl içinde irsaliyeli fatura kullanmaya
başlanılıp başlanılmayacağı hk.


İLGİ : ……………….. tarihli dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde yıl içinde irsaliyeli fatura kullanmaya başlanılmasının mümkün olup olmadığı hususu sorulmuştur.

Bilindiği üzere 211 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde; sattıkları mallar dolayısıyla Vergi Usul Kanununun 231’nci maddesinin 5 numaralı bendinin mükelleflere tanıdığı, malın tesliminden itibaren faturanın on gün içinde düzenlenmesi imkanından vazgeçerek bu yükümlülüğü derhal yerine getirmek isteyen mükelleflere fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı düzenlemeksizin diledikleri takdirde, bu tebliğ esaslarına uygun olarak “irsaliyeli fatura” adı altında tek bir belge düzenleme ve kullanma imkanı tanınmış ve buna ilişkin esaslar bentler halinde sayılmış olup, f bendinde; işlerinin gereği irsaliyeli fatura uygulamasından yararlanmak isteyen mükellefler, “irsaliyeli fatura” uygulamasına geçecekleri hesap döneminden önce anlaşmalı matbaalara “irsaliyeli fatura”yı bastırmaları gerekmektedir. “irsaliyeli fatura” uygulamasından hesap dönemi itibariyle yararlanılacak; …“irsaliyeli fatura” uygulamasına hesap dönemi içinde geçilmez, kesinlikle hesap dönemi başında geçilmesi gerekir açıklaması yer almıştır. Öte yandan 232 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde ise “Mükellefler, faaliyetleriyle ilgili olarak irsaliyeli fatura kullanmalarının yanı sıra, bundan böyle fatura ve sevk irsaliyesini ayrı ayrı da kullanabileceklerdir.
Satılan malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcı tarafından irsaliyeli fatura düzenlenebileceği gibi ayrı ayrı fatura ve sevk irsaliyesi düzenleyebilecektir. İrsaliyeli fatura düzenlenmesi halinde ayrıca sevk irsaliyesi aranmayacaktır.” denilmektedir.

[font=Verdana]Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, şirketinizin yıl içerisinde irsaliyeli fatura kullanmaya başlaması mümkün bulunmamaktadır.[/font] Bilgi edinilmesini rica ederim.

 
Üst