İş Akdi Hangi Şartlarda Askıya Alınabilir

Üyelik
6 Eki 2005
Mesajlar
64
iş akdi hangi şartlarda askıya alınabilir. ve askıya alınan iş akdi tekrar yenilenmezse ne gibi sorumluluk altına girilir. ihbar ve kıdem tazminatı ödemek yeterli olurmu
 
Sayın burhancavus

İşçiye Kıdem ve ihbar tazminatı ödemeniz yeterli olmaz. İşçi haksız fesih nedeniyle işe iade davası açabilir. Davayı kazandığı takdirde hem işe almak zorunda kalabilir hemde dört aylık maaşını ödemek zorunda kalırsınız. Eğer işten çalışmasını istemez iseniz 8 aylık ücret ödersiniz. Bu arada daha önce ödediğiniz kıdem ve ihbar tazminatına bu günleride ilave etmeniz gerekir.
 
ASKI

Askıya almak kural olarak ancak işçinin rızası ile olur. Ama bazı durumlarda işçinin rızasına gerek yoktur. Örneğin, mevsimlik işçilerde sezon sonunda iş akdi askıya alınır ki bu durumda işçinin rızasına gerek yoktur. Ancak, işverenler genellikle ekonomik kriz dönemlerinde iş akitlerini askıya almak istemektedirler. Bunun diğer adı işçinin ücretsiz izne çıkarılmasıdır. Bu konu yeni iş yasasında "iş şartlarında esaslı değişiklik" konusunu düzenleyen 22. madde ve esnek çalışma yönetmeliğine göre açıklığa kavuşturulabilir.
 
İZİN

ücretsiz izin normal şartlarda işçiler tarafından yazılı dilekçe ile talep edilir ve siz işveren olarak uygun görebilirsiniz. Ancak bu uygulama 1475 Sayılı İş Kanunu zamanında mecburiyetten geçerliydi zira ücretsiz izin konusunda kanunda bir açıklama yoktu. Ancak, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun “Kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği” başlık 65 inci maddesi yeni bir uygulama getirdi.
Maddeye göre;
“Genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltan veya işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durduran işveren, durumu derhal gerekçeleri ile birlikte Türkiye İş Kurumu'na, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikaya bir yazı ile bildirir. Talebin uygunluğunun tespiti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yapılır. Bunun usul ve esasları bir yönetmelikle belirlenir.
Yukarıda belirtilen nedenlerle işyerinde geçici olarak en az dört hafta işin durması veya kısa çalışma hallerinde işçilere çalıştırılmadıkları süre için işsizlik sigortasından kısa çalışma ödeneği ödenir. Kısa çalışma süresi, zorlayıcı sebebin devamı süresini ve herhalde üç ayı aşamaz. İşçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarını yerine getirmesi gerekir.
Günlük kısa çalışma ödeneğinin miktarı, işsizlik ödeneğinin miktarı kadardır.
Zorlayıcı sebeplerle işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durması halinde, işsizlik ödeneği ödemeleri 24 üncü maddenin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddede öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.
Kısa çalışma ödeneği aldığı süre içinde işçinin hastalık ve analık sigortasına ait primler İşsizlik Sigortası Fonu tarafından 2/3 oranında Sosyal Sigortalar Kurumuna aktarılır. Bu primler, sigorta primlerinin hesabında esas alınan en alt kazanç sınırı üzerinden hesaplanır. İşçi, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresini doldurmadan tekrar işe başlar ve işsizlik sigortasından yararlanmak için 4447 sayılı Kanunun öngördüğü koşullar gerçekleşmeden işsiz kalırsa, kısa çalışma ödeneği aldığı süre çıkarıldıktan sonra, daha önce hak ettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar işsizlik ödeneğinden yararlanır…”
Yukarıdaki madde içinde adı geçen, "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Yönetmelik" 31.03.2004 tarih ve 25419 (Asıl) sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış ve uygulanmaya başlanmıştır.
 
Üst